Markku Kanerva unelmoi EM-jatkopaikasta: ”Kävi kisoissa miten tahansa, me teemme historiaa”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Suomi juhli maalia, kun Markku Kanervan johtama Huuhkajat varmisti EM-kisapaikan marraskuussa 2019. © Markku Ulander / Lehtikuva
Markku Kanerva kertoo ajattelevansa jatkuvasti paitsi joukkueen kehittämistä, myös sitä, kuinka voisi itse kehittyä.

Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva esitteli EM-kisoihin valitun joukkueen. Suomalaisittain historiallinen futiksen arvoturnaus alkaa ensi viikolla.

Kanerva säteili kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa itsevarmuutta ja hyvää fiilistä.

”Olemme odottaneet arvoturnauspaikkaa vuosikymmenten ajan, ja nyt se viimein toteutuu. Toivottavasti suomalaiset voivat olla meistä ylpeitä ja uskon tämän inspiroivan kaikkia suomalaisia jalkapalloihmisiä.”

Suomen ensimmäisen miesten arvokisapaikan ratkaisi marraskuussa 2019 otettu 3-0-kotivoitto Liechtensteinista.

”Ratkaisupelin jälkeen tunnelma oli aivan uskomaton. Ennen peliä meillä oli tietysti paineitakin saada toivottu tulos. Kun teimme toisen maalin, aloin ajatella, että nyt me menemme kisoihin. Pelin jälkeen oli kisapaikan ratkettua pienimuotoiset juhlat ja viimeisen karsintapeliin Kreikkaa vastaan oli pieniä henkisen puolen ongelmia”, Markku Kanerva sanoi.

Mainitun viimeisen karsintapelin Huuhkajat hävisi, mutta tuloksella ei ollut enää väliä sen enempää Suomelle kuin Kreikallekaan, joka jäi ulos EM-kisoista.

Koronapandemian vuoksi jalkapallon EM-kisoja jouduttiin siirtämään vuodella eteenpäin, ja Suomi pelasi vuonna 2020 vain Kansojen liigaa ja ystävyysotteluita.

Markku Kanerva on työskennellyt maajoukkueen päävalmentajana joulukuusta 2016 alkaen. © Markku Ulander / Lehtikuva

Voitto Ranskasta valoi uskoa

Marraskuussa 2020 Suomi voitti ystävyysottelussa hallitsevan maailmanmestarin Ranskan lukemin 2-0 Marcus Forssin ja Onni Valakarin maaleilla. Se osoitti, että Suomi pystyy kaiken osuessa kohdalleen venymään maailman parhaitakin vastaan huipputuloksiin.

”Se oli koko viime vuoden kohokohta. Vaikka kyse olikin ystävyysottelusta, se silti osoitti, että periaatteessa kaikki on meille mahdollista.”

Eräs maailman huippumaista tulee vastaan EM-kisojen alkulohkossa, kun 21. kesäkuuta Suomi saa vastaansa Belgian. Kanerva lähestyy ottelua realistisen optimistisesti.

”Kun Fifan rankingia ajattelee, niin tietenkin olemme haastajia. Lähdemme kuitenkin siitä, että meillekin tulee pelissä maalintekomahdollisuuksia. Emme ole sen pelin suosikkeja, mutta uskomme mahdollisuuksiimme.”

Markku Kanerva huomauttaa, ettei pitkään metsästetty arvoturnauspaikka tupsahtanut joukkueen syliin tyhjästä, vaan vaati vuosien päämäärätietoisen työn.

”Emme päässeet EM-kisoihin onnella, vaan hyvällä pelillä.”

Opettaja Markku Kanerva

Kanerva aloitti nykyisessä pestissään maajoukkueen päävalmentajana joulukuussa 2016 hänen edeltäjänsä Hans Backen saatua potkut. Kanerva oli tosin jo pitkältä ajalta hyvin tuttu kasvo niin maajoukkueessa kuin Palloliitossa yleensäkin, sillä hän valmensi alle 21-vuotiaiden maajoukkuetta jo vuodesta 2004 ja työskenteli miesten maajoukkueen apuvalmentajana vuodesta 2011 alkaen.

Kanervan ajattelussa EM-kisapaikka ei ole pitkän tien pääteasema, vaan välipysäkki. Hän haluaa Suomesta vakituisen arvokisakävijän.

”Tämä on prosessi, joka ei pääty EM-kisoissa pelaamiseen. Pelaajamme ovat näiden vuosien aikana ottaneet myös henkisesti askeleita eteenpäin. Nyt, jos tulee tappio, kykenemme toipumaan siitä nopeasti, ja nappaamaan jälleen seuraavassa pelissä voiton.”

Kanerva on siviiliammatiltaan opettaja. Osin se näkyy hänen olemuksessaan nykyisessä työssään. Kanerva on jämäkkä auktoriteetti, mutta kykenee silti samaan aikaan olemaan rento ja reilu johtaja. Jotain oleellista Kanervan luonteesta kertoo hänen seuraava kommenttinsa.

”Tässä työssä ei ole kyse vain siitä, että kuinka voisin vielä kehittää joukkuetta ja sen pelaamista. Sen lisäksi mietin koko ajan, kuinka voisin kehittää itseäni valmentajana, kuinka voisin vielä paremmin olla pelaajien apuna ja tukena.”

Tähdet osa joukkuetta

Maajoukkueen suurin tähti on itsestäänselvästi hyökkääjä Teemu Pukki, joka on maaleillaan vienyt Suomen kisoihin sekä hänen seurajoukkueensa Norwichin nyt jo kahdesti Valioliigaan.

”Totta kai Pukki on meidän avainpelaajiamme, ehdottomasti. Mutta tykkään puhua aina joukkueesta. Kyllä Pukkikin tarvitsee muun joukkueen apua maaleihinsa. Ja haluan sanoa, että hän ei ole vain tehnyt maaleja, vaan auttanut meitä myös puolustuspelaamisessa.”

Toinen kansainvälisen lehdistön esiin nostama Suomen pelaaja on skotlantilaisen Rangersin keskikenttäpelaaja Glen Kamara, jonka Kanervakin luonnollisesti nostaa joukkueensa avainpelaajaksi.

”Hän on rauhallinen pallon kanssa, hänellä on hyvä pelikäsitys ja hän pärjää pienessäkin tilassa. On mielenkiintoista, että vaikka hän tekee kentällä tietysti kaikkensa, hänen pelaamisensa näyttää silti aina rennolta.”

Kanervan mukaan Suomi ei ole menossa ensimmäisiin kisoihinsa katselemaan kisatunnelmaa, vaan tekemään tulosta. Kanervan unelmana on mennä alkulohkosta jatkoon.

”Mutta kävipä lopputurnauksessa miten hyvänsä, teemme joka tapauksessa historiaa.”

Markku Kanervan kommentit ovat peräisin 26. toukokuuta järjestetystä kansainvälisestä lehdistötilaisuudesta. Ennen EM-pelien alkua Suomi kohtaa vielä perjantaina Helsingin Olympiastadionilla Viron.

Lue myös: Kaikkien aikojen urheilukesä on täällä – Miksi Leijonien ja Huuhkajien fanipaidat ovat kiven alla?

Lue myös: Jalkapallokirjailija Paavo Arhinmäki kiersi yli 20 vuotta Huuhkajien matkassa: ”En koskaan kutsu itseäni faniksi”

X