Onko Maria Nordinin tekniikoista haittaa, jos hoidattaa hänen kurssillaan kuukautiskipuja tai endometrioosia? Näin arvioi gynekologi

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Endometrioosi on kivulias sairaus, jossa kohdun limakalvoa kasvaa kohdun ulkopuolella. Sen oireina voi olla pahoja kuukautiskipuja.
Endometrioosi on kivulias sairaus, jossa kohdun limakalvoa kasvaa kohdun ulkopuolella. Sen oireina voi olla pahoja kuukautiskipuja. Kuva: iStock
Kuukautisten ei kuulu sattua, tietää Maria Nordin. Moni on hänen mukaansa saanut apua kuukautiskipuihin ja endometrioosiin hänen kurssiltaan. Nyt gynekologi kertoo, onko Nordinin väitteissä mitään perää.

Kuukautisten ei kuulu sattua. Kuukautiskipuja voi hoitaa mielen avulla, tietää Maria Nordin. 

Jos kuukautiset sattuvat, se johtuu naiseuteen ja seksuaalisuuteen liittyvistä käsittelemättömistä tunteista. Tämänkin Maria Nordin tietää, koska hänellä on siitä kokemusta.

Lähes jokaisella ihmisellä, jolla on kohtu ja kuukautiset, on joskus ollut myös kuukautiskipuja. Noin 10–15 prosentilla naisista on elämänsä aikana voimakkaita kuukautiskipuja.

”Kuulostaa aika syyllistävältä, että normaali fysiologinen ilmiö johtuisi käsittelemättömistä tunteista”, sanoo Aila Tiitinen, gynekologi ja lisääntymistieteen professori Helsingin yliopistosta.

View this post on Instagram

💚 Kuukautisten ei kuulu sattua. Näkemykseni on, että jos kuukautisiin liittyy kipua, se on viesti, että tunnetasolla on jotain käsittelemättä, yleensä naiseuteen tai seksuaalisuuteen liittyen. Ja jos näitä asioita ei käsittele, seuraa astetta vakavampia häiriöitä, erilaisia sairauksia. Kuten endometrioosia. Itsekin kärsin vuosia lyhyestä kierrosta, megarunsaista ja kipeistä kuukautisista ja muista ongelmista. Olen aivan hämmästynyt siitä miten nopeasti moni kurssia harjoittanut on kertonut päässeensä kuukautiskivuista, -häiriöistä ja endometrioosista aloitettuaan harjoittelun. (Tsekkaa palautteet instan kiinnitetyistä Stooreista.) Mukaan kurssille pääset www.freetoheal.org/suomi

A post shared by Maria Nordin (@marianordin.freetoheal) on

Maria Nordinin Eroon oireista -kurssi on puhuttanut aiemminkin sen erikoisten metodien vuoksi. Hän on luvannut helpotusta vaikeidenkin sairauksien ja allergioiden oireisiin.

Vajaalla 400 eurolla saa kurssipaketin, joka voi tuoda avun endometrioosin kaltaisiin kivuliaisiin vaivoihin – ainakin Nordinin ja hänen kurssilaistensa todistusten mukaan.

Eniten kuukautiskivuista kärsivät nuoret naiset

Kuukautiskivut vaivaavat etenkin nuorena. Varsinais-Suomessa tehdyssä tutkimuksessa lähes 70 prosenttia 15–19-vuotiaista tytöistä kärsi kuukautiskivuista.

Syitä sille, miksi kivut usein hellittävät iän myötä on Aila Tiitisen mukaan useita.

Hormonaalinen ehkäisy lievittää kipuja: moni aloittaa ehkäisypillerit tai ottaa hormonikierukan tai ehkäisykapselin. Myös synnytysten jälkeen kivut useimmiten lieventyvät, vaikka joillain voi käydä myös päinvastoin.

”Nuorena kivun kokemus on myös toisenlainen, koska muita kipuja ei useinkaan ole. Lisäksi se on todella yksilöllistä, miten kivun kokee”, Aila Tiitinen sanoo.

Kuukautiskivut voivat haitata elämää: pahojen kipujen vuoksi voi joutua perumaan tapaamisia tai harratuksia.

Kuukautiskivut voivat haitata elämää: pahojen kipujen vuoksi voi joutua perumaan tapaamisia tai harratuksia. Kuva: iStock

Kuukautiskivuille on kyllä selitys – mutta se ei ole käsittelemättömät tunteet

On helppo olla yhtä mieltä Maria Nordinin kanssa siitä, että kuukautisten ei kuulu sattua.

Kuukautiskivut ovat kurjia, ja olisi toivottavaa, ettei niistä tarvitsisi kenenkään kärsiä. On myös hienoa, että puhe kuukautisista, kivuista ja niin sanotuista naistenvaivoista on lisääntynyt.

Samaan tapaan tarvitsisimme lisää puhetta keskenmenoista ja muista henkisesti kuormittavista ulottuvuuksista, jotka saattavat tulla osaksi elämää sitä kautta, että omassa kehossa on kohtu.

Kuukautiskivuille on kuitenkin normaali fysiologinen selitys, eikä se liity tunteisiin, vaan hormoneihin.

Kuukautisvuodon aikana kohdun limakalvo erittää prostaglandiineja, hormoneja, jotka saavat kohdun ja sitä ympäröivät verisuonet supistelemaan. Nämä pienet tyydyttymättömät rasvahapot aiheuttavat myös kohtulihaksen hapenpuutteesta johtuvaa kipua.

Niin kurjaa kuin kipu onkin, se on varsin tavanomaista kuukautisten aikaan.

