Maajoukkueen kannattajayhdistyksen jäsenmäärä on tuplaantunut kun jalkapallon EM-turnaus häämöttää – ”Kisalippuja pitäisi riittää kaikille jäsenille, paitsi Kööpenhaminassa”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Teemu Pukki
Teemu Pukki on ollut Suomen ykköstykki EM-karsinnoissa. Kuva Kreikka-Suomi-pelistä, joka pelattiin 15.11.2018. © © Jussi Helttunen/ OM-arkisto
Suomi voi varmistaa historiallisen jalkapallon EM-kisapaikan Liechtensteinia vastaan 15. marraskuuta pelattavassa ottelussa. Jos paikka irtoaa, lippuja myydään ensin vain maajoukkueen kannatusyhdistyksen jäsenille.

Jalkapallon EM-turnaus on merkitty toistaiseksi kuuden maan kalenteriin. Valtaosa lopuista kahdeksastatoista kisoihin pääsevästä maasta selvinnee tällä viikolla jatkuvissa EM-karsinnoissa.

Jos Suomen jalkapallomaajoukkue voittaa perjantaina jalkapallokääpiö Liechtensteinin, se varmistaa kautta aikojen ensimmäisen EM-paikkansa.

Paikka voi varmistua ilman voittoakin. Näin käy, jos Bosnia ja Hertsegovina ei voita Italiaa eikä Armenia päihitä Kreikkaa.

Karsintojen kautta kisoihin menee 20 maata. Loput neljä paikkaa jaetaan Kansojen liigan lohkovoittajien välisten otteluiden voittajille.

Huuhkajilla on EM-kisoihin myös takaportti. Suomi voitti oman lohkonsa ja eteni maaliskuussa 2020 pelattavaan jatkopeleihin. Niissä yksiosaisen välierän ja finaalin voittaja saa paikan EM-lopputurnaukseen.

Suomen vastustajat jatkopeleissä valikoituvat Norjan, Skotlannin ja Serbian joukosta.

Suomen maalivahti Lucas Hradecky fanien edessä pelin jälkeen.

Huuhkajat kiittävät kannattajiaan Lukas Hradeckýn (vas.) johdolla Kreikka-Suomi-pelin päätteeksi 15.11.2018. © Jussi Helttunen/ OM-arkisto

Täällä jalkapallon EM-turnaus pelataan

Kesän 2020 jalkapallon EM-turnaus on ylipäätään historiallinen. Vaikka kisojen järjestämisvastuuta on jaettu ennenkin useamman maan kesken, koskaan sitä ei ole siroteltu ympäri Eurooppaa.

Ensi kesän EM-kisoja pelataan kahdessatoista maassa. Alkulohkoja on kuusi ja jokaisessa niistä pelit jaetaan kahteen eri maahan.

Ottelupaikkakuntien välimatkat vaihtelevat melkoisesti.

A-lohkon pelit pelataan Italiassa Rooman olympiastadionilla ja Azerbaijanissa Bakun olympiastadionilla.

B-lohkon pelipaikat ovat Pietarin Stadion Venäjällä ja Kööpenhaminan Parken stadion Tanskassa.

C-lohko pelataan amsterdamilaisella Johan Cruijff -Areenalla Hollannissa sekä Bukarestin kansallisareenassa Romaniassa.

D-lohkon pelipaikat ovat lontoolainen Wembleyn stadion Englannissa ja Hampden Park Skotlannin Glasgow’ssa.

E-lohkon ottelut pelataan San Mamésin stadionilla Espanjan Bilbaossa ja Irlannissa Dublinin areenalla.

F-lohkon pelit on sijoitettu Saksaan Münchenin jalkapallostadionille ja Unkarin Budapestiin Ferenc Puskskásin stadionille.

”EM-kisoihin selviytyville isäntämaille on luvattu vähintään kaksi peliä kotimaassa. Kaikki muut pelaavat kahdella paikkakunnalla”, Suomen Palloliiton miesten maajoukkueesta vastaava johtaja Lennart Wangell kertoo.

Järjestäjämaista Italia, Venäjä ja Espanja ovat jo varmistaneet kisapaikkansa. Varmuudella paikka jää saavuttamatta Azerbaijanilta. Skotlannille paikka voi irrota enää Kansojen liigan jatkopeleistä.

