Maailmaa näkee ja kokee ilman matkustamistakin – Kotoilu on yllättävän globaalia!

Jaa artikkeliTilaa Seura
Päätoimittaja Erkki Meriluoto.
Päätoimittaja Erkki Meriluoto. © Niclas Mäkelä / Otavamedia
”Päivä on vasta puolivälissä, mutta silti kotoilun lomassa on ehtinyt matkata jo maapallon ympäri”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Syksyn ensimmäinen pakkasaamu. Puen lapsille alusvaatteet, collegeasun, fleecehaalarit, ulkohaalarit, lapaset ja pipot. Vaatteiden lapuissa valmistumaina vilisevät Ruotsi, Vietnam ja Suomi. Matkaamme amerikkalaisyhtiön rattailla ja ruotsalaisesta rautakauppaketjusta hankitulla pyörällä läpi suomalaisen hämäränkirpeän ilman ja pudonneiden vaahteranlehtien norjalaisen ketjun päiväkotiin kotimaiselle puurolle.

Päälle teen japanilaisen urheilumerkin lenkkareilla aamulenkin, jonka reitti muistuttaa Australian ääriviivoja. Käyn ruotsalaisvalmisteisessa suihkussa, laitan kainaloon ranskalaisen firman deodoranttia ja istahdan kiinalaisen työtietokoneeni ääreen. Päivän uutisotsikot kertovat Yhdysvaltojen, Venäjän ja Britannian tapahtumista.

Maailmaa näkee ja kokee kotoillenkin

Myöhemmin päivällä lähden vaihdattamaan autooni talvirenkaita. Saksalainen kiesi liikkuu suomalaisen vesivoiman turvin tuotetulla sähköllä.

Vaihtopaikan kosovolainen kaksikko nappaa italialaiset kesäkiekot pois ja asentaa suomalaisen yhtiön Venäjällä tehdyt renkaat alle. Eurot vaihtavat omistajaa. Paluumatkalla radiossa laulaa kanadanranskalainen nainen.

Pian vatsa kurnii kuin Papua-Uusi-Guinean ihmissyöjillä. On aika lounaan ja grillauskauden päättäjäisten. Amerikkalainen grilli saa kaasunsa ruotsalaisen yhtiön pullosta ja suomalaisen possunlihansa saksalaisesta kaupasta. Päälle tujaus intialaista pippuria ja muita mausteita.

Lautaselle kylkeen löytyy turkkilaisia jalopenoja sekä urjalalaiselta suolta huostaanotettuja karpaloita. Ateria nautitaan suomalaisen firman Thaimaassa valmistetulta astiastolta.

Kirjahyllyn päältä ruokailijaa tuijottavat kongolaiselta torilta ostettu puinen norsu ja Mauritiukselta matkamuistona tuotu dodo-lintupatsas kuin katseellaan kysyen:

“Ai, meinaatko kirjoittaa meidätkin mukaan tarinaan, että saat lisää maita listallesi?”

Rakkaat sieluni peilit, se on juuri näin. Päivä on vasta puolivälissä, mutta silti etätöiden ja kotoilun lomassa on ehtinyt matkata jo maapallon ympäri. Maailmaa näkee ja kokee mainiosti ilman matkustamistakin, kun pitää vain silmänsä auki ja muistaa välillä raikastaa mielikuvitustaan tämän planeetan parhaassa syysilmassa liikkuen.

Lue myös: Virtuaaliset museokierrokset tarjoavat huikeita elämyksiä – Vieraile nyt Pariisiin, Lontoon ja muiden metropolien upeissa näyttelyissä

Orsayn taidemuseo on varmasti monelle Pariisin-kävijälle tuttu kohde. Sen ainutlaatuiseen kokoelmaan pääsee tutustumaan nyt myös virtuaalisesti.

Orsayn taidemuseo on varmasti monelle Pariisin-kävijälle tuttu kohde. Sen ainutlaatuiseen kokoelmaan pääsee tutustumaan nyt myös virtuaalisesti. © MVphotos

X