Milloin vanhustenhoito on huonoa? Näin huonon hoidon piirteet listaa Valviran ylitarkastaja

”Huolestuttavaa on, jos asiakkaat ovat vuoteissa, koska kukaan ei nosta ylös ja vie jonnekin”, Valviran ylitarkastaja Elina Uusitalo sanoo.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Huolestuttavaa on, jos asiakkaat ovat vuoteissa, koska kukaan ei nosta ylös ja vie jonnekin”, Valviran ylitarkastaja Elina Uusitalo sanoo.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Esperi Caren hoivakodin toiminta keskeytettiin viime viikon lopussa liian huonon hoidon takia. Lakkautuspäätös on saanut monet miettimään vanhustenhoidon tasoa.

Mistä omainen voi tietää, onko vanhainkodin hoidon taso huonoa?

”Jos ihmistä ei ehditä hoitaa mitenkään muuten, kuin käydään vähän kääntämässä vuoteessa, ei laki hyvästä hoidosta toteudu”, Valviran ylitarkastaja Elina Uusitalo sanoo.

Uusitalo listaa huonon hoidon piirteitä: hoito keskittyy vain perustarpeiden täyttämiseen eli ravinnon ja lääkkeiden jakamiseen. Tällöin vanhukselta jää pois kaikki virikkeitä tuovat tekemiset, kuntoutus, sosiaaliset vuorovaikutukset ja ulkoilu.

Pahimmillaan vanhus ei voi tehdä mitään muuta kuin maata sängyssä tai katsoa televisiota.

Vanhus väkisin vaipoissa

Hälyttävää on, jos pidätyskykyinen vanhus pidetään vaipoissa.

”Henkilökunnan mitoitus ei ole oikein, jos hoivan tarpeeseen ei pystytä vastaamaan. Jos asiakas joutuu esimerkiksi olemaan märissä vaipoissa tai jos asiakas tarvitsi jonkun viemään vessaan, mutta kukaan ei vie ja vanhus joutuu sen takia ulostamaan tai virtsaamaan vaippaan.”

Elina Uusitalo muistuttaa, että vanhuksia on kohdeltava ihmisarvoa kunnioittavasti.

”Hoitoon ei kuulu lässyttämistä, eikä vanhusta saa kohdella kuin lapsesta olisi kysymys.”

Vanhuksen palvelutarvetta ja hoitosuunnitelmia on arvioitava säännöllisesti. On ongelma, jos näin ei tehdä, eikä muutoksia hoidossa kirjata ylös asiakkaan hoitosuunnitelmaan. Lääkärin pitäisi myös käydä säännöllisesti asumisyksikössä.

”Lääkitystä ei aina arvioida säännöllisesti. Jopa niin, että muutoksia ei huomioida. Se on lääketurvallisuutta vaarantava tekijä, jos lääkäri on muuttanut lääkitystä, eikä sitä toteuteta.”

Vanhuksen ei ole pakko muuttaa – kuormittaa erityisesti muistisairaita

Yksi selkeä ongelma vanhustenhoidossa on myös vanhusten siirtäminen vanhainkodista tai asumisyksiköstä toiseen. Tämä on erityisen stressaavaa esimerkiksi muistisairaille.

”Paikasta toiseen siirtämisen ei pitäisi periaatteessa olla edes mahdollista, koska jokaisella asiakkaalla on omat vuokrasopimukset omaan huoneeseensa. Kyseessä on vanhuksen koti ja sen mukaiset oikeudet pitäisi toteutua. Kun palveluntarve on syntynyt, se on pysyvä ratkaisu ja siirtoon tarvitaan aivan erityiset perusteet.”

Vanhuksen hoidossa on tärkeää huomioida koko vanhuksen elämä loppuun asti. Vanhuksella pitää olla oikeus hyvään saattohoitoon kuuluvaan kipulääkitykseen.

Vanhustenhoito huolettaa koko kansaa

Kerro kokemuksistasi Seuralle yksityisviestissä: millaisia epäkohtia – tai onnistumisia sinä olet kohdannut vanhustenhoidossa. Jos haluat antaa aiheesta haastattelun, vaikka nimettömänä, jätä liitteeksi myös nimesi ja yhteystietosi.

X