Millä perusteella mokannut poliitikko jää saikulle? Häpeä ei syy sairauslomalle

Henkilökohtaista kriisiä seuraava lyhytkestoinen ahdistus ei riitä lääkärin myöntämän sairausloman kriteeriksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Toimi Kankaanniemi jäi sairauslomalle jäätyään kiinni seksiviestien lähettelemisestä.

Henkilökohtaista kriisiä seuraava lyhytkestoinen ahdistus ei riitä lääkärin myöntämän sairausloman kriteeriksi.
Teksti:
Aino Loikkanen

Perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi jäi kiinni seksiviestien lähettämisestä useille naisille. Pian asian tultua ilmi kansanedustaja ilmoitti jäävänsä sairauslomalle.

Aiemmin esimerkiksi kokoomuksen Ilkka Kanerva jäi sairauslomalle pian tekstiviestikohun ja sitä seuranneiden ulkoministerin tehtävästä saamiensa potkujen jälkeen.

Poliitikko mokaa ja jää sairauslomalle mediakohun saattelemana. Tältä asia näyttää usein ulkopuolisen silmin.

Ovatko moka ja sitä seuraava mielipaha ja häpeä riittäviä perusteita poliitikon sairauslomalle?

Ahdistuneisuus normaalia

Ei, vastaa työterveyshuollon ja työlääketieteen erikoislääkäri Kari-Pekka Martimo Työterveyslaitokselta.

”Sairausloman kriteerit eivät muutu, vaikka taustalla olisi mediakohu. Sairausloma voidaan myöntää, kun lääkäri toteaa henkilöllä vian, vamman tai sairauden, joka heikentää työkykyä niin, ettei työstä enää selviä.”

Martimon mukaan sairausloma ei voi olla keino paeta valokeilasta.

Henkilökohtaista kriisiä seuraava lyhytaikainen ahdistus ei riitä lääkärin myöntämän sairausloman kriteeriksi, koska ahdistuneisuus on kriisivaiheessa normaali ja ohimenevä reaktio.

Martimo muistuttaa, että taustalta voi löytyä myös oikea sairaus.

”Joskushan nämä mokat ovat sellaisia, ettei niitä oikein järjellä käsitä. Että miten fiksu ihminen käyttäytyy hänelle aivan sopimattomalla tavalla. Tulee mieleen, että teko on sairauden oire”, Martimo sanoo.

”Tällöin on ihan ymmärrettävää, että viimeistään mokan jälkeen lääkäri diagnosoi sairauden ja sen perusteella määrää henkilön sairauslomalle.”

Järjestelmä ei jousta

Osittain vikaa on myös sairauslomajärjestelmässä. Martimon mukaan sairausloma on levinnyt sen alkuperäisen tarkoituksen ulkopuolelle, koska vaihtoehtoisia joustoja on työelämässä liian vähän.

”Järjestelmä ei ota nykyisin huomioon niitä tilanteita, joissa ihminen sairaudesta riippumattomista syistä menettää mahdollisuutensa jatkaa entiseen tapaan.”

Tämä on johtanut Martimon mukaan siihen, että käytännössä lääkärit kirjoittavat sairauslomaa myös muun kuin sairauden takia.

Yksi vaihtoehto olisi pidentää omailmoitusaikaa, jolloin töistä poisjäänti muista kuin selvästi sairaudellisista syistä olisi sovittavissa työnantajan ja työntekijän välillä eikä poisjäänti menisi sairausloman piikkiin.

X