”Miksi terveydenhuoltoa ei voisi nähdä puolustusvoimien kaltaisena palveluna? – Molemmissa puolustetaan ihmishenkiä”

”Hoitajapulan ja lääkäripulan sekä hoitojonojen kanssa tuskailevia poliitikkoja kohtaan on vaikea tuntea sympatiaa”, toimittaja Juha Pippuri kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran toimittaja Juha Pippuri

"Hoitajapulan ja lääkäripulan sekä hoitojonojen kanssa tuskailevia poliitikkoja kohtaan on vaikea tuntea sympatiaa", toimittaja Juha Pippuri kirjoittaa.
Teksti: Jussi Pippuri

”Liity riveihimme ja vaikuta työlläsi kuten ennenkin – nyt vain ansaitsemallasi korvauksella.”

Näin lukee mainoksessa, joka keskeyttää kissavideoiden selailuni sosiaalisen median kuva- ja lyhytvideopalvelu Instagramissa.

Painan linkkiä ja päädyn tutkimaan, mitä Pisara-terveyspalvelut minulle tarjoaisi, jos olisin kandidaatiksi valmistunut, työkokemustakin kerännyt viidennen vuoden lääkäriopiskelija.

Lieksan terveysasemalle pääsisi kiirevastaanoton lääkäriksi vähintään 90 euron tuntipalkalla. Työtä olisi tarjolla tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin aamukymmenestä iltakahdeksaan. Lisäksi saisin 1 500 euron bonuksen, jos sitoutuisin työskentelemään vähintään kolmen kuukauden jakson.

Kolmipäiväistä työviikkoa 10 800 euron kuukausipalkalla. Ei huono tarjous lainkaan!

Lähihoitajalle, jolla on lääkkeiden jakelulupa, Pisara tarjoaa kokoaikatöitä Päijät-Hämeestä 20 euron tuntipalkalla. Eikä tarvitse tehdä edes yövuoroja!

Yhdeksi ratkaisuksi hoitajapulaan ehdotetaan, että hoitajille annettaisiin enemmän mahdollisuuksia suunnitella työvuorojaan.

Suunnittele siinä sitten, kun työtaakassa auttamaan palkatun vuokrahoitajan työhön yövuorot eivät kuulu.

Korkeamman palkan perässä tekee mieli itsekin hypätä turvallisesta virasta vapaille markkinoille. Ja miksi ei hyppäisi, kun hoitajapula on päästetty niin pahaksi, että hommia todennäköisesti löytyisi.

Terveydenhuolto on ollut tiukoilla jo vuosia

Lähihoitajana työskentelevä läheiseni ihmettelee, missä ovat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) lupaamat tukityöntekijät. Siivousrätti heiluu ja pyykkikone täyttyy edelleen kolmena viikkona neljästä varsinaisen hoitotyön ohessa. Yksi hoiva-avustaja palkattiin hoitamaan neljän vuoron avustavat työt.

Uusien lääkkeiden annostukset läheiseni opiskelee pääasiassa omalla ajalla.

Hoitamilleen vanhuksille hän on ­useampana jouluna ostanut syötävää omilla rahoillaan. Ruokapalvelusta tullut jouluateria on ollut niin olematon.

Hoitajapulan ja lääkäripulan sekä hoitojonojen kanssa tuskailevia poliitikkoja kohtaan on vaikea tuntea sympatiaa. Tilanne ei ole uusi. Terveydenhuoltojärjestelmä on ollut tiukoilla jo vuosikausia.

Sosiaali- ja terveydenhuolto nähdään koulutuksen ja työvoimapalveluiden tapaisena palveluna kansalaisille.

Miksi terveydenhuoltoa ei voisi nähdä puolustusvoimien kaltaisena palveluna? Molemmissa puolustetaan ihmishenkiä.

Venäjää vastaan, syystäkin, säilötään aseita, panssarivaunuja ja muuta kapasiteettia sekä pidetään sotilaita palkkalistoilla kouluttamassa reserviä.

Eikö sairauksia vastaan voisi säilöä hengityskoneita, vuodepaikkoja ja muuta kapasiteettia sekä pitää hoitajia ja lääkäreitä palkkalistoilla pahan päivän varalle?

Paha päivä on muuten edelleen seuranamme. Sairaaloiden vuodeosastoilla hoidetaan yhä noin 800 koronapotilasta.

Juha Pippuri on toimittaja, kissaihminen ja terveydenhuollon vakiasiakas. 

X