Miksi laulaminen tekee hyvää? Sibelius-Akatemian lehtori listaa lauluharrastuksen hyödyt

Ei tarvitse olla geeneiltään Whitney Houston, jotta voi nauttia laulamisesta. Sibelius-Akatemian pop/jazz-laulamisen lehtori Aija Puurtinen kertoo, miksi kannattaa valita lauluharrastus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ei tarvitse olla geeneiltään Whitney Houston, jotta voi nauttia laulamisesta. Sibelius-Akatemian pop/jazz-laulamisen lehtori Aija Puurtinen kertoo, miksi kannattaa valita lauluharrastus.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Asikainen

1. Musiikki auttaa käsittelemään vaikeita tunteita

Laulamalla voi ilmaista tunteita ilosta vihaan, mutta erityisesti vaikeiden negatiivisten tunteiden käsittelyssä sillä voi olla paikkansa. Kun ei löydä sanoja, voi itsensä ilmaisu olla helpompaa laulun kautta.

”Etenkin vaativampien, surullisten elämänkohtaamisen käsittelyssä laulaminen voi auttaa”, Aija Puurtinen kertoo.

2. Jakaa ja voimistaa tunteita

Siinä missä tunteita voi purkaa laulamalla, voi niitä myös jakaa. Moni on saanut joskus lohtua musiikkikappaleen kuuntelusta. Laulamisen kautta voi voimistaa myös ilon ja onnen tunteita.

”Esimerkiksi hääseremoniassa voi olla osa sitä tilanteen onnea ja vahvistaa sitä.”

3. Laulaminen voi olla yhdessä tekemistä

Monelle tulee lauluharrastuksesta mieleen yksinlaulutunnit, mutta laulaa voi myös yhdessä. Yhdessä laulaminen kasvattaa yhteisöllisyyden tuntua ja osallistaa.

”Monet tykkäävät kuorolaulusta enemmän kuin yksinlaulusta”, Aija Puurtinen muistuttaa.

4. Laulaminen virkistää mielen

Moottoritiellä ja silmät lupsuvat kiinni? Mitä jos kokeilisit energiajuoman sijaan laulamista?

”Jos ajat autoa ja olet vähän väsynyt, niin jos alat laulaa, niin varmasti virkistyt. Laulaminen nimittäin piristää.”

5. Kun sanoja ei enää ole, musiikki jää

Elämän lopputaipaleella jotkut menettävät kykynsä puhua, mutta kun tuttu sävelmä kuuluu esimerkiksi televisiosta, saattaa Karjalan kunnailla kajahtaa kuin apteekin hyllyltä. Menneisyyden tunnepitoiset hetket musiikin parissa ovat voineet taata sen, että laulu on porautunut syvälle muistiin.

”Eräs oppilaani joutui pahaan onnettomuuteen, jossa hän kadotti kykynsä puhua suomea. Hän pystyi kyllä puhumaan englanniksi, ranskaksi ja ruotsiksi. Onnettomuuden jälkeen hän kävi puheterapiassa, mutta prosessi oli pysähtynyt, kunnes hänen vanhempansa ottivat minuun yhteyttä. Opettelimme sitten suomen kieltä laulamisen kautta ja tulokset olivat aivan mahtavia”, Aija Puurtinen kertoo.

X