Metsolat-sarjan luonut Carl Mesterton, 91, on kuollut

Jaa artikkeliTilaa Seura
Carl Mesterton on kuollut 91 vuoden iässä.
Carl Mesterton on kuollut 91 vuoden iässä. © Kari Santala
Ohjaajamestari ehti tavata Metsoloiden näyttelijöitä vielä 90-vuotisjuhlissaan.

Ohjaaja Carl Mesterton, 91, on kuollut pitkään sairasteltuaan torstaina. Asiasta uutisoi ensimmäisenä STT.

Mesterton muistetaan erityisesti suosittujen Metsolat (1993-1995) ja Hovimäki (1999-2003) -tv-sarjojen ohjaajana ja käsikirjoittajana yhdessä vaimonsa Anna-Lisa Mestertonin kanssa. Carl Mesterton oli tekemässä myös Kotikatu-sarjaa.

Vuosikymmenien ura

Mestertonin ura oli täydessä käynnissä jo 1950-luvulla, kun hän näytteli Svenska Teaternissa. Hän sai elokuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 1966 En gammal mans dag elokuvan ohjauksesta. Kaikkiaan hän on saanut valtionpalkinnon kolmesti. Hän on myös opettanut tv-alaa taideteollisessa oppilaitoksessa ja ruotsalaisessa teatterikoulussa.

Mesterton oli naimisissa vaimonsa Anna-Lisan kanssa vuodesta 1957. Heillä on kaksi lasta ja viisi lastenlasta sekä jo kolmattakin polvea.

Tapasi vanhat kollegat Metsoloista

Carl Mesteron ehti tavata vanhoja Metsolat-työtovereitaan 90-vuotisjuhlissaan kotonaan Helsingissä marraskuussa 2019. Paikalla oli useita sarjan keskeisimpien roolien näyttelijöitä. He kehuivat Mestertonin ammattitaitoa juhlissa mukana olleelle Seuralle.

Yhteishenki ja sydämellinen työskentelyote olivat aina kohdallaan. Jos jokin heikommin sujunut kohtaus piti kuvata uudelleen, sai Mesterton luovittua asian jopa niin, että näyttelijä itse ehdotti sitä.

”Se oli ihanaa aikaa”, muistelevat Metsoloissa näytelleet Algot Böstman (Nils Eklund), Anna-Leena Härkönen (Liisa Metsola), Svante Martin (Risto Metsola), Mikael Andersson (Stig Eklund), Katriina Honkanen (Eeva Metsola) ja Juha Hyppönen (Kari Kaukovaara) ohjaaja Carl Mestertonin ympärillä. © ERKKI MERILUOTO / OTAVAMEDIA

”Se oli ihanaa aikaa”, muistelevat Metsoloissa näytelleet Algot Böstman (Nils Eklund), Anna-Leena Härkönen (Liisa Metsola), Svante Martin (Risto Metsola), Mikael Andersson (Stig Eklund), Katriina Honkanen (Eeva Metsola) ja Juha Hyppönen (Kari Kaukovaara) ohjaaja Carl Mestertonin ympärillä. © ERKKI MERILUOTO / OTAVAMEDIA © Erkki Meriluoto, Otavamedia

Mesterton itse muisteli, miten näyttelijöistä tuli Suomessa supersuosittuja, mutta taustatekijöitä ei välttämättä tunnistettu.

”Erään kerran Erkki [näyttelijä Kari Hakala] jakoi nimikirjoituksia. Olin vieressä ja naiset kysyivät, että kukas minä oikein olen. Sanoin, että noh, Metsoloiden ohjaaja ja käsikirjoittaja… eivät he kuunnelleet, vaan olivat vain, että Erkki sitä ja Erkki tätä”, Mesterton myhäili.

Lue myös: Katsoitko supersuosittua Metsolat-sarjaa 1990-luvulla? – Tältä tähdet näyttävät nyt

Juttua muokattu 26.7. kello 13.14: lisätty tieto, että Mesterton on saanut elokuvataiteen valtionpalkinnon kolmesti.

X