Miksi työeläkkeestä saa ulosmitata yli 50 euroa kuukaudessa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Ulosmitattava määrä lasketaan nettotuloista eli tuloista. © COLOURBOX
Ulosmittaus koskee palkkaa, etuuksia kuin palkkioitakin. Sosiaaliavustukset ja -tuet, esimerkiksi asumistuki ja lapsilisä, eivät ole ulosmitattavaa tuloa.

Eläkkeen ulosmittausta koskevat lain mukaan samat säännöt kuin palkan tai minkä tahansa toistuvan tulon ulosmittausta. Siten eläkkeestä, kuin myös palkasta, työttömyyskorvauksesta ja äitiyspäivärahasta voidaan ulosmitata yleensä kolmannes. Ulosmitattava määrä lasketaan nettotuloista eli tuloista, joista on vähennetty verot.

Myös lomarahat, luontoisedut, provisiot ja erilaiset palkkiot ovat ulosmitattavaa tuloa, mutta eivät sosiaaliavustukset ja -tuet, esimerkiksi asumistuki ja lapsilisä.

Ulosmittaus ei koske suojaosuuteen

Velalliselle jätetään kuitenkin tämän ja mahdollisen perheen toimeentuloa varten vähintään suojaosuus. Se on 22,60 euroa päivässä eli 678 euroa kuukaudessa. Jokainen velallisen taloudessa asuva huollettava nostaa suojaosuutta 8,11 euroa päivässä eli 243,30 euroa kuukaudessa. Jos puolisolla tai samassa taloudessa asuvilla lapsilla on omia tuloja yli 678 euroa kuukaudessa, heitä ei oteta huomioon määrättäessä suojaosuutta.

Jos nettotuloja on enintään kaksi kertaa suojaosuus eli 1 356 euroa, voidaan suojaosuuden ylittävästä tulosta ulosmitata kaksi kolmasosaa. Jos taas nettotuloja on vähintään neljä kertaa suojaosuus eli 2 712 euroa kuukaudessa, ulosmitattava määrä nousee asteittain kolmanneksesta jopa puoleen riippuen nettotulojen määrästä.

Oikeus.fi-verkkosivustolla on muun muassa maksukieltolaskuri. Se tosin on tarkoitettu palkanmaksajalle, jolle ulosottoviranomainen on lähettänyt velallista koskevan maksukiellon. Mutta sen avulla voi kuka tahansa laskea tuloistaan ulosottoon tilitettävän määrän, jos on joutunut sellaiseen ikävään tilanteeseen.

Lue myös:

Jäin kiinni peliriippuvuudesta, kun ulosottomies tuli ovemme taakse.

Riitta Väisänen maksuvaikeuksistaan: Jouduin ulosottomiehen asiakkaaksi

X