Kombutsasta toimiva terveystuote suomalaisvoimin? Mikrobiologian professori Per Saris kehittää juomaa, johon lisätään eläviä maitohappobakteereja

Jaa kaverilleTilaa Seura
Kombutsa-viljelmää kutsutaan teesieneksi tai volgansieneksi.
Kombutsa-viljelmää kutsutaan teesieneksi tai volgansieneksi. © iStock
Tällä hetkellä myytävistä volgansienijuomista ei ole löytynyt ainakaan vielä tutkittuja terveysvaikutuksia. Jos kombutsaan saadaan lisättyä eläviä probiootteja, kyseessä olisi takuuvarma terveystuote.

Hesingin yliopiston mikrobiologian professori Per Saris on kehittelemässä Helsingin Herttoniemessä sijaitsevan yhden naisen yrityksen kanssa kombutsajuomaa, johon lisätään eläviä maitohappobakteereja.

Kehittelyprosessin syy on se, että kombutsasta saataisiin todellinen, tutkitusti toimiva terveystuote.

Trendijuomaksi noussut kombutsa eli volgansienijuoma on sokeroitu teejuoma, jossa hiivasienistä ja mikrobeista koostuva sieniviljelmä saa aikaan käymisprosessin. Siman makua muistuttavasta kombutsasta puhutaan jo nyt terveystuotteena, mutta se ei ainakaan vielä ole sitä.

”Kombutsan terveysvaikutuksista ei ole tieteellisesti varmistettuja tuloksia”, mikrobiologian professori Per Saris sanoo.

Erilaisia sieniviljelmiä

Saris muistuttaa, että kombutsa-juomia on useita erilaisia: eri tehtailla valmistettuja ja lisäksi osa ihmistä valmistaa omat sieniteejuomansa itse.

”Kombutsan mikrobiyhteisössä on erilaisia kantoja ja eri lajeja. Lisäksi kombutsan sienetkin ovat erilaisia. Jos on olemassa tutkimus, tuloksia ei saa välttämättä tämän takia toistettua. Mutta jos kombutsalla olisi merkittäviä terveysvaikutuksia, ne olisi tullut silti jo esille”, Saris sanoo.

Monet ihmiset luulevat kombutsalla olevan terveysvaikutuksia sen takia, että se sisältää maitohappobakteereja. Näin ei kuitenkaan ole.

”Maitohappobakteeri ruoassa sellaisenaan ei tarkoita, että ruoalla olisi välttämättä terveysvaikutuksia. Todistetusti terveysvaikutteisen maitohappobakteerikannan soluja pitäisi nauttia riittäviä määriä elävinä. Silloin voidaan sanoa, että tietty annos mikrobeja tuotteessa vaikuttaa tietyllä tavalla terveyteen. Tällaisia tutkimuksia kombutsasta ei ole”, Saris muistuttaa.

Oluen jalanjäljissä

Per Saris on itse aloittelemassa kehitystyötä, jossa yritetään lisätä kombutsan mikrobiyhteisöön mukaan eläviä probiootteja eli maitohappobakteereja. Tällöin maitohappobakteerit olisivat oikeasti terveysvaikutteisia.

”Nyt on vasta ensimmäisiä kokeita menossa. Kuluttajat suhtautuvat myönteisesti kombutsaan, joten nyt on mahdollista tehdä parempia kombutsoja. Pidän itsekin kombutsan mausta”, professori kertoo.

Tuote on tarkoitus tuoda markkinoille lähiaikoina, jos seos vain onnistuu.

Aikaisemmin Per Saris on yrittänyt tehdä kombutsan ja oluen sekoitusta, mutta maku ei ollut kohdallaan.

Sen sijaan Per Sarisin kehittelemä eläviä maitohappobakteereja sisältävä olut oli myynnissä viime vuonna vähän aikaa. Siihen oli lisätty samoja maitohappobakteereja, mitä käytetään Valion Gefilus-tuotteissa ja Precosa-maitohappobakteeripurkeissa apteekissa.

Olutta valmistettiin vain yksi 1 600 litran erä, sillä valmistus tuli turhan tyyriiksi.

”Olutta ei saa markkinoida terveysvaikutteisena, joten siitä tuli vain hupailu ja kokeilu”, Saris sanoo naurahtaen.

Tätä ongelmaa kombutsassa ei ole, sillä volgasienijuomassa on vain häviävän vähän alkoholia.

X