Mies! Anna naisen ajaa!

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Miehet ottavat liikenteessä enemmän riskejä kuin naiset, kirjoittaa Seuran tuottaja Raimo Haapaaniemi.

Toimittajamme Miia Saari meni autokouluun ottamaan ajotunteja. Vaikka Miialla on ollut ajokortti yli 30 vuotta, hän ei ole ajanut autolla pitkiin aikoihin. Oli siis hyvä palautella ajotaitoja ammattilaisen kanssa.

Liikenteessä tuntuu aika ajoin siltä, että monien olisi syytä mennä uudestaan autokouluun. Tosin varsinkin miehet ovat usein sitä mieltä, että he ovat keskimääräistä parempia kuskeja – tai ainakin parempia kuin naiset.

Mitenköhän on?

Karut tilastot miehistä

Minulla on ollut ajokortti yli 40 vuotta, ja olen ajanut sekä autolla että moottoripyörällä satojatuhansia kilometrejä. Havaintoja tien päältä on siis kertynyt runsaasti.

En ole ajanut kolaria, mutta vaaratilanteita on ollut useita: kolmion takaa eteen, melkein kylkeen parkkipaikalla, vastaantulevia ohituksia keltaisen viivan kohdalla, törkeitä kiilauksia, ohitusten tahallista estämistä, liian lähellä perässä ajoa, suoranaista kiusantekoa.

Kaikissa tapauksessa aiheuttaja on ollut mieskuljettaja. Myös nyrkin ja keskisormen heiluttajat ovat aina olleet miehiä.

Asiasta on myös faktaa. Miehet toki omistavat autoja enemmän ja ajavat paljon enemmän kuin naiset, mutta silti tilastot ovat karua luettavaa.

Onnettomuustietoinstituutin tilastojen mukaan vuonna 2016 miehet aiheuttivat kuolemaan johtaneista moottoriajoneuvo-onnettomuuksista 90 prosenttia.

Miehet ottavat liikenteessä enemmän riskejä.

Kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa miesten riski aiheuttaa onnettomuus on noin 30 prosenttia korkeampi kuin naisilla, kun onnettomuuksien määrä suhteutetaan ajoneuvon haltijoiden määrään.

Naiset ajavat pieniä, vaarattomia kolareita.

Pysäköintialueilla tapahtuvista, liikennevakuutuksesta korvatuista törmäyksistä naiset aiheuttivat 32 prosenttia, joka on ajomäärään nähden samaa suuruusluokkaa kuin miehillä.

Vaimoni ennakoi tilanteet paremmin

Minullakin on kokemusta pikkukolhuista.

Kolme kertaa autoni on naarmuuntunut ahtaissa talleissa. Aina syyllinen olen ollut minä, ei vaimoni. Hän ajaa minua rauhallisemmin ja ennakoi tilanteet paremmin.

Joten mies: Anna naisen ajaa yhteisillä ajomatkoilla ja istu itse viereen. ”Pelkääjän” paikalla ei tarvitse pelätä.

X