Katso kuvat! Voitokas maaottelumarssi sai suomalaiset liikkeelle 80 vuotta sitten – Kävelykipinä haastaa nyt kansan juhlavuoden kunniaksi

Toukokuussa tulee kuluneeksi 80 vuotta legendaarisesta maaottelumarssista. Suomalaiset voittivat ruotsalaiset selkein luvuin, maaottelumarssilla käveli yli 1,5 miljoonaa suomalaista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Eduskunta lähdössä maaottelumarssille toukokuussa 1941.

Toukokuussa tulee kuluneeksi 80 vuotta legendaarisesta maaottelumarssista. Suomalaiset voittivat ruotsalaiset selkein luvuin, maaottelumarssilla käveli yli 1,5 miljoonaa suomalaista.
(Päivitetty: )
Teksti:
Anastasia Ranta

Maaottelumarssi järjestettiin Suomen ja Ruotsin välillä toukokuussa 1941. Välirauhan aikana kilpailtiin kolmen viikkoa siitä, kumpi maa saa enemmän kansalaisiaan marssimaan. Nyt voitokkaasta tapahtumasta on kulunut 80 vuotta ja juhlavuoden kunniaksi järjestetään toukokuussa 2021 koko kansan Kävelykipinä-tempaus.

Suomalaisten innostaminen ei liene vaikeaa, sillä laajan aikuisväestön liikuntaa selvittäneen FinTerveys 2017 -tutkimuksen mukaan kävely on pitänyt pintansa suomalaisten suosituimpana liikuntamuotona.

maaottelumarssi

Presidentti Risto Rytin (kesk.) oikealla puolella eturivissä marssii pääministeri Jukka Rangell ja vasemmalla puolella ministeri Toivo Salmio. Rangellin takana kiirehtii muiden tahtiin sosiaaliministeri K. A. Fagerholm. © Osvald Hedenström/Lehtikuva ja OM-Arkisto

Kävelykipinä-tapahtuman voi pistää pystyyn itsekin

Tahko Pihkala -seura haluaa suomalaiset liikkeelle ja haastaakin nyt yhdistyksiä, seuroja ja liittoja järjestämään kävelytapahtumia toukokuussa eri puolella maata.

”Tapahtuma on helppo järjestää, kunhan alueella on jotakuinkin tasainen, hiekkapohjainen tie, jota voi kulkea molempiin suuntiin”, sanoo tempauksen järjestäjä ja yhteyshenkilö, urheiluneuvos Tuomo Jantunen.

Maksuton ja talkoovoimin toteutettava Kävelykipinä-tempaus kannustaa kaikenikäisiä- ja kuntoisia kävelemään ja sauvakävelemään.  Tapahtumakuukauden avaus on Helsingin keskuspuistossa.

Urheiluvaikuttaja Tahko Pihkalan hengessä keskeistä ei ole kilpailu, vaan yhteisöllisyys ja liikunnan leikillisyys.

Maaottelumarssi sai presidentti Rytin liikkeelle – Nyt tapahtumaa tukee presidentti Niinistö

Itsensä voi myös haastaa maaottelumarssin hengessä ja testata pärjääkö yhtä hyvin kuin isovanhempansa. Tuolloin tavoitteena oli kävellä 15 kilometrin matka kahdessa tunnissa ja 20 minuutissa.

Risto Ryti maaottelumarssi

Presidentti Risto Ryti käveli komeasti 8 minuutin ja 32 sekunnin kilometrivauhtia. © OTAVAMEDIAN ARKISTO

Vuoden 1941 maaottelumarssi keräsi useita edelläkävijöitä edelelläkävelijöiksi. Mukana olivat muun muassa näyttelijä Tauno Palo, pääministeri Jukka Rangell sekä presidentti Risto Ryti.

”Kutsuja on lähetetty tänäkin vuonna merkkihenkilöille”, Tuomo Jantunen paljastaa.

Kutsujen lähettäminen kannatti, sillä tapahtuman suojelijaksi ryhtyi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Urheiluneuvos ei usko, että kävelijöitä saadaan kerättyä yhtä ennätyksellisesti kuin 80 vuotta sitten, mutta hän uskoo suomalaisten silti osallistuvan runsain luvuin.

Tavoitteena on 1 000 kävelytapahtumaa.

”Olemme järjestäneet pienempiä kävelytapahtumia parin viime vuoden ajan. Kiinnostusta on ollut yllättävän paljon myös pienillä paikkakunnilla. Nyt juhlavuoden kunniaksi päätimme toteuttaa suuremman tempauksen. Uskon kävelijöitä olevan kymmeniä tuhansia, mahdollisesti jopa satoja tuhansia”, Jantunen kertoo.

Kävelyohjeet maaottelumarssiin

Kävelysuoritukseen on hyvä valmistautua. Näin ohjeistettiin Massaurheilu-lehdessä vuonna 1941. © Massaurheilu-lehti 4/1941

Koronatilanne otetaan huomioon – Nettijärjestelmä helpottaa kilometrien kirjausta

Tuomo Jantunen kertoo, että koronatilanne otetaan Kävelykipinän järjestelyissä huomioon, kävely on mahdollista toteuttaa myös yksittäin tai pienryhmissä:

”Jokaisen on mahdollista hoitaa oma kävelyosuutensa itsenäisesti, tämä on omakohtaista kuntoilua ja kilometrien merkkaamista muistiin.”

Tempauksessa karttuvien kilometrien kirjausta ja seurantaa helpottaa HSL:n eli Helsingin seudun liikenteen ja Liikenne‐ ja viestintävirasto Traficomin Kävelykilometrikisa-järjestelmä. Kävelykilometrikisan joukkueilmoittautuminen avataan 15.4.

Tarkoituksena on myös jakaa perinteisiä kävelykortteja. Kävelykilometrit kootaan lopuksi yhteen.

”Onnistummeko kävelemään maapallon ympäri, vai päästäänkö kuuhun saakka”, urheiluneuvos Jantunen pohtii toiveikkaana.

Lue myös: Suomi kaatoi Ruotsin ylivoimaisesti maaottelumarssilla vuonna 1941

Risto Ryti

Presidentti Risto Ryti vastaanottaa maaottelumarssikortin. © VILHO UOMALA/KUVA-ARKISTO

X