Mato Matalan isä oli yhtä hassu kuin lastenkirjansa - Richard Scarryn poika Huck paljastaa: ”Hän aina särki tavaroita eikä hänellä ollut ikinä kärsivällisyyttä lukea käyttöohjeita”
Richard Scarryn Touhula-maailma vetoaa yhä suomalaislapsiin. Kirjailijan poika Huck Scarry vieraili Helsingissä, sillä hänen isänsä syntymästä on tänä vuonna kulunut sata vuotta.
Kerran lastenkirjailija Richard Scarry päätti opetella poikansa Huckin kanssa jousiammuntaa. Hän osti kummallekin jouset ja nuolia sekä maalitaulun, ja kaksikko lähti kodin läheiselle pellolle harjoittelemaan.
Jousiammunta ei kuitenkaan ole niin helppoa, kuin miltä se näyttää. Kumpikaan ei kovasta yrittämisestä huolimatta osunut tauluun. Pian isä Scarry kyllästyi ja ampui nuolen kohtisuoraan taivaalle.
Molempien hämmästykseksi nuoli ei pudonnutkaan maahan vaan hävisi näkyvistä.
Parin viikon päästä isä ja poika huomasivat, että nuoli törrötti naapurin katosta.
Richard Scarry oli kuin Herra Karjula
Huck Scarry nauraa kertomalleen muistolle – juuri sellainen hänen isänsä Richard Scarry oli, hirveän hassu ja hiukan tohelo.
”Hän aina särki tavaroita eikä hänellä ollut ikinä kärsivällisyyttä esimerkiksi lukea käyttöohjeita”, Huck kertoo.
Luomistaan hahmoista Richard Scarry muistuttikin Huckin mielestä eniten Herra Karjulaa, joka kadottaa aina hattunsa ja joutuu muutenkin epäonnisiin seikkailuihin, joiden päätteeksi hän kuitenkin aina hymyilee ja jatkaa eteenpäin.
Lastenkirjailijan syntymästä kulunut sata vuotta
Richard Scarryn syntymästä on tänä vuonna kulunut sata vuotta. Hänen luomansa Touhula-maailma (Busyworld) vetoaa yhä lapsiin ympäri maailmaa, erityisesti Scarryn kotimaassa USA:ssa mutta myös esimerkiksi Suomessa.
Mato Matala, Hessu Kissala ja kumppanit ovat seikkailleet kirjoissa 1960-luvulta lähtien ja ovat tuttuja nykylapsillekin.
Isänsä työtä jatkanut Huck Scarry saapui torstaina vierailulle Suomeen juhlavuoden kunniaksi. Hän esiintyi muun muassa yhdessä suuren Scarry-fanin Mauri Kunnaksen kanssa Helsingin Oodi-kirjastossa.
”Isä katsoo olkani takaa”
Huck Scarry on viralliselta nimeltään Richard Scarry Jr. Huck-lempinimen hän sai jo vastasyntyneenä, kun hänen isänsä otti hänet syliinsä ja tokaisi, että tässä on oikea Huckleberry Finn, Mark Twainin kirjan mukaan.
Scarry nimesi Huckin mukaan myöhemmin yhden Touhulan keskeisistä hahmoista, Hessu Kissalan (Huckle Cat).
Huck on vanhempiensa ainoa lapsi. Myös äiti Patricia oli lastenkirjailija.
”Olin onnekas, kun sain sellaiset vanhemmat. He olivat ihania ihmisiä ja vanhempia. Ajattelen usein isääni, koska työskentelen hänen hahmojensa kanssa. Minulla on monesti tunne, että hän katsoo olkani takaa”, Huck sanoo.
”Meillä oli paljon hassuja seikkailuja”
Perhe muutti 1960-luvun lopulla Sveitsiin, johon vanhemmat olivat matkoillaan ihastuneet. Richard Scarry piti laskettelusta ja vaeltamisesta.
Scarry teki uransa aikana valtavan tuotannon: yli kolmesataa kirjaa, jotka ovat myyneet satoja miljoonia kappaleita. Se edellytti kovaa työtä, mutta Scarry ei ollut perinteinen, poissaoleva taiteilijaisä.
”Isäni tykkäsi puuhata kanssani, ja meillä oli paljon hassuja seikkailuja. Kerran hän halusi oppia pelaamaan golfia, mutta golfpallot olivat kalliita. Kotimme lähellä oli golfkenttä, jonka vieressä oli suo. Menimme yöllä suolle taskulamppujen kanssa etsimään palloja mudasta, ja tulimme kotiin täyden ämpärin kanssa. Hänestä sellainen oli hauskaa.”
Huck pyrkii säilyttämään hauskuuden ja isänsä rennon piirrosjäljen
Hauskuus on välittynyt Scarryn kirjoihin, ja se lienee yksi syy, miksi ne ovat yhä suosittuja. Lapsiin vedonnee sekin, että kuvissa on aina paljon katseltavaa ja ne ovat tasapainoisen värikkäitä.
Huck on pyrkinyt säilyttämään työssään saman hauskuuden sekä isänsä rennon ja elävän piirrosjäljen.
Nuorena Huck teki pesäeroa isäänsä ja kirjoitti muun muassa tietokirjoja vähän vanhemmille lapsille. Richard Scarryn näön heikennyttyä 1980-luvulla Huck astui vähitellen isänsä saappaisiin ja huomasi nauttivansa siitä.
”Kun työskentelen, yritän päästää itseni irti ja pitää hauskaa, vaikka en olekaan yhtä hassu kuin isäni. Melkein aina kun piirrän hänen hahmojaan, huomaan hymyileväni.”