Maistuuko kalja? Testasimme parhaat pussikaljat – Osa raadista järkyttyi, kun tuotteiden nimet paljastettiin: ”Maku katoaa kuin sulhanen kesäyöhön”

Vertailimme sokkotestissä kuutta edullisimman hintaluokan olutta. Yllättäjiä löytyi sekä hyvässä että pahassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran suuri halpakaljavertailu yllätti raadin.

Teksti:
Katriina Lundelin
Kuvat:
Tommi Tuomi

Mikä on paras, halpa kalja? Seuran toimitus sihautti auki kuusi edullisimman hintaluokan olutta löytääkseen maistuvimman.

Huokeista kaljoista testiin valikoituivat kauppojen omat merkit Coop Lager S-ketjulta, Kotimainen Olut Lidlistä, K Olut K-ketjulta ja R lager R-kioskilta. Lisäksi maistelimme kaksi yleisesti myynnissä olevaa merkkiä, A. Le Coqin ja Sandelsin.

Raatilaiset eivät tienneet, mikä kalja oli kyseessä

Sokkotesti yllätti maistajat. Yksikään olut ei voittanut koko raatia puolelleen.

Suosikeiksi nousivat R lager ja Kotimainen Olut. Myönteisesti yllättyneimmät reaktiot kirvoitti R lager, josta raadin jäsenet maistoivat muun muassa aavistuksen humaloitua kirpeyttä ja ipa-tyyppisen oluen makumaailmaa.

Maistelu tehtiin sokkona eli raatilaiset eivät tienneet, mitä tuotetta he arvioivat. Osa makuraadin jäsenistä järkyttyi, kun tuotteiden nimet paljastettiin. Eniten moitteita kerännyt olut paljastui Sandelsiksi, jota osa raatilaisista oli toisinaan ostanut.

”Ei Sandels ole mielestäni näin pahalta maistunut”, kommentoi Jesse Raatikainen, yksi raadin jäsenistä.

Tuotteiden hintahaitari vaihteli välillä 1,02–2,60 euroa. R lagerin hintaa nosti isompi pakkauskoko (0,5 litraa) Muiden oluiden pakkauskoko oli 0,3 litraa.

Arviointiasteikko oli 0–5 tähteä. Raadin antamista pisteistä laskettiin keskiarvo, joka pyöristettiin puolen tähden tarkkuudella lähimpään tulokseen.

Seuran toimittajista koostunut raati teki sokkotestin ja valikoi parhaat pussikaljat. © Tommi Tuomi

K Olut ★★★

”Helppoa ja hyvää makkaran kanssa. Mieto, tuttu oluen tuoksu.”

”Maltaisuutta ei juurikaan, raikkautta sen ­sijaan mukavasti. Tätä voisi juoda kesäterassilla huomaamattaan useamman.”

”Jälkimaku on aavistuksen kuiva ja metallinen. Maku on hieman aamuisan krapulainen. Ei provosoi, mutta ei toisaalta herätä intohimojakaan.”

Sandels

”Tämä maistuu ehdalle kaljalle! Maltainen tuhti ja tunkkainen maku. Myös tuoksu on aito kaljan tuoksu. Pienikuplainen vaahto.”

”Halvimman paikallisen räkälän halvin olut. Menee alas hyvässä seurassa, mutta ei tällä herkutella. Ehkä parempi jäädä kotiin juomaan vettä. Vaahtoa on reilusti, tämähän tuntuu jo aikuisen juomalta.”

A. Le Coq ★ ½

”Tuoksuu teini-iän seikkailuilta iltakahdeksan aikaan lahtelaisessa puistossa. Aavistuksen ­ryhdikkäämpi ja makoisampi. Tuoksu pilaa kokonaisuutta, mutta tuote tyydyttää oluenjanon.”

”Vetinen ja luonteeton maku. Helppo juoda ja humaltua.”

”Hieman hajuton, mauton ja yllätyksetön. ­Jättäisin hyllyyn.”

Kotimainen olut ★★ ½

”Heleä ja positiivisesti raikkaudellaan ­potkaiseva, maku kestää suussa pidempään. Terhakka kesälager, joka ei sorru turhiin ­makukikkailuihin.”

”Hyvin lievä humalan kirpeys, kuitenkin ­enemmän kuin muissa.”

”Joisin mieluusti vaikka kalaruoan kanssa. Ei tätä maistelumielessä ostaisi, mutta halpana oluena oikein käyttökelpoinen.”

Coop Lager

”Raikas ja kirkas, houkuttelevan näköinen kesäolut. Nautittava tosi kylmänä, maku kärsii lämmetessä eli ei puistotissutteluun. Hyvä, terhakka vaahto.”

”Maku on aika tylsä, happamahko, mutta suutuntuma on oikein miellyttävä. Helppo ja suunmukainen, mutta ei tarjoa myönteisiä yllätyksiä.”

R lager ★★ ½

”Maku on oikein miellyttävä! Tätä voisi ostaa kesällä.”

”Alkumaku yllättää suussa iskemällä pontevana ja makeana.

”Juoma on hivenen sitruksinen ja kesäolut­mainen. Maku ei kuitenkaan viipyile pitkään, vaan katoaa kuin sulhanen kesäyöhön.”

”Ipamainen olut, mutta turhanpäiväinen. Jälleen helppo kesäjuoma.”

Lue myös: Jere Karalahti eli raittiina yhdeksän vuotta – Miksi absolutismi sai jäädä? ”Se ei ole minua varten”