Suomen luonto loi trilogian – näin muurahaiset, piisamit ja hiiret tuhosivat ensin julkkiksen saunan, laiturin ja lopulta koko mökin

Jaa artikkeliTilaa Seura
Erkki Meriluoto
Päätoimittaja Erkki Meriluoto © Otavamedia
Päätoimittaja Erkki Meriluoto muistuttaa Seuran pääkirjoituksessa, ettei luontoa pidä ikinä aliarvioida: nyt jo kolmas eläinlaji pääsi otsikoihin käytyään julkkisten kesäasuntojen kimppuun.

Suomen luonto antaa ja Suomen luonto ottaa. Luontojutut ja erilaiset eläintarinat ovat tulleet tutuiksi Seuran sivuilta. Ne ovat yhdessä nostalgia-aiheiden kanssa tärkeä osa brändiämme ja lukijoiden suosikkeja asia- ja viihdejuttujen lomassa.

Pari viikkoa sitten Seurassa (printtinumero 15/2021) ollut koskettava kertomus miehen ja ahman rinnakkaiselosta mökkitontin maisemissa äänestettiin ylivoimaisesti sen numeron parhaaksi jutuksi.

Kiitosta ovat saaneet myös kuvareportaasi karhujen ja muiden petojen elämästä itärajan tuntumassa sekä legendaarinen kuvaus Markku Harjun ja Mervi-hirven ystävyydestä. Luontokokemukset välittyvät lehden sivujen kautta, vaikka itse ei pääsisikään metsän siimekseen. Lukuelämys on rentouttava ja tuo hyvän mielen.

Vaan toisinkin voi käydä. Jotkut luontokokemukset ovat varsin ikäviä, vaikka lukijalle niistä voikin välittyä jopa tragikoominen sävy. Asiassa ei tietenkään ole sijaa huumorille, mutta huomasin erään suomalaiskansallisen trilogian saaneen viimein päätösosansa.

Suomen luonto vastaan taiteilijat – tätä taistoa ei voi ihminen voittaa

Elettiin 2000-luvun alkua. Luonto levittäytyi Åke Lindmanin ja Pirkko Mannolan saunaan Korppoon saaristossa hevosmuurahaisten muodossa.

”Ensin muurahaiset söivät fyllingit hirsien välistä. Sitten ne alkoivat ahmia hirsiä ontoiksi. Rakennus alkoi painua kasaan, ja ikkunat menivät vinoon”, Mannola kuvaili tuhoa Iltalehden haastattelussa.

Myrkytykset ja uusi laudoituskaan eivät estäneet tuhojen leviämistä.

Eepoksen toista osaa saatiin odottaa vuoteen 2009. Paikkana oli Aake Kallialan mökkiranta Saimaalla.

Muistan asian erityisen hyvin, koska Iltalehdessä työskennellessäni tein itse lööpin, joka on jäänyt monen mieleen:

Aake Kalliala tulistui – PIISAMIT SÖIVÄT LAITURINI.

”Laituri oli betonia ulkopuolelta ja sisältä styroksia. Piisamit söivät styroksin ja ranta oli ihan valkoisenaan, kuin olisi lunta satanut. Harvalla on niin hieno torppa Saimaalla, niillä oli täällä olohuoneet ja makuuhuoneet”, Kalliala kertasi tapausta.

24.6.2009 luonto iski Aake Kallialan tiluksille. © Kuvakaappaus Iltalehdestä

(Murhenäytelmää on sittemmin muisteltu mediassa monena vuosipäivänä, kuten tässä Ilta-Sanomien jutussa kahdeksan vuotta traagisten tapahtumien jälkeen.)

Trilogia sai hiljattain päätöksensä. Ilta-Sanomat kertoi perjantaina 23. huhtikuuta, miten hiiri oli tuhonnut Joel Hallikaisen kesämökin. Se oli nakertanut vesijohtoon reiän. Vahingot olivat kymmeniä tuhansia euroja.

Vastaavia ikävämpiä luontokokemuksia on monilla.

Mitä niistä voi oppia? Ainakin sen, että luonnon armoilla täällä yhä elellään.

Ilta-Sanomien kansi 23.4.2021

 

X