”Mahtava kuuden sentin säästövoitto!” – Voiko nuukailu olla perinnöllistä?

”Nuukailua on monenlaista: pakon sanelemaa, harrastuksenomaista, osa ekologisempaa elämäntapaa tai ihan vain hetken mielijohteesta tehtyjä hyviä säästöjä”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Nuukailua on monenlaista: pakon sanelemaa, harrastuksenomaista, osa ekologisempaa elämäntapaa tai ihan vain hetken mielijohteesta tehtyjä hyviä säästöjä", päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Erkki Meriluoto

Työkaverini hihkaisi lounasaikaan innoissaan, että hän oli hakenut kaupasta ruoaksi ns. roiskeläppäpizzan, joka maksoi vain 79 senttiä. Pääsin välittömästi kuittaamaan hänelle. Oma ateriani – kaksi grillattua kanankoipea lihatiskistä – kustansi ainoastaan 73 senttiä. Mahtava kuuden sentin säästövoitto!

Leikkisän sananvaihdon ja kisailun taustalla on asia, joka voi olla kovaa arkea monelle. Penniä ei venytetä sen tuottaman mielihyvän vuoksi, vaan yksinkertaisesti siksi, ettei enempään olisi edes varaa.

Nuukailua on siis monenlaista: pakon sanelemaa, harrastuksenomaista, osa ekologisempaa elämäntapaa tai ihan vain hetken mielijohteesta tehtyjä hyviä säästöjä. Tuoreessa Viva-lehdessä tapaat kolme naista, jotka kertovat tarinansa säästeliäästä rahankäytöstä ja kierrättävästä elämäntavasta.

Entä onko nuukailu perinnöllistä? Olen iässä, jossa pikkuhiljaa on oppinut tunnistamaan itsestään erilaisia käyttäytymismalleja. Oma isäni on varsin tarkka rahankäyttäjä ja vuosien myötä huomaan muuttuneeni samaan suuntaan. Kun jotkut ihmiset kertovat saavansa hyvää mieltä shoppailusta, itselleni parempi olo tulee säästämisestä. Kuljen töihin Triplan kauppakeskuksen läpi, joten houkutusten ohi kävely on arkista iloa.

Entä onko nuukailu perinnöllistä? Oma isäni on varsin tarkka rahankäyttäjä ja vuosien myötä huomaan muuttuneeni samaan suuntaan.

Yksi hullunkurinen esimerkki on pitkään harkitsemani urheilukellon hankinta, joka juolahtaa mieleeni aina syntymäpäivieni lähellä. Olen jo kahden synttärin yhteydessä tutustunut eri malleihin verkossa ja käynyt liikkeessä sovittelemassa vaihtoehtoja ranteeseeni. Lopulta olen poistunut liikkeestä ostamatta mitään – ja ollutkin helpottuneen hyväntuulinen. Kenties sama on edessä vielä kolmannenkin kerran. Juoksuajan kun voi katsoa kotona seinäkellostakin lähtiessä ja palatessa, mutta toki muu statistiikka jää epämääräisemmäksi.

Tavaroiden kierrätys ja vertaistavarakauppa ovat olleet Suomessa suosiossa vuosikymmeniä. Verkkokaupan ansiosta määrät ovat lisääntyneet. Se näkyy myös sesongeissa. Joululahjojenkin ekologisuudesta puhutaan enemmän.

Meidän perheen pikkupojalle eko-pukki osasi tuoda käytetyn Ryhmä Hau -paloauton. Ja jäälle lähdetään ensimmäistä kertaa kaverilta saadut luistimet jalassa. Ihan kuten itsekin aikanaan.

Lue kaikki Erkki Meriluodon pääkirjoitukset täältä.

Palvelua tämäkin: Päätoimittaja Erkki Meriluoto jakoi Seura-lehtiä Pasilan asemalla postilakon aikana.

Päätoimittaja Erkki Meriluoto jakoi Seura-lehtiä Pasilan asemalla postilakon aikana. © Marjo Tynkkynen

X