Miksi kiekkolegendat veljeilevät diktaattorin kanssa? – Alpo Suhonen: ”Lukashenko on pitänyt henkilökohtaisesti hyvin huolta suomalaisistakin”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Aljaksandr Lukashenkon suomiystävät
Aljaksandr Lukashenkon on nähty pelaavan itsekin kutsuvierasturnauksissa, joissa hän kestitsee vieraitaan ylenpalttisesti. Vastineeksi suomalaiset lätkävaikuttajat kehuvat häntä ilmeisen vilpittömästi. Kuva: Mvphotos
Miksi suomalainen jääkiekkoväki haluaa yhä toimia Valko-Venäjän ylimmän lätkäjätkän, presidentti Aljaksandr Lukashenkon mainosmiehinä?

Valko-Venäjän vilpillisistä vaaleista alkaneet suurmielenosoitukset ovat hallinneet pääkaupunki Minskin katukuvaa. Itsevaltias presidentti Aljaksandr Lukashenko poseeraa ase kädessään ja uhkailee omaa kansaansa.

Silti muun muassa KHL-joukkue Jokerit aikoo mennä syyskuun alussa Minskiin pelimatkalle, ja lätkälegendat Jari Kurrista ja Esa Tikkasesta Juhani Tammiseen asti kehuvat Lukashenkoa. Miksi näin?

Lukashenkon tervetulleita vieraita

Valmentajakonkari Alpo Suhosen mukaan syy on hyvin inhimillinen: entisillä kiekkoilijoilla on hyvin rajoittunut näkemys siitä, millainen valtio Valko-Venäjä oikeasti on tai miten presidentti maataan johtaa.

”Lukashenko on pitänyt henkilökohtaisesti hyvin huolta suomalaisistakin veteraanikiekkoilijoista, jotka ovat alan päättäjinä. Heille järjestetään keskitalvisin ystävyysturnaus, jonka järjestelyt ovat erittäin ylelliset, luksushotelleista alkaen,” Suhonen kertoo.

Mitään ei puutu pöydästä.

”Kadut ovat siistinä, paikat kunnossa, eikä mitään epäkohtia tietenkään näy. Siinä tulee helposti tunne, että tämä hymyilevä ja avokätinen Aljaksndr on hyvä kaveri, ja kansalaiset vaan rähinöivät turhaan jostain vaikeista politiikan asioista”.

Alpo Suhonen

Alpo Suhonen tunnetaan pitkästä valmentajaurastaan Suomessa ja maailmalla. Kuva: Jorma Pouta / Otavamedia

Lahjoja ystäville

Myös aineellisia etuja on Lukashenkon vieraille yllin kyllin tarjolla. Minskin jouluturnauksessa veteraanipelaajat saavat muun muassa ostaa kansainvälisiä merkkituotteita poikkeuk­sellisen edulliseen hintaan, Suhonen kertoo.

”Suomalaisetkin toki vievät järjestäjille joka kerta kalliita lahjoja, se ikäänkuin kuuluu alan kulttuuriin tuolla tasolla.”

Alpo Suhosen mukaan hyvin miehisen Valko-Venäjän sankarikohtelu tepsii yllättävän hyvin eri maiden viisi-kuusikymppisiin kiekkovaikuttajiin, jotka kokevat ehkä olevansa vähän hukassa urheilu-uran jälkeisessä modernissa maailmassa.

Entisen NHL-tähden on paljon helpompi jutella Lukashenkon kuin vaikka pääministeri Sanna Marinin kanssa: presidentti seuraa lajia intohimoisesti ja pelaa itsekin, eikä varmasti ota puheeksi mitään tasa-arvohömpötyksiä.

Urheilu ei hyvitä tekoja

Alpo Suhonen uskoo, että uusi urheilijapolvi seuraa yhteiskunnallisiakin asioita paremmin, vähemmän naiivisti.

”Luulen, etteivät nämä puhujat vain tajua miten paljon maailma on muuttunut. Hirveyksiä tai huonoa käytöstä ei enää mitenkään voi puolustaa sillä, että tekijä on urheilumiehiä.”

Lue myös: Kalervo Kummola Valko-Venäjän tilanteesta: ”Aika vaikea kuvitella rauhanomaista ratkaisua”

X