Vanhanen hyökkäsi presidenttipeliin: Turha yritys, arvioi Jarmo Korhonen ex-esimiestään

Jaa artikkeli
Vuonna 2006 Matti Vanhasen pikakampanja presidentinvaaleissa ei riittänyt lähellekään valintaa. Nyt tulos jää siitäkin, vaikka aikaa on, arvioi ex-puoluesihteeri Jarmo Korhonen. © Markku Ulander/Lehtikuva
Puolueiden sisällä käy täysi pöhinä vuoden 2018 presidentinvaaliasetelmasta.

Presidenttitauti vaivaa

Keskustan ex-puheenjohtaja Matti Vanhasen ilmoitus presidenttiehdokkuudesta 2018 tuli 17.3.2016 poikkeuksellisen aikaisin.

Keskustan ex-puoluesihteeri Jarmo Korhonen kommentoi entisen esimiehensä vetoa:

”Itsevarma Vanhanen todisti sairastuneensa pahaan pakkomielteeseen. Sen nimi on presidenttitauti. Sairaus valtasi Vanhasen jo 2006, jolloin hän hävisi presidentti Tarja Haloselle ja toiselle kierrokselle päässeelle Sauli Niinistölle. Siitäkös hän sisuuntui.”

Luopuja?

”Vanhasesta ei tule koskaan presidenttiä. Ei siitäkään huolimatta, että puheenjohtaja Juha Sipilän tuella hän nyt laskee sen varaan, että Niinistö luopuu, koska tämä presidenttinä katsoo olevansa liian iäkäs päättäessään 2024 toisen kautensa 75-vuotiaana. Vanhanen ja Sipilä myös uskovat, että Vanhasen ehdokkuus on kuin märkä rätti Niinistön kasvoille. Mutta entä jos Niinistö päättääkin jatkaa? Siinä tapauksessa he eivät yhtään ymmärrä, että istuvan presidentin kaataminen on Suomessa lähes mahdotonta”, Korhonen kommentoi.

Vanhasen kannatusluvuiksi Korhonen arvioi korkeimmillaankin noin kahdeksan prosenttia.

Pankkiin

Olli Rehnistä tehdään Erkki Liikasen jälkeen 2018 Suomen Pankin pääjohtaja. Myös sosiaalidemokraatit ovat Rehnin takana. Näin on jo päätetty. Rehnin presidenttiaika koittakoon 2024. Hän on silloin vain 61-vuotias”, Korhonen sanoo.

Paavo Väyrynen parempi?

Korhosen mukaan keskustasta lähtenyt Paavo Väyrynen kerää hänkin presidentinvaaleissa enemmän ääniä kuin Vanhanen. ”Kepu on historiansa pahimmassa hajoamistilassa. Sipilä-Vanhasen liberaalipuolueena koko sen organisaatio hajoaa silmissä käsiin”, Korhonen sanoo.

Kilpailijat

Jos Niinistö todella päättäisi luopua 2018, Korhonen veikkaa, että silloin vahvoilla presidentiksi on Eero Heinäluoma (sd) tai Pekka Haavisto (vihr), tässä järjestyksessä.

X