Mehiläinen kasvattaa omistuksensa arvoa Luxemburgissa - Veroriitoja käsitellään hallinto-oikeudessa

Yksityinen terveys- ja sosiaalipalveluiden tuottaja Mehiläinen kasvattaa arvoaan Luxemburgissa. Ulkomaisten pääomasijoittajien Mehiläisen ostoon ottamaa velkaa lyhentävät Mehiläisen asiakkaat ja suomalaiset veronmaksajat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mehiläisen juridinen omistus on rakennettu ulkomaisten holding-yhtiöiden kautta.

Yksityinen terveys- ja sosiaalipalveluiden tuottaja Mehiläinen kasvattaa arvoaan Luxemburgissa. Ulkomaisten pääomasijoittajien Mehiläisen ostoon ottamaa velkaa lyhentävät Mehiläisen asiakkaat ja suomalaiset veronmaksajat.
(Päivitetty: )
Teksti: Juha Granath

Vuonna 1909 perustettu yksityinen terveys- ja sosiaalipalveluiden tuottaja Mehiläinen alkoi laajentua pääkaupunkiseudun ulkopuolelle 2000 luvun alussa. Ensimmäisen valloituksen terveysyritys teki Turkuun, kun se yhdistyi turkulaisen Tohtoritalon kanssa.

Turun valtauksen jälkeen Mehiläinen kasvoi monien yritysostojensa ansiosta valtakunnalliseksi terveysalan yrityksesi. Vuonna 2006 ulkomaalaiset pääomasijoittajat ostivat Mehiläisen, ja se liitettiin ruotsalaiseen Ambea-konserniin.

Ambea listautui Tukholman pörssiin keväällä 2017, jota ennen Mehiläisen omistus irrotettiin Ambeasta.

”Tällä hetkellä Mehiläisen juridinen omistus on rakennettu ulkomaisten holding-yhtiöiden kautta, ylimpänä omistusyhtiönä on Luxemburgiin rekisteröity Actor SCA”, Reilu vero ry:n asiantuntija Reijo Kostiainen sanoo.

Kostiaisen mukaan hallinnollisesti helpointa ja yksinkertaisinta olisi, mikäli Mehiläisen omistajat omistaisivat suoraan osakkeita Mehiläinen Oy:ssa.

Kuitenkin, Mehiläisen omistaa ruotsalainen Mehiläinen Holding AB, jota hallinnoi ruotsalaisen ACTR Holding AB:n kautta luxemburgilainen Actor SCA. Se, miksi Mehiläisen omistamisesta kannattaa tehdä monimutkaista, selittyy verosuunnittelulla ja siinä saavutettavilla verosäästöillä.

Miljoonien veroriidat oikeuteen

Mehiläisen johto ja muut yksityishenkilöt omistavat Mehiläisestä 5,8 prosenttia Luxemburgiin rekisteröidyn holding-yhtiön kautta, jossa päätösvaltaa käyttävät kansainvälisten pääomasijoittajien, Tritonin (38,8 %) ja KKR:n (38,8 %), hallinnoimat rahastot. LähiTapiola (9,2 %) ja eläkeyhtiöt Varma (3,7 %) ja Ilmarinen (3,7 %) ovat vähemmistöomistajia ruotsalaisen omistusyhtiön, Mehiläinen Holding AB:n, kautta.

Reijo Kostiainen kysyykin, että miksi suomalaisen osakeyhtiön omistamisesta on tehty niin monimutkaista ja vastaa itse samalla henkäyksellä.

Verosuunnittelulla on merkitystä, vaikka Mehiläinen verkkosivuillaan toisin selittelee.

”Ennen kuin ulkomaiset pääomasijoittajat ostivat Mehiläisen, niin yhtiö oli velaton. Ulkomaiset pääomasijoittajat siirsivät ostamaansa yhtiöön Mehiläisen hankintaan otetun korollisen lainan”, Kostiainen muistuttaa.

Velan siirtäminen tapahtui vuosia kestäneillä konsernin sisäisillä rahoitus- ja omistusjärjestelyillä, viimeisimpänä vuonna 2015 yläkonsernirakenteen fuusio Mehiläinen Oy:öön.

”Tässä järjestelyssä nettovelkaa siirtyi yhtiöön noin 300 miljoonaa euroa. Rakennejärjestelyihin liittyen Mehiläisellä on myös avoimia vero-oikeudenkäyntejä 12,7 miljoonan euron arvosta”, Kostiainen sanoo.

Mehiläisen veroriitoja käsitellään seuraavaksi hallinto-oikeudessa. Ulkomaisten pääomasijoittajien Mehiläisen ostoon ottamaa velkaa lyhentävät ja sen korkoja maksavat tänä päivänä Mehiläisen asiakkaat ja suomalaiset veronmaksajat.

Velan lyhentyessä Mehiläisen omistuksen arvo nousee. Kun yritys taas jonakin päivänä myydään eteenpäin, kaupasta saatava luovutusvoitto on Luxemburgissa kevyesti verotettu tai jopa verovapaa, Kostiainen muistuttaa.

Mehiläinen pörssiin menossa?

Ambean pörssilistautumisen yhteydessä yksityistä terveydenhoitosektoria Pohjoismaissa analysoiva Healthcare Business International arvioi, että suomalaiset Mehiläinen ja Terveystalo voisivat seurata Ambean esimerkkiä ja listautua pörssiin vielä tänä vuonna. Terveystalo listautuikin Helsingin pörssiin lokakuussa 2017. Mehiläinen on laatinut konsernitilinpäätöksensä pörssiyhtiöiltä vaadittavien IFRS-standardien mukaisesti vuodesta 2015 lähtien.

”Myös Terveystalon omistus oli rakennettu Luxemburgin kautta. Pörssilistautumisen yhteydessä on tavanomaista, että nykyiset omistajat myyvät osan omistuksistaan mahdollisen osakeannin yhteydessä”, Reilu vero ry:n asiantuntija Reijo Kostiainen sanoo.

Suomessa luovutusvoittoja verotetaan pääomatulona ja verokanta on vähintään 30 prosenttia. Olisiko tässä syy yksityisten terveyspalveluyhtiöiden monimutkaisiin omistusrakenteisiin?

Lue Seurasta numero 50/2017, miten yhteistyö Mehiläisen kanssa lisää sote-sotkua Kemissä tai hanki lehden digilukuoikeus.

Lue myös:

Ulkomaalaiset pääomasijoittajat iskivät Mehiläiseen ja keräävät nyt hunajan

Sote-valmistelussa hääräävät konsultit, joiden yrityskytkökset ovat hämmentäviä

 

X