Mestis-maalivahti nousi Nuorten Leijonien sankariksi – Milloin suurlupaus Ukko-Pekka Luukkosen läpimurto nähdään NHL:ssä?

Jaa kaverilleTilaa Seura
Jääkiekkomaalivahti Ukko-Pekka Luukkonen nousi kaiken kansan tietoisuuteen Kanadassa.
© Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP / Lehtikuva
Ukko-Pekka Luukkonen valittiin voitokkaan nuorten MM-turnauksen tähdistökentälliseen. Lisäksi Suomen valmennustiimi valitsi hänet joukkueensa turnauksen yhdeksi kolmesta parhaasta pelaajasta.

Maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen, 19, oli Vancouverin MM-kisoissa Nuorten Leijonien mestaruuden takuumies. Etenkin jatkopeleissä Luukkonen oli joukkueelle elintärkeässä roolissa.

Nuori mies torjui maalillaan kuin muuri. Torjuntaprosentti koko kisoista oli häikäisevä: 93,2 prosenttia.

© Leijonat.fi/Pasi Mennander

Vain yhden SM-liigapelin ja 24 Mestis-ottelun maalivahti

Ukko-Pekka Luukkonen kertoi NHL:n varaustilaisuuden ennakkojutussa oman torjuntatyylinsä taustoja.

”Tyyliini on enemmän vaikuttanut kokemukseni jalkapallomaalivahtina. Tykkään tehdä näyttäviä torjuntoja heittäytymällä ja muilla vastaavilla tempuilla”, Luukkonen paljasti.

Luukkosen kanssa puolitoista vuotta HPK:ssa vuosina 2016–18 työskennellyt maalivahtivalmentaja Juha Lehtola pitää häntä rohkeana maalivahtina.

”Upi on maalilla rauhallinen mutta pelkäämätön”, Lehtola kuvailee kasvattiaan.

Luukkonen on jo kulkenut nuoresta iästään huolimatta monipolvisen jääkiekkopolun rapakon takana oleviin kaukaloihin.

Erikoisen hänen tarinastaan tekee se, ettei hänellä ole urallaan takanaan kuin 25 miesten ottelua: yksi SM-Liigasta ja 24 Mestiksestä.

Menestystä nuoresta asti

Luukkonen on kotoisin Espoosta, mutta Ukko-Pekan ollessa 5-vuotias perhe muutti Hyvinkäälle. Siellä hän pelasi kasvattajaseurassaan, Hyvinkään Jää-Ahmoissa.

Kun 15-vuotiaana oli aika siirtyä suurempiin ympyröihin, Hämeenlinnan Pallokerho oli nuorukaisen seuraava osoite. HPK:ssa Luukkonen pelasi C-, B- ja A-nuorien joukkueissa vuodet 2014–16.

Tuolloin Luukkonen pääsi maistamaan menestystä myös nuorten maajoukkueessa. Vuonna 2016 alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Suomen ykkösmaalivahtina pelasi alkulohkossa Leevi Laakso, mutta hänen sairastuttuaan Luukkonen pääsi puolivälierissä tolppien väliin.

Luukkonen torjui lopulta Pikkuleijonat finaaliin, jossa Ruotsi kaatui 6–1.

Isoissa ja merkittävissä peleissä pärjänneen Luukkosen kylmähermoisuus on hänen vahvuutensa.

”Koskaan en ole oppinut hirveästi jännittämään. Iskäkin aina sanoi, että pelaa ja nauti, älä jännitä. Ei jännittämisestä koskaan hirveästi apua ole ollut”, hän kiitteli Ylen artikkelissa isäänsä alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuden jälkeen.

Tammikuussa 2016 Luukkonen solmi ensimmäisen SM-liigasopimuksensa HPK:n kanssa. Sopimus tehtiin vuoden 2019 huhtikuuhun saakka. Peliaika jäi tosin vähäiseksi. Kaudella 2016–17 hän torjui pääasiallisesti A-junioreiden ykkösmaalivahtina, mikä toikin nuorten SM-sarjan mestaruuden.

Miesten joukkueessa hän puki peliasun kauden aikana neljässä runkosarjan ottelussa sekä yhdessä playoff:ssa mutta jäi ilman peliaikaa.

© Leijonat.fi/Pasi Mennander

”Upi oli aina ensimmäisten joukossa hallilla”

Kesällä 2017 NHL-seura Buffalo Sabres varasi Luukkosen toisella kierroksella 54. pelaajana. Hän oli ensimmäinen eurooppalainen maalivahti, joka varattiin tuona vuonna.

