Luokkakoot kasvavat Helsingissä – ”Jopa 26—28 oppilaan ryhmiä heti ensimmäiselle luokalle”

luokkakoko puhuttaa helsingissä
Valtion koronatukien piti lisätä koulujen opettajaresursseja ja sen myötä pienryhmäopetusta. © Suvi Laine / Otavamedia
Opettajien vähäisempi määrä aiheuttaa huolta ja luokkakoot kasvavat Helsingissä. ”Lisärahoitus olisi välttämätöntä, jotta ryhmäkokoja voitaisiin inhimillistää", Helsingin kaupungin yleissivistävien opettajien pääluottamusmies Jaana Alaja sanoo.

Helsingin kaupungilla on ollut tänä keväänä viime vuotta vähemmän opettajien työpaikkoja auki. Tämä herättää ihmetystä, sillä valtion koronatukien piti lisätä koulujen opettajaresursseja ja sitä kautta pienryhmäopetusta.

Valtio jakoi kunnille täksi lukuvuodeksi miljoonia euroja koronatukea ja hallitus on jatkamassa tukea myös ensi lukuvuodelle. Koronatukia myönnettiin, jotta kunnat voisivat palkata lisää opetusväkeä paikkaamaan etäopetuksen aiheuttamia oppimistulosten heikkenemisiä.

Koronatuilla on palkattukin lisää opettajia täksi lukuvuodeksi. Mutta miten siis opettajia voikin olla tulossa syksyksi vähemmän eikä enemmän kuin aikaisemmin?

”Budjetti on tiukka, joten nyt ei voi palkata ketään syksyksi. Kyllä tästä seuraa, että opettajia on kymmeniä vähemmän syksyllä”, Helsingin kaupungin yleissivistävien opettajien pääluottamusmies Jaana Alaja sanoo.

”Kyllä tästä seuraa isommat luokkakoot”

Helsingin kaupungin tilastoista ilmenee, että määräaikaisia opettajien työpaikkoja on ollut tänä keväänä julkisesti haettavana toukokuun loppupuolelle mennessä 422, kun niitä oli viime vuonna samana aikana 510 kappaletta. Vakituisiin virkoihin on haettu opettajaa tänä vuonna 286 kertaa ja viime vuonna 384 kertaa, mutta viime vuoden luvussa on mukana koko vuosi.

Opettajien määräaikaisia paikkoja ensi lukuvuodeksi on ollut siis 88 tehtävää viime vuotta vähemmän. Määräaikaiset tehtävät voivat olla esimerkiksi äitiysloman sijaisuuksia tai resurssiopettajia, joita palkataan tyypillisesti pienentämään ryhmäkokoja.

Opettajien määrä aiheuttaa huolta: miten se vaikuttaa ensi syksyn peruskoulujen ryhmäkokoihin ja sitä kautta oppimiseen.

”Kyllä tästä seuraa isommat luokkakoot. Jopa 26—28 oppilaan ryhmiä heti ensimmäiselle luokalle, niin että luokkahuoneisiin ei meinaa mahtua”, pääluottamusmies Alaja arvioi.

Leikkaukset vaikuttavat rekrytointeihin

Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutusalan toimialajohtaja Liisa Pohjolainen selittää eroa opettajien työpaikkailmoituksissa sillä, että viime vuonna palkattiin poikkeuksellisen paljon vakituisia opettajia.

”Koska virkoja on täytetty, määräaikaisille opettajille ei ole sen takia tänä vuonna niin paljon tarvetta. Varsinaista opettajapulaa ei siis ole”, Pohjolainen sanoo.

Pohjolainen myöntää, että Helsingissä on kuitenkin tiukka budjetti ja isot luokkakoot ovat paikoitellen mahdollisia.

”Tuottavuustavoitteet ovat jonkin verran vähentäneet määrärahoja, joka on vaikuttanut rekrytointiin”, Pohjolainen sanoo.

Koulusäästöt eivät ole onneksi vielä kiveen hakattuja. Helsingin kouluihin saattaa olla tulossa vielä ennen syksyä lisää rahaa lisäbudjetin muodossa, sillä suuret säästöt ovat aiheuttaneet voimakasta kritiikkiä samaan aikaan, kun Helsingin budjetti on 500 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

”Lisärahoitus olisi välttämätöntä, jotta ryhmäkokoja voitaisiin inhimillistää, tukea oppimiseen voitaisiin tarjota ja suomi toisena kielenä -opetus voisi jatkua”, pääluottamusmies Jaana Alaja sanoo.

Lue myös: Köyhtyvissä kunnissa luokkakoot ovat kasvussa – Kahden opettajan isot luokat ovat jo arkea