Pidetään Itämerestä huolta – Seuran Itämeri-lehti tukee Meidän meri -kampanjaa

Jaa artikkeli
Päätoimittaja Erkki Meriluoto.
Päätoimittaja Erkki Meriluoto. © Niclas Mäkelä / Otavamedia
”Seuraa kustantava Otavamedia lahjoittaa viisi prosenttia Itämeri-teemaisen lehden irtonumerotuotoista kampanjan hyväksi”, päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla ilmestyi ainutlaatuinen Seuran Itämeri-teemainen lehti. Se on osa yhteistyötä Meidän meri -kampanjassa, jossa on mukana yli sata organisaatiota partiolaisista pörssiyrityksiin.

Seuraa kustantava Otavamedia lahjoittaa viisi prosenttia tämän lehden irtonumerotuotoista kampanjan hyväksi.

Muumien tekijänoikeuksia hallinnoi­van Moomin Characters -yhtiön ja John Nurmisen Säätiön yhteiskampanjalla pyritään vuoden aikana keräämään miljoona euroa säätiön työhön.

Mitä rahoilla sitten käytännössä tehdään Itämeremme suojelemiseksi?

Yksi kohde on Lannoitelaivaus-hanke. Lannoitteiden merikuljetukset ovat huomattava ravinnepäästöriski, jotka liittyvät lannoitteiden lastaukseen ja purkuun sekä lannoitteita kuljettavien alusten ruumien pesuihin avomerellä.

Pelkästään yhden las­taussataman hulevesien mukana mereen joutuvat vuotuiset ravinnepäästöt voivat olla useita tonneja fosforia ja satoja tonneja typpeä, mikä vastaa säätiön mukaan suuren kaupungin jätevedenpuhdistamon vuosipäästöjä.

Näitä päästöjä pyritään nyt vähentämään ketjun eri vaiheissa. Hanke koskee Suomea ja Suomenlahtea sekä koko Itämeren aluetta ja erityisesti niitä lannoitteiden kauttakulkusatamia, joissa venäläiset toimijat ovat merkittävässä roolissa.

Meidän meri -rahoituksen turvin pureudutaan myös maatalouden ravinnepäästöjen tärkeimpään juurisyyhyn eli eläintuotannon ravinnetasapainoon.

Lisäksi kampanjarahoilla rahoitetaan valtakunnallista Muistojen meri -kulttuurihanketta. Se kerää suomalaisilta sykähdyttävimpiä merimuistoja ja aktivoi pohtimaan meidän jokaisen suhdetta Itämereen.

Nämä muistot kootaan lopulta monimediaiseksi näyttelykokonaisuudeksi.

Pidetään meidän merestämme huolta yhdessä.

Myös Moomin Characters -yhtiö on mukana Meidän meri -kampanjassa. Taiteellinen johtaja Sophia Johansson luotsasi Seuran toimittajan Tove Janssonin luodolle.

Myös Moomin Characters -yhtiö on mukana Meidän meri -kampanjassa. Taiteellinen johtaja Sophia Johansson luotsasi Seuran toimittajan Tove Janssonin Klovharun saarelle Porvoon ulkosaaristossa. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Itämeren sykähdyttävät maisemat

Toivottavasti Seuran Itämeri-teemaisen lehden jutut vievät myös kauempana rannikosta asuvat mielikuvitusmatkalle Itämeren sykähdyttäviin maisemiin. Pääsimme käymään muumikirjailija Tove Janssonin rakkaalla Klovharun mökkisaarella hänen veljentyttärensä Sophian kanssa.

Näyttelijät Kari Hietalahti ja Tommi Korpela tuovat esiin meremme mieltä virkistävää hyödyntämistä kalastusharrastuksen parissa. Asiajuttumme puolestaan syynää merten muoviroskia.

Pidetään meidän merestämme huolta yhdessä. Tällä hetkellä lähes puolet miljoonan euron keräystavoitteesta on jo kasassa. Yritysten lisäksi lahjoituksia voi tehdä kuka tahansa#MEIDÄNMERI –kampanjan verkkosivuilla.

Lue myös: Reportaasi: Itämeren muisti on pitkä – Merentutkimusalus Aranda halkoo Itämerta, kun merianalyytikot tutkivat muutoksia

Arandan eläinplanktonhaavi

Pekka Kosloff ja Siru Tasala virittävät eläinplanktonhaavia. © Pekka Nieminen / Otavamedia

X