Matti Vanhasesta AlfaTV:n uusi kasvo – Puhemies isännöi syksyllä alkavaa suoraa televisio-ohjelmaa

Jaa kaverilleTilaa Seura
Matti Vanhanen © Kaisa Rautaheimo/Otavamedia
Keskustan poliitikko "haluaa käsitellä ohjelmassaan aiheita mahdollisimman kansantajuisesti".

Torstaina 13. kesäkuuta AlfaTV julkaisi tiedotteen: Puhemies Matti Vanhasen isännöimä suora televisio-ohjelma alkaa lokakuussa.

Ohjelma kantaa nimeä ”Ajatuksia maailmasta” – tai ainakin se on työotsikko –, ja siinä keskitytään yhteiskuntaa ja politiikkaa käsitteleviin aiheisiin. Niin kerrotaan tiedotteessa.

Lisäksi sanotaan, että kuuden jakson mittaisessa keskusteluohjelmassa aiheina ovat esimerkiksi ilmastonmuutos, EU, globaalin kehityksen vaikutus kotimaassa. Metsien kasvu, työllisyys, yrittäjyys.

Suoraan lähetykseen on tarkoitus marssittaa vieraiksi ”kovan luokan asiantuntijoita yhteiskunnan eri aloilta”.

Miksi tällaista ohjelmaa tarvitaan?

Tiedotteessa Vanhanen (kesk.) kommentoi, että nykyisen kehityksen syy-seuraussuhteet ”ovat vaikeasti hahmotettavissa” ja hänen tavoitteensa on ”tuoda ne lähelle tavallisen katsojan arkea”.

”Haluan välttää ohjelmassa turhaa sisäpiirislangin käyttöä ja käsitellä aiheita mahdollisimman kansantajuisesti.”

Kirkko ja kaupunki: AlfaTV konservatiivioikeistoliikkeen äänitorvi

Elokuussa 2018 pääkaupunkiseudun seurakuntalehti Kirkko ja kaupunki julkaisi jutun niin kutsutuista vastamedioista, joiden kautta esimerkiksi Suomessa ”leviää kristillisiä arvoja tukevan konservatiivioikeistoliikkeen sanoma”.

Jutussa mainittiin Oikea Media, TV7, Patmos ja AlfaTV. Kerrottiin, että ”näissä viestimissä vastustetaan homoseksuaalisuutta ja sukupuolineutraalia avioliittolakia sekä uutisoidaan Israelista myönteiseen sävyyn”.

AlfaTV on mainosrahoitteinen televisiokanava. Kanavan omistajat eivät halua, että kanavaa pidetään konservatiivisena tai kristillisenä huolimatta siitä, että sen taustalla on kristillinen lähetysjärjestö IRR-TV.

Kanavan ohjelmistoon kuuluu esimerkiksi AlfaStudio. Siinä on haastateltu muun muassa MV-lehden entistä päätoimittaja Ilja Janitskinia sekä nykyistä omistajaa Juha Korhosta, toukokuussa 2018.

Ohjelmaa toimittava Markku Tenhunen ei halunnut kommentoida vierasvalintojaan Kirkko ja kaupunki -lehdelle.

”Arvostan sitä, että Alfa uskaltaa olla erilainen”

Millainen kuva AlfaTV:ssa esiintymisestä syntyy? Matti Vanhanen ei vastannut Seuran haastattelupyyntöön.

Vanhanen sanoi Maaseudun tulevaisuudessa torstaina korostavansa sitä, että ei ole ”tässä tilanteessa toimittaja, vaan luennoitsija, jolla on myös omia mielipiteitä”.

Hän kiittää AlfaTV:tä siitä, että kanava ”tarjosi ennakkoluulottomasti mahdollisuutta tehdä uudentyyppistä televisio-ohjelmaa”.

”Suostuin heti pohtimaan ohjelmaideaa, koska Alfa on koko maassa hyvin tasaisesti katsottu kanava ja vahvassa kehitysvaiheessa”, Vanhanen kommentoi MT:lle.

”Arvostan sitä, että Alfa uskaltaa olla ihan erilainen tv-kanava ja kulkea tietyllä tavalla vastavirrassa.”

Keskustan poliitikko Matti Vanhanen valittiin eduskunnan puhemieheksi perjantaina 7. kesäkuuta. Hän on toiminut pääministerinä ja keskustan puheenjohtajana vuosina 2003–2010.

X