Sota herätti naiset: Minna otti sotilastaidot haltuun maanpuolustuskurssilla – ”Se oli Putin, joka sai minut liikkeelle”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Maanpuolustus: ”Rynnäkkökiväärin käsittelyn ja oikean ampuma-asennon oppii nopeasti”, Minna Kuvaja kertoo. © Veijo Lindgren
”Rynnäkkökiväärin käsittelyn ja oikean ampuma-asennon oppii nopeasti”, Minna Kuvaja kertoo. © Veijo Lindgren/MPK
Venäjän hyökkäys sai turkulaisen Minna Kuvajan liittymään maanpuolustusnaisiin. Hän käy erilaisilla kursseilla, jotta osaisi toimia arjen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.

Niinisalon varuskunta-alueella hipsii kevyttä lunta. Maisema on talvinen, pakkasta on muutama aste. Sairaanhoitaja ja oman kotihoitoyrityksen omistaja Minna Kuvaja, 56, saapuu 18 muun naisen kanssa kasarmille perjantai-iltapäivänä. Edessä on Maanpuolustuskoulutuksen eli MPK:n Sotilaan perustaidot naisille -koulutus.

Tervetulosanojen jälkeen naiset siirtyvät pikaisesti varustevarastolle eli ”rättivarastolle” hakemaan sotilastamineet viikonlopun kurssia varten.

”Täysvarustussäkit painavat noin 40 kiloa. Kutsuimme niitä sipulisäkeiksi ja raahasimme ne tupiin mitä erikoisimmilla tavoilla. Kurssikaverin kanssa kannoimme molempien säkit yhdessä. Olin tiennyt, että tämä kurssi vaatii jonkin verran fyysistä voimaa, ja se piti paikkansa”, Kuvaja kertoo.

Naisia ohjeistettiin myös pukeutumaan säntillisesti sotilaan tavoin. Varuskunta-alueella ei saa juosta hiukset hulmuten.

Maanpuolustus kiinnostaa: Venäjän hyökkäys Ukrainaan sytytti sairaanhoitaja Minna Kuvajassa halun oppia toimimaan poikkeusoloissa. © Veijo Lindgren

Venäjän hyökkäys Ukrainaan sytytti sairaanhoitaja Minna Kuvajassa halun oppia toimimaan poikkeusoloissa. © Veijo Lindgren/MPK

Putin sai liikkeelle

Kuvaja kertoo olleensa aina hyvin isänmaallinen. Maamme-laulun kaikuessa silmiin pyrkivät liikutuksen kyyneleet.

”Kahden poikani suorittaessa varusmiespalvelustaan elin hengessä mukana. Olen heistä hyvin ylpeä. Venäjän likainen sota Ukrainaa vastaan synnytti minussa voimakkaan halun tehdä jotakin, josta voisi olla hyötyä mahdollisten poikkeusolojen varalta. Se oli Putin, joka sai minut liikkeelle”, Kuvaja muistelee.

Kuvaja liittyi Maanpuolustusnaisten liiton Turun paikallisyhdistykseen viime keväänä. Sitä kautta hän etsi MPK:n kursseja ja löysi heti itselleen sopivia.

”Tähän mennessä olen suorittanut kurssit Arjen turvallisuus, Maastossa selviytyminen ja Ammuntakoulutus. Kursseja on niin paljon, että tarjonnasta löytää jokainen omille voimilleen ja kunnolleen sopivaa sekä omaa mielenkiintoa palvelevaa koulutusta”, Kuvaja sanoo.

Maanpuolustusnaisten Liitto toimii aktiivisesti ympäri Suomea. Tavoitteena on lisätä naisten maanpuolustustahtoa ja vahvistaa jäsenten henkistä ja fyysistä kuntoa. Liitto edistää turvallisuus- ja varautumistaitojen koulutusta ja kannustaa naisia kouluttautumaan arjen häiriötilanteisiin.

MPK:n kursseille pääsee, vaikka ei kuuluisi liittoon. MPK on ainoa, joka saa tarjota maanpuolustuskoulutusta siviileille. Maapuolustusnaisten liitto ainoastaan markkinoi koulutusta.

”MPK:n koulutusmaksut ovat alhaiset, ja monet kursseista ovat ilmaisia. Koulutusta järjestetään myös etäyhteydellä”, Kuvaja kertoo.

Väärän kokoinen kuoppa

Niinisalon kurssilla naiset yöpyivät ensimmäisen yön kasarmilla. Hiljaisuus huudettiin kello 23. Osa naisista vuorotteli yöllä vartiossa. Herätys oli aamulla kuudelta.