Englannilla, Hollannilla, Saksalla, Ruotsilla, Romanialla, Irlannilla ja Tanskalla on mahdollisuus napata EM-paikka varsinaisista karsinnoista.

Suomalaisfanien ennenkokematonta riemua päätösvihellyksen jälkeen.

Suomalaisfanit tuulettavat Ateenassa Kansojen liigan lohkovoittoa 15.11.2018. Juhlitaanko perjantain Liechtenstein-pelin päätteeksi historiallista EM-kisapaikkaa? © Jussi Helttunen/ OM-arkisto

Näin jalkapallon EM-turnauksen liput myydään

Kun EM-kisojen lohkot on 30. marraskuuta arvottu ja pelipaikat siten selvillä, Euroopan jalkapalloliitto UEFA vahvistaa ottelukohtaiset lippukiintiöt kunkin maan kannattajille.

Kiintiöiden koko määräytyy suhteessa stadionin kokoon. Suurimmalle osalle kisastadioneista mahtuu 50 000 – 60 000 katsojaa. Suurin stadion, myös EM-finaalin isännöivä Wembley vetää 90 000 katsojaa. Pienin kisastadion, Kööpenhaminan Parken 38 000.

Liput kisoihin selvinneiden maiden kannattajille tulevat myyntiin joulukuun alussa, kahdessa erässä. Ensiksi lippuja voivat ostaa ainoastaan osallistujamaiden jalkapalloliittojen kriteerit täyttävät kannattajat.

Käytännössä tämä tarkoittaa maajoukkueiden virallisten kannattayhdistysten jäseniä. Huuhkajien tapauksessa sellainen on vuonna 2002 perustettu Suomen Maajoukkueen Kannattajat ry (SMJK).

Yhdistyksen jäsenyys maksaa 20 euroa vuodessa. EM-paikan häämöttäessä SMJK:n jäsenmäärä on kasvanut nopeasti. Vielä lokakuun puolessa välissä jäseniä oli 2 200. Nyt jo 4 300, SMJK:n varapuheenjohtaja ja lippuvastaava Marko Karvinen kertoo Seuralle.

”Näillä näkymin UEFA hoitaa lipunmyynnin kokonaan. Me toimitamme listan jäsenistämme Palloliittoon ja he toimittavat sen eteenpäin UEFA:lle. Listan perusteella UEFA tietää, ketkä ovat oikeutettuja ostamaan lippuja ensimmäisessä vaiheessa. Vapaaseen myyntiin lippuja tulee vasta toisessa aallossa, arviolta viikon ensimmäisen myyntierän jälkeen. Kahdessa vaiheessa myymisen tarkoitus, että kannattajayhdistysten jäsenet saavat liput. Osa lipuista menee myös Palloliitolle, joka jakaa niitä yhteistyökumppaneilleen”, Karvinen sanoo.

”EM-lippuja pitäisi riittää kaikille SMJK:n jäsenille”

Karvinen uskoo, että EM-lippuja tulisi riittämään kaikille SMJK:n jäsenille.

”Useimmilla pelipaikkakunnilla Suomen saamat lippukiintiöt liikkuisivat 8 0000 – 12 000 välillä.  Jäsenmäärämme pitäisi lisääntyä vielä aika lailla, jotta lippuja jouduttaisiin arpomaan. Poikkeus olisi Suomen pelien osuminen Kööpenhaminaan. Parkenin stadionin kiintiössä on muistaakseni 3 500 – 5 000 lippua. Silloin jouduttaisiin todennäköisesti turvautumaan arpapaisiin.”

Lipunmyynnin yksityiskohdista ei ole vielä varmaa tietoa. UEFA ei ole vielä vahvistanut esimerkiksi tarkkoja lipunmyyntipäiviä.

”Vapaaseen myyntiin jääviä lippuja voi todennäköisesti tavoitella rekisteröitymällä UEFA:n sivuilla lipun ostajaksi. SMJK:n jäsenten ei todennäköisesti tarvitse rekisteröityä erikseen, koska toimitatte tiedot jäsenistä UEFA:lle. Tiedotamme kuitenkin vielä erikseen lipunmyynnin yksityiskohdista jäsenillemme, kun UEFA ja Palloliitto kertovat siitä tarkemmin”, Karvinen sanoo.

Ennen sitä Huuhkajien pitää vielä voittaa Liechtenstein.

X