Mikko Rantanen kuuluu maailman parhaiden jääkiekkoilijoiden eliittiin – Junioriaikojen valmentaja suojattinsa menestyksestä: ”Hänellä on harvinainen kyky nauttia kovien paineiden alla pelaamisesta”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Colorado Avalanchen Mikko Rantanen viimeistelee maalinsa ohi Philadelphia Flyersin maalivahti Michael Neuvirthin.
Voimahyökkääjä Mikko Rantasen vahvuuksina pidetään muun muassa luistelutaitoa, kiekon suojaamista ja periksiantamatonta luonnetta. © LEHTIKUVA / Getty Images / AFP
Mikko Rantasella on harvinaislaatuinen kyky pelata parhaimmillaan kovien paineiden alla. Piirre erottaa hänet muista huipuista.

Läpi NHL:n historian, jo vuodesta 1976 Pohjois-Amerikan kaukaloissa on nähty hyvin menestyviä suomalaispelaajia.

Kausi 2017–18 sytytti jälleen uuden suomalaistähden. Läpimurtonsa tehnyt turkulainen voimahyökkääjä, Mikko Rantanen, 22, on hetkessä noussut NHL:n tähtipelaajien kaartiin.

Colorado Avalanchen ensimmäisen kierroksen varaus Rantanen on nakuttanut kuluvalla kaudella pisteitä ennätystahtiin. Hän rikkoi Risto Siltasen ja Jari Kurrin nimissä olleet ennätykset tehden tehopisteen jokaisessa, kauden kahdeksassa ensimmäisessä ottelussa.

Mikko Rantanen on myös dominoinut lähes koko alkukauden NHL:n pistepörssiä. Marraskuun viimeisinä päivinä kasassa on 25 ottelusta 10 maalia ja 32 syöttöpistettä, joilla irtoaa pistepörssin kärkisija. Tahti on hurja.

Hyvä roolimalli nuorille

Isokokoisella hyökkääjä on paljon pelillisiä vahvuuksia. TPS:n B-nuorten päävalmentajana toiminut Mika Suoraniemi on päässyt seuraamaan vierestä Rantasen kehittymistä junioriajoista.

Suoraniemi on pitänyt nuorukaisen työmoraalista ja siitä, ettei hän kyseenalaista pelillisiä asioita.

”Mikko on äärimmäisen kova harjoittelemaan ja hän vaatii itseltään paljon”, Mika Suoraniemi tiivistää.

Pelillisien ominaisuuksien lisäksi entinen valmentaja kehuu Rantasen ominaisuuksia myös kaukalon ulkopuolella.

”Olen aina pitänyt Mikosta pelaajana mutta myös hänen persoonastaan kentän ulkopuolella. Hän on hyvä roolimalli nuorille. Älykäs ja rauhallinen kaveri, joka osaa käyttäytyä ja hän tulee kaikkien kanssa hyvin toimeen. Lisäksi loistavat yhteistyökyvyt tekevät hänestä ihanteellisen ihmistyypin seuralle.”

Menestyksen alkulähteillä

Mikko Rantanen on Turun Palloseuran kasvatti. Juniorivuotensa ja ensimmäiset kaudet miesten sarjassa ennen Yhdysvaltoihin siirtymistään hän pelasi jääkiekon SM-liigassa TPS:n paidassa.

Kaudella 2011–12 Rantanen pelasi C-nuorten SM-karsinnoissa kapteenina ja hän oli joukkueensa paras pistemies. Valtaosan tuosta kaudesta hän pelasi kuitenkin TPS:n B-nuorissa, jotka voittivat kauden päätteeksi SM-pronssia.

”Pääsin ensimmäistä kertaa valmentamaan Mikkoa B-nuorten päävalmentajana, kun hän oli 15-vuotias. Valmennuksen pitikin tuolloin miettiä, minkälaisia fysiikkaharjoituksia hänelle pystyi järjestämään, sillä osa joukkueen pelaajista olivat yli kaksi vuotta vanhempia”, Mika Suoraniemi muistelee.