Tuhdin aamiaisen jälkeen naiset suorittivat harjoituksia kasarmialueella.

”Tehtävämme oli piilottaa 10-kiloisia telamiinoja kaivamalla niille kuopat ja peittelemällä miinat. Jos kuopasta tuli väärän kokoinen, piti aloittaa alusta. Minun kaksi kuopankaivuutani päättyivät kiveen”, Kuvaja naurahtaa.

Naiset hakivat rynnäkkökiväärit asevarastolta. He harjoittelivat aseen purkamista ja kokoamista, ampumisasentoja ja ampumista. Eteneminen maastossa täydessä 30 kilon taisteluvarustuksessa oli yllättävän vaikeaa.

”Ensiksi piti opetella vartalon hallintaa. Käskystä laskeuduin polveni varaan ja saman tien olin rähmälläni, enkä päässyt ylös. Nauroimme kaikki vedet silmissä. Huomasin, että jalkalihaksia tulee treenata lisää”, Kuvaja muistelee.

Sotilaan perustaidot naisille -kurssilla Niinisalossa ammuttiin rynnäkkökiväärillä. © Veijo Lindgren

Sotilaan perustaidot naisille -kurssilla Niinisalossa ammuttiin rynnäkkökiväärillä. © Veijo Lindgren/MPK

Maanpuolustus: Kurssilaiset pystyttivät puolijoukkueteltat yöpymistä varten ja opiskelivat muun muassa ammuntaa ja maastossa liikkumista. © Veijo Lindgren

Kurssilaiset pystyttivät puolijoukkueteltat yöpymistä varten ja opiskelivat muun muassa ammuntaa ja maastossa liikkumista. © Veijo Lindgren/MPK

Myös lyhyet, vain 10 minuuttia kestävät tauot vaativat nopeaa toimintaa. Siinä ajassa piti ehtiä vessaan ja riisua ja pukea monimutkaiset varusteet.

Naiset harjoittelivat myös pikkusinkojen kanssa. Kuvaja korostaa, että oikeita ammuksia ei käytetty missään vaiheessa, koska turvallisuus on tärkeintä.

Illan pimentyessä naiset marssivat yli kolmen kilometrin päähän ja pystyttivät kaksi puolijoukkuetelttaa. Niiden lämmönlähteenä oli puulämmitteinen kamiina keskellä telttaa.

Naisille jaettiin tunnin mittaiset kipinämikkovuorot eli kamiinatulen ylläpitäjän vuorot sekä vartiovuorot ulkona.

”Oli vähän vaikeaa saada unta. Samaan telttaan sattui yksi tuttu nainen. Hassua, että vain hänen vartiovuoronsa ajan nukuin sikeästi. Sama oli ollut hänellä”.

Lue myös: Seuran toimitus testasi: Näin varaudut kriiseihin! – Ukrainan sota herätti opettelemaan varautumistaitoja ennen kuin on tosi kyseessä

Maanpuolustus vaati veronsa

Kello kuudelta aamulla naissoturit söivät aamiaisen laavulla, purkivat teltat ja aloittivat taisteluensiapuharjoitukset. Ne olivat helpoin osuus sairaanhoitaja Kuvajalle.

”Vaikka ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi, ulkona tehtävien fyysisten harjoitusten takia tuntui aina olevan nälkä.”

Kotiinlähtöpäivä Niinisalossa oli lähinnä paikkojen siivousta, aseiden purkamista ja puhdistamista ja niiden sekä muiden varusteiden palautusta.

Lunta oli satanut lisää, joten painava varustesäkki oli helppo vetää maata pitkin pihan poikki palautukseen.

Vaikka kurssi oli Kuvajalle elämys, se vaati myös veronsa.

”Kun tulin sunnuntai-iltana kotiin, sormet olivat naarmuilla ja joka paikka kipeänä. Olin fyysisesti aivan loppu, mutta henkisesti todella virkistynyt. Tämä viikonloppu oli ollut taas niin parasta!”

Maanpuolustus: Koulutuksessa oli niin tiukka aikataulu, ettei kaikkiin kurssilaisiin ehtinyt tutustua. Ryhmän kesken vallitsi silti hyvä yhteishenki. © Seppo Helander/MPK

Koulutuksessa oli niin tiukka aikataulu, ettei kaikkiin kurssilaisiin ehtinyt tutustua. Ryhmän kesken vallitsi silti hyvä yhteishenki. © Seppo Helander/MPK

Lue myös: Vapaaehtoinen maanpuolustus lähtee turvataitojen osaamisesta

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 2/2023.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X