Metsästäjän harhaluoti lentänyt seinän läpi ainakin kolmeen suomalaiskotiin 2000-luvulla – Sallassa ammus ujelsi perheenäidin pään vierestä: ”Persjalkaisuus pelasti henkeni”

Metsästäjän harhaluoti
Metsästäjän harhaluoti voi lävistää kodin seinän pitkänkin matkan päästä. Pienikaliiperisemmat lintuaseet ovat tässä mielessä isoja turvallisempia. © Markus Pentikäinen/Otavamedia
Yhdessä tapauksessa ampuja sai tuomion asuinrakennuksen sisätiloihin vaarallisesti lentäneestä luodista.

Sunnuntaina 18. lokakuuta maastopyöräilijä kuoli metsästäjän luotiin UKK-kansallispuistossa Itä-Lapissa. Poliisi epäilee onnettomuuden tapahtuneen vahingossa.

Kuolemaan johtavia metsästysonnettomuuksia sattuu Suomessa noin joka toinen vuosi. Yleensä uhri ja ampuja ovat saman seurueen jäseniä.

Sivullisten kuolemat ovat hyvin harvinaisia. Harhalaukausten aiheuttamia vaaratilanteita kuitenkin tapahtuu hieman useammin.

Seura selvitti, että Suomessa metsästyskiväärin harhalaukauksesta lähtenyt luoti on lävistänyt lähistönsä asuintalojen seiniä ainakin kolme kertaa 2000-luvulla.

Harhaluoti naapurin kotiin, kivääri valtiolle

Tuorein tapaus sattui Varsinais-Suomessa syyskuussa 2015.

Paimiolainen mies ampui omalla pihallaan metsästyskiväärillä maalitauluja, kun yksi luoti ilmeisesti kimposi maasta. Harhaluoti lensi noin 800 metriä avoimen jokilaakson halki, lävisti naapurin kodin seinän, rikkoi sen sisäpuolella olleen kellon ja kimposi siitä yli viiden metrin matkan liukuovikaapin lasin läpi huoneen kattoon.

Tapahtumahetkellä kotona oli sisällä kaksi henkilöä. Talon isäntä oli huoneessa, johon luoti osui.

Ampujan ase oli .308-kaliiperinen metsästyskivääri. Hän ampui kokovaippaluodeilla, joilla on suuri läpäisykyky ja kimmokevaara.

Oikeudessa ampuja, kokenut metsästäjä, vetosi siihen, että taulut sijaitsivat kymmenen metriä ampumapaikkaa alempana. Hänen mukaansa alaspäin ammuttujen luotien olisi pitänyt upota savimaahan eikä aiheuttaa vaaraa kenellekään.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että ampujan olisi täytynyt ymmärtää ”ainakin jonkinasteinen mahdollisuus” luodin kimpoamiselle alaspäin viettävästä rinteestä sen takana olevalle asuinalueelle.

Ampuja tuomittiin maksamaan 30 päiväsakkoa vaaran aiheuttamisesta ja menettämään Remington 700 -merkkisen kiväärinsä valtiolle.

Ikkunasta löytyi luodin reikä

Hieman vastaavanlainen tapaus sattui 2010-luvun puolivälissä eräässä syrjäisessä Koillismaan korpikylässä. Omakotitaloa asunut pariskunta oli laukauksen aikana töissä, mutta kotiin palattuaan he havaitsivat yllätyksekseen, että lasikupuinen pöytäkello oli pudonnut lattialle.

Hetken kuluttua he löysivät ikkunasta luodin reiän. Se oli tarkkarajainen. Vastapäisen seinän kirjahyllystä löytyi itse luoti.

Kun asiaa selviteltiin, ampujaksi paljastui metsästystä harrastava iäkäs lähinaapuri. Harhalaukaus oli ammuttu kilometrin päästä.

Naapurukset sopivat tapauksen hyvässä hengessä eikä kukaan ottanut poliisiin yhteyttä.

Tapauksesta kertoi Seuralle pariskunnan tuttava. Isäntä kieltäytyi haastattelusta vedoten siihen, että asia on loppuun käsitelty ja ampuja jo kuollut.

Käytetty luoti.

Kokovaippainen kiväärinluoti voi lentää kauas ennen maahan putoamistaan. Nämä maastosta löytyneet luodit ovat .30-kaliiperisia eli 7,62-millisiä. © Petri Korhonen / Otavamedia

Harhaluoti ujelsi pään ohi

Kotiinsa osuneen harhaluodin on joutunut kokemaan myös Sallan kunnanlääkäri Kirsi Markula.

Iltalehti kertoi tästä Itä-Lapissa lokakuussa 2005 sattuneesta onnettomuudesta ensimmäisen kerran samana vuonna. Viime sunnuntaina Markula äityi muistelemaan yhteisöpalvelu Twitterissä uudestaan uskomatonta kokemustaan.

Naruskan kylässä asuva Markola oli nousemassa aamulla sängystä ylös, kun hän kuuli poksahduksen. Seuraavaksi hän havaitsi, että perheen makuuhuoneessa oli paljon puusilppua. Hän hätisteli 7-, 4- ja 1-vuotiaat lapsensa pois huoneesta ja meni ulos.

Kun ulkoseinästä löytyi luodinreikä, Markula soitti hätäkeskukseen. Hän sai ohjeen mennä lapsineen talon toiseen päätyyn ja pysytellä siellä matalana.

Varttitunnin kyyhöteltyään Markula rauhoittui ja nousi tutkimaan vahinkoja. Ilmeni, että luoti oli ulkoseinän läpäistyään mennyt myös vaatekaapin, väliseinän ja kirjahyllyn kelopuisen pystytolpan läpi, kunnes se putosi hyllyn ja seinän väliin.

Makuuhuoneen luodinreiästä pystyi päättelemään, että luoti oli lentänyt vain noin kymmenen senttimetriä Markolan pään yläpuolelta.

Osuma kahdesta kilometristä

Myöhemmin selvisi, että kaksi eteläsuomalaista miestä oli metsästänyt teeriä läheisen mäen, Leilimännikön, toisella puolella.

Miehet olivat ampuneet puussa ollutta lintua ylöspäin. Onnettomuuden aiheuttanut luoti laukaistiin peräti kahden kilometrin päästä. Se nousi kymmeniä metrejä ylöspäin, saavutti lakipisteensä, putosi yli 50 metriä ja osui voimalla Markulan taloon.

Poliisin mukaan asiaan ei liittynyt rikosta. Kirsi Markula näkee asian samoin ja korostaa, ettei hän vastusta metsästystä. Hänestä tapauksessa oli kyse vain uskomattoman huonosta tuurista.

”Jos sinne mäen toiselle puolelle laittaisi metsästäjän ampumaan jatkuvasti kohti taloamme, niin ei osuisi edes kymmenessä vuodessa”, hän sanoo Seuralle.

Toisaalta tapaukseen liittyi myös hyvää onnea. Samaan paikkaan osunut pidempi ihminen olisi luultavasti saanut luodista osuman.

”Persjalkaisuus (?) pelasti henkeni”, hän lohkaisi asiasta Twitterissä. Nauruhymiön kera.

Lue myös: Kuulaa on vaikea väistää – Näistä syistä metsästyksen riskit nyt kasvavat