Yllätyksenä Rantasen pääsy vanhempien junioreiden ikäluokkaan ei kuitenkaan tullut.

”TPS:ssä nähtiin Mikon poikkeuksellinen lahjakkuus. Olen tyytyväinen siitä, että TPS uskalsi luottaa nuoreen pelaajaan ja hänen kykyihinsä.”

© Teemu Saarinen

Liigahistorian kaikkien aikojen nuorin pelaaja

Mikko Rantanen pelasi ensimmäisen ottelunsa TPS:n SM-liigajoukkueen paidassa Kärppiä vastaan ollessaan vasta 16-vuotias. Hänestä tuli TPS:n liigahistorian kaikkien aikojen nuorin pelaaja.

Jo toisessa ottelussaan Rantanen iski liigauransa avausosuman Helsingin IFK:ta vastaan. Hänen ohella ainoastaan kaksi pelaajaa on aikaisemmin tehnyt SM-liigassa maalin 16 vuoden iässä.

”Ensimmäisellä kaudellaan Rantanen ei ollut vielä täysin valmis Liigaan, mutta tästä eteenpäin hän on kehittynyt suurilla harppauksilla.”

Kaudella 2014–15 Rantanen teki läpimurtonsa. TPS:n vaikeasta kaudesta huolimatta hän onnistui tekemään 28 tehopistettä. Lisäksi Rantanen vahvisti TPS:n A-nuoria kevään pudotuspeleissä, jotka päättyivät Suomen mestaruuteen.

Pudotuspelien toiseksi tehokkain Rantanen palkittiin playoffien parhaana pelaajana.

”Nuorien kultakeväänä Mikko todisti olevansa kentän paras pelaaja ja hallitseva hahmo. Johtaminen on ominaisuus, joka on vain harvoilla pelaajista. Mikolla se on yksi hänen suurimmista vahvuuksistaan.”

© Teemu Saarinen

Farmiliigasta vauhtia

Mikko Rantanen oli Euroopan sarjoista ensimmäisenä NHL:ään varattu hyökkääjä vuonna 2015. Hän teki heti sopimuksen Colorado Avalancen kanssa kaudeksi 2015–16.

Mika Suoraniemen mukaan Rantasen unelma oli pelata Yhdysvaltojen NHL:ssä.

”Kasvattajaseuralle ei tullut yllätyksenä, että Mikolle tarjottiin Colorado Avalanchesta NHL-sopimusta heti varaustilaisuuden jälkeen. Mikko oli kuitenkin heidän 2015 Draftin ensimmäisen kierroksen varausnumero 10″, Suoraniemi kertoo.

Ensimmäiset yhdeksän peliä rapakon takana olivat Rantaselle vaikeita. Peliminuutteja kertyi vähän eikä tehopisteitä tullut.

Avalanche lähetti Rantasen farmiin, AHL-joukkue San Antonia Rampageen.

”Peli muuttui, kun Mikko siirtyi Euroopasta Jenkkeihin. Pienempi kaukalo ja erilainen kulttuuri vaativat totuttelemista. Yhdeksän pelin aikana hän pääsi näkemään, mikä on taso ylhäällä NHL:ssä. Mikon siirtyminen AHL:ään oli hyväksi. Hänen ei tarvinnut heti olla huomion keskipisteenä.”

Farmin parhaana tulokkaana NHL:ään

AHL:ssä Rantanen teki tulokaskaudellaan 60 tehopistettä voittamalla joukkueen sisäisen pistepörssin. Hänet valittiin farmiliigan kauden parhaaksi tulokkaaksi.

”Mikko tekee töitä sen eteen, että hän saavuttaa jotain. Hyvä AHL-kausi toi itsevarmuutta. Hän oppia amerikkalaisen pelityylin ja sai aikaa kulttuuriin totutteluun.”

