Halajatko kantarellikeisariksi? Maksimoi sienisaalis Nobel-voittajan opein!

”Tärkeää ideoimisessa on tuntea laatikko, ennen kuin voi ajatella sen ulkopuolella. Tätä voi soveltaa vaikkapa sienimetsälle lähtiessä”, kirjoittaa Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Tärkeää ideoimisessa on tuntea laatikko, ennen kuin voi ajatella sen ulkopuolella. Tätä voi soveltaa vaikkapa sienimetsälle lähtiessä", kirjoittaa Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto.
(Päivitetty: )
Teksti: Erkki Meriluoto

Nobel-voittaja Bengt Holmström piti erittäin inspiroivan puheen ideoimisesta Otavan konsernipäivässä. Hän ihmetteli, miksi jostain syystä on muotia yrittää ajatella isosti ja luoda sitä kautta jotakin uutta ja suurta. Nuorempana hänkin harrasti samaa, mutta ei siitä koskaan mitään tullut.

Todellisuudessa kaikki ideat alkavat pienestä ja kasvavat vasta sitten isoiksi. Nuukuus synnyttää ideoita. Suomeksi sanotaan: ”Hätä keinot keksii.” Ilmiö on hyvin tuttu ihmisille, mutta sitä ei tietenkään sovelleta jatkuvasti, koska emme halua joutua hätään. Sen vuoksi hätää täytyy simuloida erilaisin rajoituksin, koska ne saavat ihmisen inspiroimaan.

Tärkeää ideoimisessa on tuntea laatikko, ennen kuin voi ajatella sen ulkopuolella. Tätä voi soveltaa vaikkapa sienimetsälle lähtiessä. Jokainen sienestäjä haluaa varmasti maksimoida saaliin. Kenties toiveena olisi löytää joitakin tiettyjä sieniä, esimerkiksi kantarelleja. Ja mielellään ennen pimeän tuloa. Siinä onkin jo kaksi rajoitetta, jotka tehostavat toimintaa korpeen tarpoessa.

Parhaan tuloksen saa, kun hyödyntää jo ennestään tietämiään hyviä sienipaikkoja. Missä on ollut edellisinä syksyinä eniten kantarelleja? Kun tähtäimeen ottaa vaikkapa kolme jo tietämäänsä hyvää apajaa, voi näiden lisäksi katsastaa kaksi uutta. Näin hyödynnät jo ennestään tuottavan ”laatikon”, ja sen lisäksi löydät lopulta uusia, joita voit hyödyntää samalla kaavalla – ja taas etsiä uutta. Se on laskelmoiva tie kantarellikeisariksi.

Professori Holmström kertoi mielenkiintoisen esimerkin yliopistomaailmasta. Tohtorikoulutettavat laitetaan pohtimaan parinkymmenen eri aihealueen sijaan vain yhtä asiaa eli omaa tutkimuskohdetta jopa kuukausia. Joka viikko heitä haastatellaan ja kysytään, miten ongelman selättämisessä on edistytty.

Haastavinta ongelmanratkaisussa on kysyä oikea kysymys. Tunnin ajasta voi miettiä vaikka 59 minuuttia oikeita kysymyksiä. Ja lopulta käyttää vain yksi minuutti ratkaisemaan se.

Sienimetsällä suurin haaste on kysymys, mistä mahtava herkkusaalis oikein löytyy. Tunnin ajasta voi käyttää vaikka 59 minuuttia jalkatyöhön ja apajien kartoitukseen. Ja sitten parhaan paikan löydyttyä kerätä minuutissa kori täyteen.

X