Tyrehtyvätkö Isisin rahahanat vihdoin – ja mitä siitä seuraa?

Vaikka Isis nujerrettaisiin, Irakiin ja Syyriaan nousisi uusia terroristijärjestöjä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pariisissa oli maanantaihin 16.11. mennessä kuollut 132 ihmistä terrorijärjestö Isisin silmittömän väkivallan jäljiltä.

Vaikka Isis nujerrettaisiin, Irakiin ja Syyriaan nousisi uusia terroristijärjestöjä.
Teksti:
Hannu Toivonen

Presidentti Martti Ahtisaaren CMI-järjestön Irak-asiantuntija Hussein Al-Taee pitää Pariisin iskuja käännekohtana terroristijärjestö Isisin olemassaololle.

”On hyvin todennäköistä, että Irakille annetaan lisää tiedusteluapua ja tehostetaan koalition muita valmiuksia. Se tietää Isisille huomattavia tappioita”, Suomessa 22 vuotta asunut irakilaissyntyinen Al-Taee sanoo.

Al-Taee ei usko tilanteen parantumiseen heti.

”Ei ole varmuutta, että edes Isisin heikentyessä käänne parempaan olisi selvä. On päinvastoin jopa todennäköistä, että Isisin jälkeen Irakiin ja Syyriaan nousee uusia terrorijärjestöjä, jotka yrittävät iskeä myös Eurooppaan ja muuhun maailmaan”, Al-Taee sanoo.

”Isis syntyi, kun valtio ja pääasiassa Yhdysvallat eivät pystyneet täyttämään kansalaisten perustarpeita Irakiin jätetyssä tyhjiössä. Turvallisuus ja taloudellinen varmuus jäivät haaveeksi. Syyria puolestaan on sisällissodan takia riekaleina.”

Rahaa varastetulla öljyllä

Isisin rahahanat voivat Pariisin murhenäytelmän jälkeen vihdoin tyrehtyä. Isis on kerännyt miljoonia euroja erityisesti Irakilta ja Syyrialta kaappaamallaan öljyllä.

”Isis on myynyt öljyä jopa viiden euron tynnyrihintaan. Se on rikastunut sillä valtavasti, koska öljyntuotantoon normaalisti kuuluvia kuluja ei ole lainkaan. Varastamansa öljyn Isis sekoittaa putkiin, jotka johtavat erityisesti Etelä-Turkkiin.”

Maailmanmarkkinoilla öljyn tynnyrihinta on noin 60 dollaria.

”Moni saudipohatta on rahoittanut Isisiä vuolaasti yksityisillä varoillaan. Nyt järjestöä vastaan syntyy uusia koalitioita. Kulissien takana vaikuttaa myös Venäjän ja USA:n yhteistyö, jota on jo tehty Isisiä vastaan sotilastiedustelussa ja ilmavalvonnassa. Nyt yhteistyö tiivistyy.”

Al-Taee uskoo, ettei Isisiä enää lyödä ilman Venäjän intressien huomioimista. Siksi lännen Venäjälle langettamista talouspakotteista saatetaan neuvotella G-20 kokouksen kulisseissa.

Al-Taee ei arvioi iskun vaikutuksia Schengen-alueen passittomaan matkustusoikeuteen, joka ulottuu myös Suomeen.

”Maailmassa on 65 miljoonaa pakolaista. Suuri enemmistö Lähi-idän pakolaisista on lähtenyt pakoon juuri terrorismia”, 10-vuotiaana Bagdadista Suomeen muuttanut Al-Taee sanoo.

X