Maapallon maa-alueesta ihmiset ovat muokanneet jo 77 prosenttia – ”Vielä on mahdollista säilyttää jäljellä olevat erämaa-alueet”

Jaa kaverilleTilaa Seura
© iStock
Jäljellä olevista erämaista 70 prosenttia on viiden maan omistuksessa. Niiden suojelemiseksi vaaditaan globaaleja keinoja.

Mitä yhteistä on Australialla, Yhdysvalloilla, Brasilialla, Venäjällä ja Kanadalla?

Nämä viisi maata omistavat suurimman osan maailman jäljellä olevista erämaa-alueista.

Ihmiset ovat muokanneet jo 87 prosenttia maapallon meristäkin

Australian Queenslandin osavaltion yliopiston tutkijat sekä Wildlife Conservation Society (WCS) ovat nyt ensimmäistä kertaa luoneet kartan, josta näkee jäljellä olevat erämaa-alueet. Suurin osa erämaasta osuu Australian, Yhdysvaltojen, Brasilian, Venäjän ja Kanadan omistamille maa-alueille.

Vuonna 2016 sama tutkijajoukko keräsi dataa erämaa-alueista. Se paljasti karun totuuden: ihminen on muokannut jo 77 prosenttia maapallon maasta ja 87 prosenttia maapallon meristä. Huomattavaa on, että Etelämannerta ei ole otettu tutkimukseen mukaan.

Tutkimuksen johtava kirjoittaja James Watson kertoi The Guardianille, että uuden analyysin tarkoituksena oli kartoittaa alueet, mutta myös miettiä, kuka on vastuussa.

Mitä erämaiden suojelemiseksi voi tehdä?

Tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että jäljellä olevat erämaa-alueet voidaan pelastaa, vain jos teema tuodaan kansainvälisesti esille. Johtajan roolit täytyy antaa maille, jotka omistavat suurimman osan erämaa-alueista. Mutta jokaisen maan täytyy olla mukana.

Vielä on mahdollista säilyttää 100 prosenttia jäljellä olevista erämaista, sanoo James Watson. Erämaa-alueita omistavat maat voivat esimerkiksi tehdä alueita suojaavia lakeja tai tarjota palkkioita yrityksille, jotka eivät rapauta ympäristöä.

”Valtioiden täytyy vain estää teollisuuden siirtyminen näille alueille.”

WCS:n varapuheenjohtaja John Robinson korostaa myös näiden viiden maan johtajan roolia.

”Me olemme menettäneet jo niin paljon. Meidän täytyy toimia heti, ennen kuin kaikki erämaa-alueet katoavat ikuisiksi ajoiksi.”

X