(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Nykyaikaiset maksutavat tarjoavat monta etua käteiseen verrattuna. Ne ovat myös käteistä turvallisempia maksutapoja.

Maksukortit

Niin sanotun debit- eli pankkikortin maksu veloitetaan saman tien pankkitililtä, joka on aina ajan tasalla. Kortti on turvallisempi kuin käteinen raha, koska kortilla voi tehdä ostoksia kaupoissa vain, jos tietää salaisen tunnusluvun.

30 päivää korotonta maksuaikaa

Luottokortin ostokset laskutetaan tavallisesti kuukausittain. Kun koko laskun maksaa eräpäivään mennessä, korkoa ei yleensä peritä. Näin ostoksille saa keskimäärin 30 päivää korotonta maksuaikaa. Luotollisen kortin laskun voi maksaa myös useassa erässä, mutta silloin laina-ajalta peritään korko. Luottoraja ja maksuehdot sovitaan kortin myöntäjän kanssa.

Lisäturvaa ostoksille

Nettiostokset maksetaan usein kortilla tai verkkopankilla. Luottokortti antaa lisäturvaa, sillä korttiyhtiö hyvittää maksun, jos esimerkiksi matka peruuntuu järjestäjän konkurssin vuoksi. Kortilla voi nostaa käteistä automaateista, joillakin korteilla myös kauppojen kassoilta.

Luottokortin vuosimaksu on yleensä 10–40 e. Vuosimaksuun sisältyy joskus etuja, esimerkiksi matkavakuutus ja alennuksia.

Muun muassa Apple iTunes ja Amazon -verkkokauppojen ostokset hyväksytään salasanalla. Henkilötiedot ja luottokortin tiedot syötetään vain kerran.

Vertaile korttien kustannuksia

Lue lisää pankkien ja muiden kortteja myöntävien tahojen verkkosivuilta. Pankkineuvoja opastaa pankin korttien valinnassa ja käytössä. Vertaile korttien ja maksutapojen ominaisuuksia, etuja ja todellisia kustannuksia. Myös muut kuin kotimaiset pankit tarjoavat suomalaisille kortteja ja käytännöllisiä sähköisiä maksutapoja.

EasyPark-sovellus – Pysäköintiautomaatti taskussa

Loppuivatko kolikot vai unohtuiko niiden lisäys mittariin? Lataa kännykkään EasyPark-sovellus, etkä tarvitse kolikoita. Maksu veloitetaan luottokorttitililtäsi, ja saat ajan loppumisesta ajoissa muistutuksen.

Paypal – Luottokorttien kilpailija

Paypal on maailmanlaajuisesti toimiva internetin verkkopankki ja maksujenvälitysjärjestelmä. Maksa verkko-ostokset ja vastaanota maksut myynneistä verkkohuutokaupoissa. Liity ilmaiseksi osoitteessa paypal.com.

F-Secure Internet Security – Lisäturvaa verkossa

F-Secure Internet Security -turvaohjelman pankkiturva parantaa verkko-ostosten ja -maksujen turvallisuutta. Turvaohjelma varoittaa arveluttavista sivustoista ja torjuu haittaohjelmien hyökkäykset.

Elisa lompakko – Sähköisesti verkossa ja kaupassa

Elisan Lompakko on kätevä, turvallinen ja monipuolinen sähköisen maksamisen paketti. Nettimaksukortilla maksetaan verkko-ostokset kuten tavallisella MasterCard-luottokortilla. Nettimaksukortin saa käyttöön vaikka saman tien. Kortti toimii prepaid-periaatteella eli raha ladataan siihen etukäteen.

Jokaiselle verkko-ostokselle voi halutessaan luoda virtuaalisen Nettimaksukortin, joka kuolettuu heti ostoksen jälkeen eikä väärinkäytösten riskiä ole. Korttia ei voi varastaa eikä hukata, ja ostoksia voi seurata tosiaikaisesti.

Elisa Lompakon lähimaksutarran voi liimata vaikkapa kännykkään. Lähimaksutarralla voi tehdä alle 25 euron ostoksia missä vain liikkeessä, jossa on lähimaksupääte. Kuitin saa kätevästi tekstiviestinä kännykkään.

Skrill MasterCard -kortti – Helppo ja turvallinen kortti

Prepaid-luottokortilla maksat sujuvasti verkossa ja kaupoissa. Käyttövaraa on yhtä paljon kuin kortille lataa rahaa. Skrill MasterCard -kortin saa kuka vain vähäisin muodollisuuksin, hinta 10 e vuodessa.

Lisää etuja bonus-yhdistelmäkortilla

Useiden pankkien kortteihin voi sisällyttää K-Plussa-ominaisuuden. Asiakasomistaja saa S-Pankin Visa-debit/credit/bonus-yhdeistelmäkortin ilman vuosimaksua. Kortilla voi maksaa verkossa, ja sillä saa 0,5 %:n lisäalennuksen S-ryhmän liikkeissä.

Tulossa: sähköinen kolikkokukkaro

Alle 25 euron ostokset hyväksytään viemällä lähilukukortti maksupäätteen viereen. Pin-koodia ei tarvita. Laite piippaa maksun onnistumisen merkiksi. Summa veloitetaan tavallisen maksukortin tapaan. Lähilukuominaisuus sisältyy monien pankkien uusimpiin maksukortteihin. Lähilukupäätteitä on jo nyt monissa kioskeissa ja kaupoissa, ja ne yleistyvät nopeasti.

Muista nämä!

  • Lue kortin käyttöehdot huolellisesti ja noudata niitä tarkasti. Kaikilla korteilla ei saa ostaa verkossa tai kortin myöntäjä edellyttää niin sanottua vahvaa tunnistautumista (Verified by Visa tai MasterCard SecureCode).
  • Selaimen osoitekentässä tulee olla turvallisen yhteyden merkiksi: https://, kun näppäilet tunnusta, salasanaa, luottokortin tietoja ja muita yksityistietoja verkkokaupan sivuilla.

Lisää kortti- ja nettimaksusta ja verkossa asioinnista www.korttiturvallisuus.fi ja www.luottokunta.fi.

Lue lisää Vivasta 8/14!

Teksti: Vesa Ylä-Jääski

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X