Millainen sähkösopimus on nyt sähköyhtiöiden toimitusjohtajilla? Näin kertovat sähköpomot Lahdesta, Turusta ja Vantaalta

Seura kysyi Lahti Energian, Turku Energian ja Vantaan Energian toimitusjohtajilta, millaiset sähkösopimukset heiltä itseltään löytyy.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pörssisähkö vai kiinteähintainen sähkösopimus? Näin ovat sähköpomot itse valinneet.

Seura kysyi Lahti Energian, Turku Energian ja Vantaan Energian toimitusjohtajilta, millaiset sähkösopimukset heiltä itseltään löytyy.
Teksti:
Juha Pippuri

Jokaisella haastatellulla sähköyhtiön toimitusjohtajalla itsellään on kiinteähintainen sähkösopimus.

Lahti Energian Jouni Haikarainen asuu Lahdessa kaukolämmitteisessä kerrostalohuoneistossa. Toinen käyttöpaikka hänellä on kesämökillä.

”Kotiin uusin sopimuksen viime kesänä. Silloin hintataso oli kohtuullinen, hieman yli 10 senttiä per kilowattitunti. Kesämökillä määräaikainen sopimus on päättymässä vuoden vaihteessa. Siellä on tarkoitus siirtyä pörssisähkösopimukseen. Toki sähköä säästyy, kun pitää vain peruslämmön päällä siellä.”

Jouni Haikaraisen mukaan niin sähkön vähittäismyyjien kuin sähköntuottajien on vaikea toteuttaa sähkön hinnan suojauksia sähköpörssissä kohonneiden vakuusvaateiden ja kaupankäynnin vähyyden vuoksi.

Tämä on johtanut siihen, että sähkön vähittäismyyjät eivät käytännössä pysty tarjoamaan kiinteähintaisia tuotteita. Pörssisähkösopimuksien varaan jääviä on siksi enemmän.

”Jos kotona olisi sopimus katkolla nyt, harkitsisin pörssisähkön varaan jäämistä. Pitkäaikaiseen kiinteähintaiseen sopimukseen sitoutuminen, jos sellaisen onnistuu jostain tällä hetkellä saamaan, voi tulla loppujen lopuksi kuitenkin kalliimmaksi”, Haikarainen sanoo.

Lue myös: Kilpailuta sähkösopimus! Näin vertailet sähkön hintaa ja erilaisia sopimuksia – Listasimme vinkit!

”Mietin, pitäisikö siirtyä pörssisähköön”

Turku Energian toimitusjohtaja Timo Honkanen teki kahden vuoden määräaikaisen sopimuksen keväällä 13,99 sentin hintaan.

”Hinta tuplaantui edellisestä sopimuksestani. Mietin, pitäisikö siirtyä pörssisähköön. Pidin kuitenkin kiinteähintaisen, jottei tulisi isoja yllätyksiä. Kolmen kuukauden päästä käypähintataso olikin jo 30 senttiä”, Honkanen sanoo.

Vantaan Energian Jukka Toivosen vuosi sitten sopima kiinteähintainen sähkö maksaa noin 7 senttiä kilowattitunnilta.

Lue myös: Miksi sähkön hintakatto onkin vaikea toteuttaa? Sähköyhtiöiden pomot ennustavat jopa konkursseja alalle

Toimitusjohtajat mukana sähkön säästötalkoissa

Sähköä säästääkseen Jouni Haikarainen on vähentänyt saunomista.

”Tämän syksyn aikana ei ole kovin montaa kertaa sähkösaunaa lämmitetty. Saunomiset olen jättänyt mökille, jossa on perinteinen puukiuas.”

Jukka Toivonen on vaihtanut kaukolämmitteisen kerrostaloasuntonsa valaisimiin led-polttimot.

Lue myös: Sähkölasku rästissä – Saako yhtiö katkaista sähköt keskellä kylmintä talvea?

Pienistä teoista syntyy iso säästö

Timo Honkanen sammuttaa turhat valot pois ja laittaa television kokonaan kiinni lopettaessaan sen katsomisen. Honkasen perhe on kiinnittänyt huomiota myös lämpimän veden kulutukseen käymällä suihkussa mahdollisimman nopeasti.

”Tämä on pientä, mutta jos kaikki tekee pieniä tekoja, niistä koostuu iso säästö.”

Lue myös: Näppärät laitteet auttavat säästämään sähköä arjessa – Nappaa vinkit ja iloitse pienemmästä sähkölaskusta!

Näin säästät sähköä erilaisilla laitteilla.

© iStock

X