Menu Suomelle: Paistettua siikaa, kylmäsavustettua poroa ja mustikkapiirakoita – katso Teresa Välimäen itsenäisyyspäivän menu!

Itsenäisyyspäivän menu:
Kokonaisena uunissa paistettu villisiika saa kaverikseen paahdettuja parmesaaniperunoita. © Tommi Tuomi
Vietä itsenäisyyspäivää valmistamalla maittava suomimenu. Täydellä vatsalla on sitten mukava katsoa ja ihailla presidentin juhlavastaanoton iltapukuloistoa television välityksellä.

Kokki Teresa Välimäen itsenäisyyspäivän menu sisältää kotimaisia raaka-aineita ja makuelämyksiä. Katso viisi reseptiä!

Itsenäisyyspäivän menu:

Resepti: Kylmäsavustettua poroa, kotijuustoa ja yrttiöljyä

Itsenäisyyspäivän menu:

Itsenäisyyspäivän menu: Kylmäsavustettu poro on suussa sulava herkku. Siitä syntyy kaunis alkuruoka kotijuuston ja yrttiöljyn kanssa. © Tommi Tuomi

| Gluteeniton | 4 annosta |

• 160 g kylmäsavustettua poroa ohuen ohuina viipaleina
  • 100 g kotijuustoa
  • 40 g babypinaattia

Yrttiöljy:

• 1 ruukku persiljaa
  • 1 ruukku basilikaa
  • 40 g babypinaattia
  • 1,5 dl rypsiöljyä
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl sokeria
  • 1–2 rkl sitruunamehua

1. Valmista ensin yrttiöljy. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimen kulhoon tai blenderiin ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai sokeria.

2. Asettele lautasille muutama pinaatinlehti ja tee keskelle kauniit ruusukkeet kylmäsavuporoviipaleista.

3. Murenna kotijuusto ja lisää lautasille.

4. Viimeistele yrttiöljyllä ja tarjoile.

Resepti: Paahdettuja juureksia ja kermaviilikastiketta

Itsenäisyyspäivän menu:

Kotimaiset juurekset ovat upea raaka-aine ja siksi ne sopivat juhlistamaan itsenäisyyspäivää. Tarjoa juurekset paahdettuina kermaviilikastikkeen ja hasselpähkinärouheen kera.
© Tommi Tuomi

| Gluteeniton | 4 annosta |

• 800 g porkkanoita ja palsternakkaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • ripaus muskottipähkinää

Kastike:

• 2 dl kermaviiliä
  • 1 dl hienonnettua ruohosipulia
  • 2 rkl sitruunan mehua
  • ripaus mustapippuria
  • 2 tl sinappia
  • 2 tl hunajaa

Viimeistelyyn:

• 50 g paahdettuja hasselpähkinöitä rouhittuina

1. Kuori juurekset ja leikkaa ne pitkittäin lohkoiksi. Lado lohkot leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Valuta päälle oliiviöljy ja mausta suolalla ja ripauksella muskottipähkinää. Paahda juureksia 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, niin että ne saavat väriä ja kypsyvät.

2. Sekoita sillä välin kastikkeen ainekset keskenään ja anna hetki maustua.

3. Jaa juurekset lautasille tai nostele vadille ja lusikoi päälle kastiketta.

4. Viimeistele hasselpähkinärouheella.

Resepti: Kokonaisena paistettua siikaa ja parmesaaniperunoita

|  Gluteeniton | 4 annosta |

• 2 reilunkokoista kokonaista siikaa
  • n. 1 tl suolaa
  • 1 tl fenkolinsiemeniä murskattuina
  • 1 sitruuna viipaleina
  • 100 g voita
  • muutama tillinoksa
  • tillivoi
  • 100 g voita
  • 1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna
  • sitruunan raastettua kuorta

Perunat:

• 1 kg pieniä perunoita
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 50 g parmesaania raastettuna
  • 1 ruukku persiljaa hienonnettuna

1. Valmista ensin perunat. Pese perunat hyvin ja halkaise ne pituussuunnassa. Laita perunat laakeaan uunivuokaan leikkuupinta ylöspäin ja valuta niille oliiviöljy. Ripottele pinnalle suola ja paahda perunoita 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

2. Kaada kypsät perunat kulhoon ja kääntele joukkoon parmesaani ja persilja.

3. Pyyhi kalat kuiviksi sekä ulko- että sisäpinnoilta talouspaperilla. Leikkaa nahkaan muutama kevyt viilto terävällä veitsellä.

4. Mausta kala suolalla ja fenkolinsiemenillä.

5. Laita kalan vatsaan voinokareita, tilliä ja muutama sitruunaviipale. Laita loput sitruunaviipaleet nahkaan leikkaamiisi viiltoihin.

6. Nosta kalat leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Paista 200-astessa noin 20 minuuttia.

7. Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon tilli, suola ja sitruunan raastettu kuori.

8. Tarjoile kala paahdettujen parmesaaniperunoiden ja tillivoin kera.

Resepti: Tyrni-porkkanahillo ja juustoja

Itsenäisyyspäivän menu:

Suomessa tehdään upeita juustoja. Niiden kanssa tarjotaan tyrnimarjoista ja porkkanasta keitettyä hilloa. © Tommi Tuomi

| Gluteeniton | 4 annosta |

• n. 200 g suomalaisia juustoja
  • (kova kypsytetty vuohenjuusto ja valkohomejuusto)

Hillo:

• 200 g pakastetyrnimarjoja
  • 2 porkkanaa raastettuna
  • 3 dl sokeria
  • 0,5 dl vettä
  • ripaus suolaa

1. Mittaa kattilaan tyrnimarjat, porkkanaraaste, sokeri ja vesi sekä ripaus suolaa. Kiehauta ja keitä noin 20 minuuttia. Jäähdytä.

2. Ota juustot huoneenlämpöön noin tuntia ennen tarjoilua. Leikkaa juustot pieniksi paloiksi lautaselle ja lusikoi vierelle hieman tyrni-porkkanahilloa.

3. Säilytä hillo tiiviissä ja puhtaassa lasipurkissa jääkaapissa seuraavaa herkutteluhetkeä varten.

Resepti: Pienet mustikkapiirakat ja vaniljajäätelöä

Itsenäisyyspäivän menu:

Pienten mustikkapiirakoiden mausteena on kardemummaa ja raastettua sitruunan kuorta. © Tommi Tuomi

| 4 annosta |

• ½ pkt/ n. 250 g pakastemurotaikinaa
  • 200 g pakastemustikoita
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl perunajauhoja
  • 0,5 tl kardemummaa

Täyte:

• 1,5 dl ranskankermaa
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl raastettua sitruunan kuorta

Tarjoiluun:

• 4 pientä palloa vaniljajäätelöä

1. Leikkaa pakastetaikinasta puolet sulamaan ja jätä loput pakastimeen. Jaa sulanut taikina neljään pieneen piiras- tai leivosvuokaan ja painele se vuokien pohjalle ja reunoille.

2. Sekoita kulhossa mustikoiden joukkoon sokeri, perunajauhot ja kardemumma. Jaa seos piirakkavuokiin.

3. Sekoita ranskankerman joukkoon kananmuna, sokeri, vaniljasokeri ja sitruunan kuoriraaste. Valuta seos mustikoille.

4. Nosta vuoat leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja paista piiraita 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

5. Jäähdytä piirakat, irrota varovasti vuoista ja tarjoile vaniljajäätelön kera.

Lisää reseptejä löydät anna.fi/ruoka-sivuilta!

Lue myös:  Teresa Välimäen parhaat kasvisreseptit