Luulitko sinäkin kaakaon olevan Maya-kansojen keksimää? Täällä kaakaopuun siemeniä käytettiin jo 1 500 vuotta aikaisemmin

Jaa artikkeliTilaa Seura
© iStock
Kaakaon historia siirtyy noin 2 250 kilometriä etelään ja 1 500 vuotta taaksepäin.

Kaakaopuu ja erityisesti puun kuivatuista siemenistä tehdyt juomat ovat usein yhdistetty Keski-Amerikan mayakulttuuriin. Uuden tutkimuksen mukaan kaakaota kuitenkin hyödynnettiin jo 1 500 vuotta aikaisemmin ja aivan toisella maaperällä.

Uuden tiedon mukaan kaakaopuuta ja siitä saatavia siemeniä käytettiin nykyisessä Ecuadorissa, eli noin 2 250 kilometrin päästä Keski-Amerikasta.

Aikaisemmin tuntematon yhteiskunta

Kaivaukset Ecuadorin Zamora-Chinchipe provinssissa paljastivat uuden entisaikojen kylän, joka nimettiin  Santa Ana – La Floridaksi. Aikaisemmin tuntematon yhteiskunta nimettiin lopulta Mayo Chinchipe –kulttuuriksi. Tutkijoiden mukaan alueella oli ollut asutusta noin 5 500–3 300 vuotta sitten.

Kaivauksista löytyi myös useita keramiikka-astioita, joissa oli jäämiä kaakaokasvin siemenistä. Tutkijat pääsivät analysoimaan astioita ja he huomasivat niiden olevan Keski-Amerikan Maya-kansojen kulttuuria vanhempia.

Mukana ollut professori Michael Blake Kanadan British Columbia -yliopistosta sanoo, että kaakaojäämiä oli myös haudoista löydetyissä astioissa. Tämä viittaa siihen, että kaakao oli iso osa kansan rituaalista käyttäytymistä.

”Kaakao oli erikoistilanteiden – ehkä jopa seremoniaalinen juoma. Kenties se näin keräsi ihmisten kiinnostusta ja juoma levisi ympäri Amerikkaa”, Blake sanoo The Guardianille.

Kaiken alku ja juuri

Kasvitieteilijät ovat jo aikaisemmin epäilleet, että juuri Amazon-joen alueella kaakaota on käytetty jo ennen Keski-Amerikkaan leviämistä.

Viimeiset geneettiset tutkimukset tukevat väitettä siitä, että kaakaopuu onkin peräisin Pohjois-Ecuadorista, mutta se lopulta asettui Keski-Amerikkaan noin 3 600 vuotta sitten.

”Vaikuttaa siltä, että kaakaopuun variaatiot, joita esiintyi Santa Ana – La Floridassa noin 5 000 vuotta sitten, ovat läheisiä sukulaisia puille, jotka lopulta selviytyivät Meksikoon ja Keski-Amerikkaan asti”, Blake vahvistaa.

X