Jos ihmisellä on kohtu, on hyvin todennäköistä, että hän kärsii kuukautiskivut ovat vaivana jossain vaiheessa elämää.

Jos ihmisellä on kohtu, on hyvin todennäköistä, että kuukautiskivut vaivaavat jossain vaiheessa elämää. Kuva: iStock

Endometrioosi on kivulias sairaus, jota ei kannata jäädä hoitamaan ainoastaan mieltä työstämällä

Kuukautiskipuja aiheuttavat käsittelemättömät tunteet voivat Maria Nordinin mukaan johtaa astetta vakavampiin häiriöihin ja sairauksiin, kuten endometrioosiin.

”Ihmisen kannalta on harmillista, jos hänellä on endometrioosi ja kärsii kivuista, joihin olisi lääke, mutta hoitaa sitä tehottomammilla menetelmillä”, Aila Tiitinen sanoo.

Keltaisella nauhalla voi osoittaa tietoisuutta endometrioosista kärsiviä kohtaan.

Keltaisella nauhalla voi osoittaa tukensa endometrioosista kärsiviä kohtaan. Kuva: iStock

Siinä Nordin on tavallaan oikeassa, että kuukautiskipujen ja endometrioosin välillä on yhteys. Se liittyykö se tunteisiin, on toinen asia.

Kuukautiskivut voivat nimittäin olla yksi endometrioosin eli kohdun limakalvon sirottumataudin oireista. Siinä kohdunlimakalvon kaltaista kudosta kasvaa myös kohdun ulkopuolella, esimerkiksi munasarjojen tai vatsakalvon pinnalla.

Endometrioosipesäkkeet aiheuttavat kroonisen tulehdustilan ja kuukautiskivun kaltaisia oireita, kuten alavatsakipuja.

Sairauden syytä ei tunneta, mutta perinnöllisyys luultavasti vaikuttaa endometrioosin syntyyn: se on yleisempää naisilla, joiden lähisuvussa (äiti, sisko) kärsitään endometrioosista.

”Kun ihmisellä on voimakasta kroonista kipua, siitä syntyy helposti kierre, joka pahenee, kun mieliala kivun seurauksena laskee.”

Tunteet voivat siis olla merkittävä tekijä itse kivun kokemuksessa. Itse endometrioosin etenemiseen tunteet eivät kuitenkaan vaikuta.

Voiko kuukautiskipujen ja endometrioosin hoitamisesta mielen avulla olla haittaa?

Niin kauan, kun kyse on meditaatiosta tai muista mielenharjoittamisen tekniikoista, vastaus on ei.

Jos uskomushoitoon liittyy lisäravinteiden tai muiden sellaisten valmisteiden ottamista, joiden sisältöä ei tunne ja joiden vaikutusta ei ole tutkittu kunnolla, vastaus voi hyvinkin olla kyllä.

Jos jättää menemättä lääkäriin, vastaus kallistuu entistä enemmän kohti sitä, että uskomushoidosta voi olla haittaa.

”Jos kipu johtuu jostain sairaudesta, joka jää diagnosoimatta, koska ei mene lääkäriin ja hoitaa kipua itse, silloin siitä on terveydelle haittaa. Kipuoireen taustalla oleva sairaus voi olla hankalampi kuin ihminen on kuvitellut tai sitä pitäisi hoitaa ihan toisella tavalla”, Aila Tiitinen toteaa.

Liikunta auttaa lieviin kuukautiskipuihin.

Liikunta auttaa lieviin kuukautiskipuihin. Kuva: iStock

Sinänsä se, että kivun hoitoon käytetään myös lääkkeettömiä hoitokeinoja, ei ole aivan tavatonta. Näin toimitaan myös kroonisen kipuun erikoistuneilla poliklinikoilla, joissa hoitotiimiin kuuluu muun muassa psykologeja, jotka auttavat kipuun liittyvien tunteiden käsittelyssä.

Tukes ei kommentoi – Viime vuonna napsahti 100 000 euron uhkasakko

Kysyimme myös Tukesilta, onko Maria Nordinin kurssista tullut lisää kanteluita.

Tukesin ylitarkastaja Annina Nyholm kieltäytyi kommentoimasta Nordinin tapausta mitenkään, mutta hän myönsi, että Nordinin kurssia koskevia yhteydenottoja tulee silloin tällöin.

Mistään uusista toimista Nordinia vastaan ei Tukesilta kerrota.

Tukes antoi Maria Nordinille vuoden 2019 lopulla uhkasakon, 100 000 euroa, jolla oli tarkoitus suitsia hänen terveydelle vaarallisia väitteitään.

Viime vuonna syyniin joutui muun muassa väite, että Eroon oireista -kurssi tehoaa allergioihin, esimerkiksi kissa-allergiaan.

Maria Nordinin kurssi ei perustu lääketieteeseen, vaan mielen harjoittamiseen. Sen hän tunnustaa itsekin kurssinsa verkkosivuilla ja Instragram-mainoksissa. Silti Nordin perustelee kurssinsa tehokuutta esimerkiksi aivotutkimuksella.

Sitä, miten aivotutkimus on todistanut juuri hänen kurssinsa tehokkuuden, hän ei sivuillaan perustele.

Nordin puhuukin oireista varsin laveasti. Ehkä yleinen oireiden lievittäminen onkin turvallisempi maaperä, koska silloin ei tule esittäneeksi väitteitä, jotka on helppo kumota suoralta kädeltä tutkimustietoon vedoten.

Maria Nordin näyttää siis tarjoavan epämääräistä hoitoa epämääräisiin oireisiin.

Lue myös: Mindfulness helpottaa kipua

X