Malmin lentokentän suojelijat äimistyivät: Kenttää CIA:n tukikohdaksi väittävä ufoaktivisti yrittää järjestää mielenosoituksen kentän puolesta

Kiista Malmin lentokentän kohtalosta saa erikoisia piirteitä: salaliittoaktivisti yrittää houkutella kentän suojelijat joukkomielenosoitukseen. Suojeluyhdistys varoittaa, ettei tilaisuus aja heidän asiaansa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Malmin kentän kiitoratojen vuokrasopimus päättyy vuoden 2019 lopussa.

Kiista Malmin lentokentän kohtalosta saa erikoisia piirteitä: salaliittoaktivisti yrittää houkutella kentän suojelijat joukkomielenosoitukseen. Suojeluyhdistys varoittaa, ettei tilaisuus aja heidän asiaansa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Helsingin pienlentokentän säilyttämisen puolesta toimiva Malmin lentoaseman ystävät -yhdistys (MLY) äimistyi viikonloppuna: yhdistyksen Facebook-tilille oli ilmestynyt kutsu joukkomielenosoitukseen uudenvuodenaatoksi.

Helsingin kaupungin virkamiehet olivat joulunpyhinä vihjanneet lopettavansa kentän lentotoiminnan vaikka väkipakolla vuodenvaihteessa, kun kaupungin ja lentokenttäyhdistyksen vuokrasopimus päättyy. Ilmailuviranomaisten kirjoissa kentän kiitorata on silti yhä lentokäytössä muun muassa hätätilanteiden varalaskupaikkana, kunnes kaikki kentän kohtaloa koskevat valitukset ja oikeusjutut on käsitelty.

Kaupungin asenne suututti Malmi-aktivisteja, joten sopivaan saumaan tullut ilmoitus joukkomielenosoituksesta alkoi nopeasti levitä sosiaalisessa mediassa. Mielenosoitus ei kuitenkaan ole kentän suojeluyhdistyksen tekemä, vaikka kutsusta syntyy tällainen mielikuva.

© Kuvakaappaus tapahtumakutsusta

”Meillä ei ole mitään  tekemistä sen kanssa. Sitä puuhaa taustoiltaan erikoinen yksityishenkilö, jonka motiiveista ei ole mitään tietoa. Olemme yrittäneet tavoitella häntä, mutta hän ei ole vastannut meille”, MLY:n puheenjohtaja Timo Hyvönen kertoo.

Järjestäjän mukaan Malmi on CIA:n huumetukikohta

Tapahtuman koollekutsuja Teemu Vehkala ei ole perinteinen ilmailuharrastaja, vaan tunnettu ufo-, rajatieto- ja salaliittoaktivisti-bloggaaja.

Hän on sosiaalisessa mediassa kertonut, että Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA käyttää Malmin kenttää huumeiden salakuljetukseen. Lentokoneita käytetään lisäksi erilaisten kemikaalien levittämiseen kansalaisten ylle.

© Kuvakaappaus Twitteristä

Vehkala on myös tukenut voimakkaasti MV-sivuston entistä julkaisijaa Ilja Janitskinia sekä Venäjä-mielistä dosentti Johan Bäckmania.

Suojeluyhdistys epäilee, että tapahtumalla yritetään hämätä Malmin asiasta kiinnostuneita ihmisiä.

”Suomessa on mielipiteenvapaus ja kokoontumisvapaus, mutta olemme ilmoittaneet jäsenistöllemme ettemme mitenkään tue tällaista toimintaa. Tuntuu siltä, että kymmenien tuhansien ihmisten vakavissaan ajamaa Malmi-asiaa yritetään nyt käyttää kulissina joillekin omille agendoille,” Timo Hyvönen sanoo.

MLY on järjestänyt aikoinaan yhden mielenosoituksen Eduskuntatalolla, kun yhdistys luovutti kansanedustajille vetoomuksen kentän säilyttämisestä.

”Julkisille mielenosoituksille ei ole nyt tarvetta, me keskustelemme Malmin tilanteen ratkaisemisesta viranomaisten ja poliittisten päättäjien kanssa ihan neljän seinän sisällä,” Hyvönen kertoo.

Juttua muokattu 30.12. klo 13:24 :

Seura tavoitti mielenosoituksen järjestäjän Messenger-viestien kautta. Teemu Vehkalana esiintyvä henkilö luonnehti lehden kysymyksiä ”maalitusjournalismiksi”, ja ilmoitti pitävänsä ”ufoaktivisti”-määrittelyä kunnianloukkauksena. Mielenosoituksella on hänen mukaansa poliisin lupa

 

Mielenosoituksen järjestäjä ei vastannut Seuran kysymyksiin.

 

 

X