Miksi Jari Leppä tekee yhä ministerialoitteita, vaikka valta meni hallituksen erottua?

Keskustan ministereistä Jari Lepällä ja Anne Bernerillä on ollut vaikeuksia sopeutua hallituksen kaatumiseen. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä tekee uuden aloitteen, vaikka toimitusministeriöaikana niitä ei tehdä. Kyse on eduskuntavaalikampanjan käymisestä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Eduskuntavaalit järjestetään huhtikuussa. Väistyvällä ministeri Jari Lepällä on tarve vaikuttaa äänestäjiin.

Keskustan ministereistä Jari Lepällä ja Anne Bernerillä on ollut vaikeuksia sopeutua hallituksen kaatumiseen. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä tekee uuden aloitteen, vaikka toimitusministeriöaikana niitä ei tehdä. Kyse on eduskuntavaalikampanjan käymisestä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Puhto

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä, kaatoi viime perjantaina hallituksensa ja vei ministereiltä vallan hoitaa muita kuin juoksevia asioita.

Toimitusministeristö ei voi esimerkiksi tehdä isoja poliittisiksi tulkittavia virkanimityksiä, päätöksiä tai luoda uusia poliittisia aloitteita.

Silti tänään torstaina maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä tuli ulos uuden aloitteen kanssa. Hän ehdottaa, että Suomessa olisi otettava käyttöön Ruotsin mallin mukainen biokaasun tuotantokorvaus.

Miksi toimitusministeristön jäsen tekee aloitteen, joka kuuluisi vain istuvan poliittisen hallituksen ministerille – jos sellaista olisi? Leppä olisi mainiosti voinut tehdä saman aloitteen esiintyen ”vain” kansanedustajan tittelillä.

”Kyse on mielestäni avoimuudesta. Kansalaisilla on oikeus tietää, että aloitteen tekijä toimii ministerinä,” Leppä kertoo Seuralle.

Väärissä saappaissa

Kun toimitusministerinä ei näitä aloitteita voi tehdä, esiintyminen poliittisen ministerin roolissa on vaalikampanjointia.

”Sipilän päätös vapautti keskustan väen vaalikentille”, analysoi puolueen pää-äänenkannattaja Suomenmaa tilannetta heti tuoreeltaan hallituksen kaaduttua.

Siltä näyttää. Ja mikäs, vaalien alla saa kampanjoida – jos sen tekee pelisääntöjen mukaan. Ei ministerinä, vaan Lepän tapauksessa kansanedustajana tai keskustan ehdokkaana.

Ministeri Leppä puolustautuu sillä, että biokaasun korvausasiaa ei valmistella nyt ministeriössä, eikä se sido seuraavan hallituksen käsiä.

Bernerin vaikeus luopua vallasta

Piittaamattomuutta hallituksen kaatumisen aiheuttamasta vallanmenetyksestä on nähty myös toisen ministerin edesottamuksissa.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) sai tänään, lähes viikko hallituksen kaatumisen jälkeen myönnettyä, että hänen mandaattinsa sopia rataverkkoja kehittävistä hankeyhtiöistä on mennyt.

Tulkinta syntyi vasta oikeuskanslerin avustuksella, vaikka sen olisi pitänyt olla selvää ilmankin: niin paljon oikeusoppineet ja asiantuntijat ovat ministeristön rajoitetuista valtaoikeuksista puhuneet.

X