Uutuuskirja: Luolasta pelastetuilla thaimaalaispojilla yllättävä selviytymiskeino – Pelastiko tämä heidät?

Kesäkuussa 2018 koko maailma seurasi henkeään pidätellen thaimaalaispoikien pelastusoperaatiota luolasta. Professori Leah Weissin uutuuskirja palaa nyt myös Tham Luangin luolan tapahtumiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sukeltaja Mikko Paasi osallistui Thaimaan luolapelastusoperaatioon.

Kesäkuussa 2018 koko maailma seurasi henkeään pidätellen thaimaalaispoikien pelastusoperaatiota luolasta. Professori Leah Weissin uutuuskirja palaa nyt myös Tham Luangin luolan tapahtumiin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Elina Kirssi

Jalkapallojoukkue oli paennut tulvia valmentajansa johdolla Pohjois-Thaimaassa sijaitsevan Tham Luangin luolaan, mutta he olivat jääneet loukkuun. Vaikea pelastusoperaatio luolasta päättyi onnellisesti kymmenen päivää myöhemmin, kun viimeinenkin pojista saatiin turvaan.

Professori Leah Weissin kirja Bhavana – Johdatus thaimaalaiseen meditaatioon (Bazar) kertoo, että pelastajia odottaessaan pojat olivat harjoittaneet thaimaalaista meditaatiota bhavanaa buddhalaiseksi munkiksi opiskelevan valmentajansa opeilla. Juuri se saattoi pelastaa heidät.

Kaksitoista 11–16-vuotiasta poikaa ja heidän 25-vuotias valmentajansa Ekkapol Chanthawong selvisivät luolasta olosuhteisiin nähden yllättävän hyväkuntoisina, vaikka he olivat olleet kymmenen päivää ilman ruokaa ja vettä. Viikon jälkeen myös hapen määrä oli vähentynyt vain viiteentoista prosenttiin, vakavan hapenpuutteen tasolle.

Meditaatio vaikuttaa kehoon monella tapaa. Tutkitusti se voi esimerkiksi vähentää verenpainetta. © ISTOCK

Meditaatio ja luolaan tippuva vesi pitivät elossa

Weissin kirjan mukaan valmentaja Chanthawong halusi tehdä kaikkensa pitääkseen pojat hengissä. Hän uskoi, että meditoiminen voisi auttaa poikia selviytymistaistelussa. Sukeltajien saapuessa luolakammioon pojat meditoivat tai istuivat hiljaa.

Ammattilaisten mukaan luolaan tippuva vesi ja meditoiminen auttoivat poikia pysymään elossa. Kirja kertoo, että syynä on meditoinnin aiheuttamat muutokset kehossa.

Kirjan mukaan meditaatio vähentää hapenkulutusta, madaltaa sydämensykettä ja rauhoittaa mieltä. Lisäksi meditointi voi hidastaa aineenvaihduntaa ja laskea kortisonitasoja. Tutkimustulokset ovat osoittaneet, että se voi myös laskea verenpainetta.

Weiss kertoo, että Chanthawong sai pojat keskittymään hengitysharjoituksiin. Pojat harjoittivat luolassa ”elettyä mindfulnessia” eli he olivat syvässä yhteydessä omaan kehoonsa. He olivat tietoisia voimakkaista tunteistaan, myös pelosta, mutta hyväksyivät ne ja saivat tunteiden hallitsemisesta voimaa.

Operaatio vaatinut kaksi ihmishenkeä

Thaimaan pelastusoperaatiossa menehtyi thaimaalainen sukeltaja Saman Kuman, joka oli ollut valmistelemassa pelastusreittiä. Joulukuussa operaatio sai myös toisen kuolonuhrinsa, kertoo Reuters. Thaimaalainen sukeltaja Beirut Pakbara kuoli pelastusoperaation aikana saaman infektion aiheuttamiin oireisiin.

Pelastusoperaatioon osallistunut tekniikkasukeltaja Mikko Paasi kertoi Seuralle Linnan juhlissa 2018 operaation vaarallisuudesta.

”Minulla ja tiimillämme oli vain tietynlaiset tiedot ja taidot ja teimme sen, mitä kuka tahansa muukin olisi tehnyt siinä tilanteessa. Täällä juhlissa olevat veteraanit ansaitsevat kansallissankarin tittelin.”

Vaimo Krista ja tytär Isla olivat hänelle tärkeä tuki operaation aikana ja pitivät sukeltajan pään kasassa.

Vaimo Krista puolestaan kuvailee operaatiot vaikeaksi ajaksi koko perheelle.

”Elimme rankkoja viikkoja, etenkin sen jälkeen, kun yksi pelastussukeltajista kuoli. Olin myös hiljattain menettänyt erään rakkaan ystäväni.”

Lue myös: Thaimaan luolaoperaatio nosti sukeltajan sankariksi – Syyllisyydentunne on ollut Mikko Paasin seuralainen nuoruuden tragediasta lähtien: ”Mikään ei hyvitä tekoani”

Mikko ja Krista Paasi

© TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

X