Miia kieltäytyi palkattomasta työstä - Kunta haki holhouksen alaiseksi: ”Pitääkö kunta ilmaistöistä kieltäytyvää hulluna?”

Riihimäkeläisestä Miiasta tehtiin edunvalvontailmoitus, kun hän kieltäytyi saapumasta sosiaalitoimistoon. Miia pelkäsi joutuvansa palkattomaan työhön.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miian mukaan edunvalvontailmoituksen tehnyt sosiaaliohjaaja ei ole koskaan tavannut häntä.

Riihimäkeläisestä Miiasta tehtiin edunvalvontailmoitus, kun hän kieltäytyi saapumasta sosiaalitoimistoon. Miia pelkäsi joutuvansa palkattomaan työhön.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Kahdeksas kesäkuuta muutti Miian, 40, elämän kuudeksi viikoksi. Maistraatista tuli kirje, jonka mukaan Miiasta on tehty edunvalvontailmoitus.

Riihimäen kunta haki Miiaa siis holhouksen alaiseksi.

Syy ilmoitukselle on yllättävä: Miia oli kieltäytynyt TE-toimiston ja sosiaalitoimiston palveluista. Miia on ollut yli kaksi vuotta palkattomassa työkokeilussa eikä suostu enää tekemään palkatonta työtä sosiaalietuuksia vastaan.

Miia saa toimeentulotukea Kelasta. Sitäkin on välillä leikattu jopa 40 prosenttia, koska hän ei ole enää ilmoittautunut TE-toimistoon työnhakijaksi.

”Haluan kertoa nyt, mitä voi käydä, kun lähtee ilmaistyövoimarivistöstä. Tuli epäilys, että kunta pitää ilmaistöistä kieltäytyvää hulluna”, hän sanoo.

Kutsu lääkäriin

Miia joutui odottamaan kuusi viikkoa maistraatin päätöstä edunvalvonnasta.

Sinä aikana hän menetti osittain ruokahalunsa viikoksi ja laihtui.

Hän tiesi, ­että ilmoitus on perusteeton. Hän pystyy itse huolehtimaan ­raha-asioistaan. Silti ilmoitus pelotti.

Edunvalvontailmoitus voidaan lain mukaan tehdä ihmisestä, joka ei pysty sairautensa tai henkisen toiminnan häiriintymisen takia huolehtimaan itsestään. Miialla ei ole mielenterveys- eikä päihdeongelmia.

Miia kutsuttiin terveyskeskukseen lääkärin tapaamiseen tutkittavaksi edunvalvontalausunnon tekemistä varten. Miia kieltäytyi saapumasta paikalle.

”Koin ilmoituksen loukkaavana.”

Ilmoituksen tehnyt sosiaaliohjaaja ei vastannut Seuran viesteihin eikä soittopyyntöön. Pomoportaan mukaan ilmoitus ei vastaa kaupungin yleistä linjaa.

”Ei edunvalvontailmoitusta tehdä koskaan pelkän palveluista kieltäytymisen perusteella. Kyllä siellä pitää olla muutakin syytä, kuten velkaantumista. Ja ilmoitus tehdään asiakkaan kanssa yhteistyössä”, kommentoi aikuisten sosiaalisen hyvinvoinnin vs. palvelupäällikkö Timo Turunen asiaa yleisellä tasolla eli viittaamatta mihinkään yksittäiseen tapaukseen.

Maistraatin papereissa lukee, että asiakas vastustaa edunvalvontailmoitusta eikä kunnalla ole tietoa hänen omaisuudestaan tai veloistaan.

Turunen kehottaa soittamaan aikuissosiaalityön palveluvastaava Raija Leppälahdelle, koska tämä on paremmin perillä käytännön sosiaalityöstä.

”Oletko katsonut maistraatista edunvalvontailmoitusten perusteita?” Leppälahti kysyy.

Edunvalvontailmoitukset tehdään maistraatin mukaan terveydellisistä syistä.

”Aivan. Laajasti ajatelleen terveydellisistä syistä. Siinä on mukana sekä fyysinen että psyykkinen terveys,” Leppälahti vahvistaa Turusen tapaan yleisellä tasolla eli kommentoimatta yksittäisiä tapauksia.

Miialla ei ole todettuja sairauksia.

Ei anteeksipyyntöä

Lopulta maistraatti jätti ”asian sillensä”, koska asiakas vastustaa edunvalvontaa eikä lääkärinlausuntoa ole.

”Nyt en kehtaa enää mennä terveyskeskukseen. Edunvalvonta-ajanvaraus on leimaava. Harkitsen myös pankin vaihtoa, koska maistraatti on selvitellyt raha-asioitani”, Miia sanoo.

Hän on yrittänyt ottaa yhteyttä sekä ilmoituksen tehneeseen sosiaaliohjaajaan että jopa Riihimäen kaupunginjohtajaan Sami Sulkkoon.

”Mitään anteeksipyyntöä ei ole tullut”, Miia sanoo.

Eduskunnan oikeusasiamies on ohjeistanut viranomaisia välttämään turhien ilmoitusten käsittelyä.

 

Juttuvinkki Seuralle: Oletko saanut epäasiallista kohtelua viranomaisten taholta? Kerro kokemuksistasi sähköpostitse seura@otavamedia.fi

X