Mikael Jungner ei kadu Maailman rauha -patsaan tervaamista: ”Tuntuu hyvältä, että joskus on ollut oikealla asialla”

Mikael Jungner töhri nuorena Moskovan lahjoittaman patsaan Helsingissä. Nykyisin patsas herättää hänessä ennemään nostalgiaa kuin kiukkua.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mikael Jungner töhri nuorena Moskovan lahjoittaman patsaan Helsingissä. Nykyisin patsas herättää hänessä ennemään nostalgiaa kuin kiukkua.
(Päivitetty: )
Teksti:
Ulla Janhonen

Helsingin Hakaniemessä sijaitsevaa Maailman rauha -patsasta uhkaa häätö.

Patsas joudutaan siirtämään paikaltaan Kruununsillat-pikaraitiotien vuoksi. Oleg Kirjuhinin Maailman rauha oli alun perin Moskovan lahja Helsingille. Se paljastettiin yleisölle vuonna 199o, minkä jälkeen Neuvostoliitto pian romahti.

Maailmanrauha-patsas Hakaniemenrannassa peitettiin tervalla ja höyhenillä 10. lokakuuta 1991. Asialla olivat kolme opiskelijaa haalareissaan. Kuvassa vaemmalla oikeustieteiden yo Mikael Jungner ja oikealla valtiotieteiden yo Jari Kajas.

Maailmanrauha-patsas Hakaniemenrannassa peitettiin tervalla ja höyhenillä 10. lokakuuta 1991. Asialla olivat kolme opiskelijaa haalareissaan. Kuvassa vaemmalla oikeustieteiden yo Mikael Jungner ja oikealla valtiotieteiden yo Jari Kajas. © LEHTIKUVA/IS/ILPO VAINIONPÄÄ

Patsasta on ihailtu ja inhottu. 27 vuotta sitten kolme nuorta opiskelijaa tervasi sen ja laittoi tervan päälle höyheniä. Joukko kutsui itseään Höyhenryhmäksi ja yksi sen jäsenistä oli muun muassa myöhemmin Yleisradion toimitusjohtajana ja Sdp:n kansanedustajana toiminut, nykyisin Kreabin toimitusjohtajana työskentelevä Mikael Jungner.

Ryhmä halusi tempauksellaan muistuttaa Helsingin kaupunkia siitä, ettei patsasta olisi pitänyt ottaa vastaan samaan aikaan, kun kommunismi oli jo päättymässä Itä-Euroopassa.

”Historian lehdillä on rutkasti tilaa intohimolle”

Mitä nyt 53-vuotias Mikael Jungner sanoisi 25-vuotiaalle Mikaelille, joka on menossa tervaamaan patsasta?

”Tuntuu hyvältä, että on ollut joskus oikealla asialla myös näin jälkikäteen katsottuna. Nuoruuden paloa muistelee muutoinkin jälkeenpäin kaiholla – ja hyvä niin”, Mikael Jungner sanoo.

”Historian lehdillä on rutkasti tilaa intohimoille. Patsas itsessään tosin herättää nykyään enemmän nostalgista hymyä kuin kiukkua.”

Jungnerin mielestä patsaan voisi siirtää Siltasaareen.

Helsingin kaupunki ja Helsingin taidemuseo neuvottelevat parhaillaan siitä, minne patsas siirretään.

X