Kausi 2016–17 alkoi nilkkavamman vuoksi AHL:ssa, mutta sieltä noustuaan NHL:ään, ei taakse ollut katsomista. Virallisella tulokaskaudellaan hän teki Avalancen paidassa 38 tehopistettä.

Ykköskierroksen varauksilla on kovat paineet menestyä. Siirtyminen AHL:stä NHL:ään vaatii tason nostamista ratkaisevilla hetkillä.

”Oletusarvojen ollessa kovia pitää pystyä ensimmäisinä vuosina näyttämään, onko varauksen arvoinen. Mikko nosti tasoa ja täytti Avalanchen vaatimukset.”

Kausi 2017–18 oli Rantasen osalta suuri menestys. Hän tuplasi tulokaskautensa pistesaldon tehtyään runkosarjassa tehot 29 + 55 eli 84 pistettä.

Rantasesta tuli neljäs suomalainen, joka on pystynyt tekemään NHL:ssä yli 80 tehopistettä. Aikaisemmin tähän ovat pystyneet ainoastaan Jari Kurri, Teemu Selänne ja Olli Jokinen.

”Varmasti Coloradon seurajohto hymyilee nyt tyytyväisenä. Mikon kehitystä on ollut hieno seurata. Viime kauden 84 tehopistettä todistivat Mikon olevan suuri stara.”

Mika Suoraniemen mukaan Rantanen on ollut aina lahjakas.

Kukaan ei hänen mukaan olisi kuitenkaan voinut uskoa, että turkulainen pelaisi niin hyvin kun nyt.

”Ehkä Mikko itse sisimmässään tiesi kykynsä. 15–16-vuotiaana kukaan ei sanonut, että hänestä tulisi maagisen hyvä pelaaja. Näin kävi esimerkiksi lapsesta asti lahjakkaalle Mikael Granlundille.”

© Sami Lievonen/Suomen Jääkiekkoliitto Ry

Maajoukkueen kantava voima

Nuorten MM-kotikisat järjestettiin talvella 2016. Tuolloin Leijonien kultamitalin takuumiehinä häärivät Patrik Laine, Jesse Puljujärvi ja Sebastian Aho, jotka muodostivat unohtumattoman PuLaHo-hyökkäyskolmikon, mikä ei jäänyt huomaamatta jääkiekkofaneilta.

Kisoissa kyseisen kolmikon jopa varjoon jäänyt Mikko Rantanen antoi jo tuolloin näyttöjä omista taidoistaan. Turkulainen olikin yksi Suomen tärkeimmistä avainpelaajista kultajahdissa.

Rantanen teki ja alusti Suomen jatkopeleissä tärkeitä maaleja. Välieräottelussa Ruotsia vastaan hän  syötti molemmat Suomen osumat ja finaalissa iski Venäjää vastaan 3–2 maalin.

”Kun nuorten kisoissa piti vahvistaa roolia, Mikko paransi tasoaan ja ratkaisi otteluita. Hänellä on harvinainen kyky nauttia kovien paineiden alla pelaamisesta. Mitä enemmän paineita, sen paremmin hän pelaa. Kyseinen piirre on hyödyksi myös nykyisellä huipputasolla.”

Mikko Rantasen maajoukkuemenestys on nuoresta iästä huolimatta ollut vakuuttavaa. Hän oli vuoden 2016 MM-joukkuueessa voittamassa hopeaa. Vuosina 2017 ja 2018 Rantanen on tehnyt MM-kisoissa yli 10 pistettä Suomen-paidassa.

”Uskon, että Leijonat voivat lähitulevaisuudessa voittaa jotakin suurta. Huippujunioreita on paljon, ja Mikko yhtenä johtavista pelaajista tulee jatkossakin olemaan joukkueen kantava voima”, Mika Suoraniemi arvioi.

X