Maahanmuuttajan rikastumista paheksutaan Suomessa lähes yhtä paljon kuin poliitikon tai kohujulkkiksen vaurastumista

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Rikastuminen
© Istockphoto
Danske Bankin teettämän kyselyn mukaan suomalaiset sallivat vaurastumisen yrittäjille, lääkäreille, insinööreille ja lukion opettajille. Poliitikkojen, kohujulkkisten ja maahanmuuttajien rikastumista taas ei katsota hyvällä.

Danske Bankille luodun kyselytutkimuksen tavoitteena oli selvittää, ketkä saavat kansan mukaan vaurastua ja millä keinoin.

Tutkimuksen vastasi miehiä sekä naisia kaikista täysiän ylittävistä ikäluokista.

Tutkimuksen ensiselvityksen mukaan joillekkin vauraus merkitsee sitä, että pankkitilillä on paljon säästöjä. Kuitenkin vähemmistö kuuluu tähän ryhmään. Suurimmalle osalle vauraus tarkoittaa taloudellista rauhaa ja mahdollisuutta elää haluamallaansa tavalla.

Ahkera työnteko vai lottovoitto?

Hyväksytyimpien rikastumiskeinojen selkeään kärkeen nousevat säästämisen mahdollistava kulukuuri, ahkera työnteko ja opiskelu.

Vaikka suomalaiset arvostavat työnteolla ansaittua varallisuutta, vastapainoisesti sattuman kautta saatu lottovoitto on 31 prosentin mukaan hyväksyttävä tapa kerätä varallisuutta.  Keski-ikäisten, 40-49-vuotiaiden mielestä lottovoitto on 45 prosentin voimin peräti hyväksyttävin keino vaurastumiseen.

Kyseistä tilastoa hämmästelee Danske Bankin Suomen varallisuudenhoidon johtaja Kimmo Laaksonen.

”Lottovoitolla rikastuminen perustuu onneen, ei ihmisen omiin kykyihin tai toimiin”, Laaksonen kommentoi tutkimuksen tiedotteessa.

Julkisuuden tuomaa vaurastumista tai saavuttamista avioliitolla pidetään vähiten hyväksyttävinä tapoina vaurastua. Vähiten hyväksyttävien tapojen kärkeen kuulu yleisestikin keinoja, joissa koetaan, ettei vaurastuminen näillä keinoin ole itse ansaittua. Näin ollen lottovoitto on ainoa vaurastumiskeino, joka löytyy sekä eniten että vähiten hyväksyttyjen listaan.

Vaurastuminen hyväksyttyä vain tietyille

Suomalaisten mukaan perinteiset ammatit ovat hyväksytympiä vaurastumisen lähteitä. Näihin ammatteihin kuuluvat etenkin yrittäjät, lääkärit, insinöörit sekä lukion opettajat.

Listasta nousee selkeästi esiin myös ryhmät, joiden vaurastumista ei katsota hyvällä. Heitä ovat maahanmuuttajat, poliitikot ja kohujulkkikset.

Vertailtavaksi voidaan ottaa esimerkiksi tavallinen suomalainen tai maahanmuuttaja.  60 prosenttia pitää kantasuomalaisten vaurastumista täysin hyväksyttävänä, kun taas maahanmuuttajataustaisen vaurastumisen näkee hyvällä ainoastaan 37 prosenttia.

Nuoret hyväksyvät monien ryhmien vaurastumisen hieman harvemmin kuin vanhemmat. Kohujulkkiksten tienaamisen tyrmäävät etenkin nuoriso. Vain 39 prosenttia näkee heidän vaurastumisensa edes jokseenkin hyväksyttävänä.

Erikoisia ristiriitoja

Tutkimuksen tilastoista löytyy huomiota herättäviä ristiriitoja.

Vaurastumisen keinoista yrittäjyys on kärkisijoilla hyväksytympien listassa. Vaikka maahanmuuttajayrittäjyys on kasvussa Suomessa, yli 13 prosentin mukaan suomalaisista heidän vaurastuminen ei ole hyväksyttyä lainkaan.

Laaksosen mielestä vaurastuminen tulisi nähdä hyväksyttävänä kaikille ammattiryhmille.

”Miksi suomalaiset ajattelevat, että taloudellinen mielenrauha ja vaurastuminen kuuluvat vain tietyille ammattiryhmille?”, hän ihmettelee.

X