”Vuoden 2016 U18-mestaruuden myötä alkoi melkoinen rumba. Oli mestaruusjuhlia ja palkitsemisia. Kultamitalin jälkeen hän treenasi kesällä osan liigajoukkueen mukana, osan A-junioreiden kanssa, matkusti maajoukkuetapahtumissa ja treenaaminen jäi vähemmälle. Kun Upi palasi Suomeen, oli kova työ nousta A-junioreista Mestikseen. Kauden edetessä Upi alkoi ymmärtämään kovan treenaamisen merkityksen”, Juha Lehtola muistelee.

Kovan työ toi mukanaan runsaan harjoittelun. Lehtolan mukaan Luukkonen ei ole hänen tuntemistaan maalivahdeista kovin helposti äänessä, ja tämän luonteenpiirteen hän otti huomioon myös valmennuksessa.

”Monesti tuntui, että Upi jopa halusi, että tullaan sanomaan, jos hän tekee jotain väärin. Oli mukava keskustella hänen kanssaan, saimme siten kehitystä hyvin aikaiseksi.”

Pelit jatkuivat HPK:ssa ja kaudella 2017–18 hän teki debyytin aikuisten sarjassa päästessään maaliin vajaaseen kahteen erään 0–3-tappioasemassa. Tämä jäi Luukkosen ainoaksi esitykseksi HPK:n Liigajoukkueessa.

”Suurimman osan tuon kauden peleistä hoitivat Emil Larmi ja Antti Karjalainen. Oli hetkiä, jolloin Upi olisi voinut pelata miesten joukkueessa useampia otteluita. Päätimme silloin valmennusjohdon kanssa, että hänelle on parempi antaa enemmän roolia Mestiksessä”, Juha Lehtola kertoo.

Lempäälän Kiekon (LeKin) paidassa Luukkonen pelasi Mestiksessä 24 ottelua. Maalivahtivalmentaja Lehtolan mukaan aika oli opettavaista mutta myös stressaavaa Luukkoselle.

© Leijonat.fi/Pasi Mennander

Vaikka Luukkosen pelit Mestiksessä jäivät alle yhteen kauteen, Lehtolan mielestä Luukkonen suhtautui hienosti Mestis-komennukseen. Hänen mukaan ”Upi” suoriutui niistä hyvin ja kehittyi maalivahtina.

”Upi oli aina ensimmäisten joukossa hallilla. Hän teki kovasti töitä, otti suuren askeleen kohti ammattimaisuutta ja ymmärsi, mitä siihen vaaditaan.”

Kesäkuussa 2018 Luukkonen teki kolmivuotisen tulokassopimuksen Buffalo Sabresin kanssa.

Vaikka HPK ehti jo tiedottaa maalivahdin pelaavan vielä kauden 2018–19 lainalla riveissään, varasi viime kesänä Pohjois-Amerikan pääjunioriliigan OHL-joukkue Sudbury Wolves Luukkosen varaustilaisuuden kolmantena pelaajana ja ensimmäisenä maalivahtina joukkueeseensa. Luukkonen siirtyi Wolvesiin.

Kehitystä fyysiikkaan – erityisesti nopeuteen ja kestävyyteen

Ukko-Pekka Luukkonen on isokokoinen maalivahti.

19-vuotiaaksi hänellä on miehen mitat: pituutta 195 senttimetriä ja painoa 96 kiloa. Saman verran pituutta on hänen 17 vuotta vanhemmalla NHL:ssä Nashville Predatorsin paidassa pelaavalla esikuvallaan.

Pekka Rinne on sellainen pelaaja, jota olen katsellut pitkään. Pekka pelaa jokaisen kiekon loppuun asti, sitä on hieno katsella”, Luukkonen kommentoi Yle Urheilun haastattelussa.

Maailman parhaisiin maalivahteihin lukeutuva Rinne varattiin NHL:ään kahdeksannella varauskierroksella ja hän pelasi ensimmäisen ottelunsa sarjassa 22-vuotiaana. Luukkosella on siis vielä aikaa.

Juha Lehtolan mukaan pitkäraajaisella Luukkosella on hyötyä koostaan, mikäli hänen fyysisiä ominaisuuksia saadaan vielä kehitettyä. Tärkeimpinä kehityskohteina hän mainitsee nopeuden ja kestävyyden.

”Upin suurin lunastamaton potentiaali on fyysisellä puolella. Osa kehityksestä tulee jäältä, mutta myös kuntosaliharjoittelua pitää hyödyntää aktiivisesti”, Lehtola sanoo.

Kun Luukkosen pelinopeus kehittyy, Lehtola uskoo Upin olevan valmis paketti NHL:ään.

”Kun isokokoinen ja hyvin peittävä maalivahti saa lisää nopeutta, hänet on hyvin vaikea ohittaa”, Lehtola tiivistää.

X