Mätänevätkö ylimääräiset marjat ja omenat puutarhaasi? Näin annat ne köyhille

Ruoka-apua jakavat järjestöt ottavat vastaan hedelmiä ja marjoja myös yksityisiltä ihmisiltä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos haluat tehdä ruokalahjoituksen, ota yhteyttä omalla paikkakunnallasi ruoka-apua tarjoavaan järjestöön.

Ruoka-apua jakavat järjestöt ottavat vastaan hedelmiä ja marjoja myös yksityisiltä ihmisiltä.
Teksti: Tuomas MacGilleon

Turussa hävikkiruokaa vähävaraisille jakava avustusjärjestö Operaatio Ruokakassi haluaa hyödyntää käyttämättä jäävät puutarhojen antimet. Järjestö jakaa ylimääräiset marjat ja hedelmät ruoka-apua tarvitseville ihmisille.

Ensimmäistä kertaa kokeiltava kotitalouskeräys alkoi tänä vuonna, kun järjestö jakoi asiasta kertovia lehtisiä Puistomäen ja Nummen kaupunginosien koteihin.

”Otamme vastaan itse kerättyjä hedelmiä ja marjoja tai tulemme tarvittaessa poimimaan ne”, kertoo kokeilun aloittanut Operaatio Ruokakassin sihteeri Janina Rosten.

”Jos asukas haluaisi hyödyntää itse marjojaan mutta ei voi esimerkiksi liikuntarajoitteen vuoksi tehdä niin, lupaamme auttaa myös häntä.”

Vaikka kokeilu aloitettiin parista kaupunginosasta, Rosten kehottaa muitakin turkulaisia ottamaan yhteyttä, jos kotipihasta löytyy syömättä jääviä omenoita tai marjoja. Pieni vaiva voi olla toiselle suuri apu.

”’Vähävaraisten mahdollisuus ostaa luomuruokaa on minimaalinen. Haluamme viedä lähimmäisapua siihen suuntaan, että ihmiset saisivat hyvinvointia edistävää, laadukasta ruokaa. Usein marjoja ja varsinkin omenoita jää käyttämättä.”

Kysyntää on muuallakin

Myös Helsingissä toimiva Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö -järjestö ottaa mielellään vastaan kotipihasta poimittuja lahjoituksia, vaikka hakumahdollisuutta ei ole.

”Meillekin moni on niitä tuonut, ja olemme saaneet myös metsästä kerättyjä mustikoita, puolukoita ja sieniä. Joskus aiempina vuosina partiolaiset kävivät keräämässä omenoita yksityisiltä ihmisiltä ja toimittivat niitä tänne”, yhdistyksen johtaja Heikki Hursti kertoo.

Hän pitää turkulaista kokeilua hyvänä ajatuksena ja uskoo, että kaikki ruoka-apua tarjoavat järjestöt ottavat innokkaasti vastaan marjoja ja hedelmiä – kunhan ne ovat tuoreita. Välillä muutakin nimittäin tarjotaan.

”Joskus ihmiset tyhjentävät pakastimiaan ja tarjoavat kymmenen vuotta vanhoja sieniä tai marjoja. Eihän sellaisia uskalla syödä. Mutta tuoreet ovat aivan varmasti tervetulleita.”

Vaihtelua ruokapöytään

Tampereen seurakuntien ylläpitämän RuokaNyssen kuljetuksista vastaava Petri Ahokainen vahvistaa, että vitamiinipitoisille puutarhatuotteille riittää kysyntää.

”Meillä ei ole RuokaNyssen tiukan aikataulun vuoksi hakumahdollisuutta, mutta otamme mielellämme vastaan marjoja ja hedelmiä yksityisiltä ihmisiltä. Omenoita on monena syksynä ollutkin, ja yleensä kaikki mitä tulee, menee.”

Myös Ahokainen uskoo, että eri kaupungeissa ruoka-apua tarjoavat järjestöt ovat ylimääräisistä lahjoituksista mielissään. Vähävaraiselle marjat tai hedelmät tuovat vaihtelua arkiseen ruokavalioon.

”Perusvalikoimaan kuuluu jonkin verran vihreää, pari kertaa viikossa sitä tulee reilummin. Banaania on aika usein.”

X