Miltä vauvakuume tuntuu? ”Jotkut haluavat ryöstää spermapankin ja kohtuun sattuu” – Professori kertoo oman lapsen kroonisesta kaipuusta

Jotkut yrittävät päästä vauvakuumeesta eroon hankkimalla lemmikin. Tutkimusprofessori pohtii, mitä vauvakuumeelle tapahtuu tulevaisuudessa syntyvyyden laskiessa koko ajan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vauvakuume tulee miehille usein myöhemmin kuin naisille. Se voi iskeä vasta kun kumppani on jo raskaana.

Jotkut yrittävät päästä vauvakuumeesta eroon hankkimalla lemmikin. Tutkimusprofessori pohtii, mitä vauvakuumeelle tapahtuu tulevaisuudessa syntyvyyden laskiessa koko ajan.
Teksti:
Armi Kauppila

Vauvakuumeesta kuulee usein puhuttavan epävirallisesti ja hieman humoristisesti, mutta ilmiötä on myös tutkittu. Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch sanoo, että arkikielessä vauvakuumeesta puhutaan kuitenkin vapaammin kuin tutkimuskontekstissa.

”Omissa tutkimuksissani olen määritellyt vauvakuumeen vahvaksi kaipuuksi saada oma lapsi. Se ei kuitenkaan ole vahva vietti samalla tavalla kuin vaikkapa seksin halu tai kiintymys omaan lapseen, vaan enemmän tilannesidonnainen.”

Sekä miehet että naiset kokevat vauvakuumetta, mutta miehillä se on hieman harvinaisempaa.

”Miehille vauvakuume tulee myös usein myöhemmässä vaiheessa ─ esimerkiksi vasta silloin, kun kumppani on jo raskaana. Yksi tutkimukseeni vastannut mies jopa kertoi saaneensa vauvakuumeen vasta, kun hänen kumppaninsa oli jo synnyttämässä”, Rotkirch sanoo.

Kaipuu voi tulla yllättäenkin

Vauvakuumeen tausta ei Rotkirchin mukaan ole kulttuurinen, eikä se riipu yhteiskuntaluokasta. Yleisimmin vauvakuume tulee Rotkirchin mukaan 20–30-vuotiaille.

Kaipuun voi laukaista esimerkiksi se, että joku lähipiirissä saa lapsen.

”Vauvojen läheisyys niin sanotusti tartuttaa vauvakuumeen. Tyypillisimmässä tilanteessa ihmiselle tulee vauvakuume silloin, kun lapsen saaminen olisi biologisesti ja elämäntilanteen kannalta mahdollista”, Rotkirch sanoo.

Kaipuu omaan lapseen voi hänen mukaansa kuitenkin tulla kenelle vain ja missä tahansa vaiheessa elämää. Oman lapsen kaipuu iskee joillekin aivan yllättäen, kuin salama kirkkaalta taivaalta.

”Jotkut kuvailevat tunteen olevan niin voimakas, he haluavat ryöstää spermapankin ja kohtuun suorastaan sattuu. Tutkimuksessani haastatellut henkilöt ovat myös kuvailleet, että se on kuin pissahätä, joka vain voimistuu ja voimistuu eikä mene lainkaan ohi.”

Vauvakuumeeseen voi liittyä surua

Erityisen kivuliasta pitkään kestävä vauvakuume on silloin, kun elämäntilanne tai jokin muu estää lapsen hankkimisen mutta tunne kalvaa voimakkaasti.

”Silloin kyse on fyysisestä tunteesta, joka ei ole millään tavalla järjellinen. Tällaisessa tilanteessa vauvakuume ei ole mitenkään positiivinen tai kevyt asia, vaan se voi ilmetä suruna ja muina vaikeina tunteina”, Rotkirch sanoo.

Osalla kaipuu saada oma lapsi alkaa jo teini-iässä ja hellittää vasta, kun lapsi on hankittu. Joskus vauvakuume on ohimenevää, mutta krooninen vauvakuume ei mene lainkaan ohi. Rotkirch on törmännyt netissä keskusteluihin, joissa jotkut pohtivat, auttaisiko esimerkiksi kissan tai koiran hankkiminen vauvan korvikkeeksi. Keskustelijoiden mukaan tämä ei juurikaan auta.

Kuumetta ei tarvitse jäädä odottamaan

Syntyvyys on laskenut Suomessa jo useita vuosia peräkkäin. Viime vuonna Suomessa syntyi 47 577 lasta, mikä on 2 744 vähemmän kuin edellisvuonna. Kokonaishedelmällisyysluku on alhaisempi kuin koskaan ─ 1,41 lasta naista kohden.

Lapsettomat ja yhden lapsen vanhemmat kokevat muita vähemmän vauvakuumetta. Väestöliiton vuoden 2008 kyselyssä lapsettomista ja yhden lapsen vanhemmista jopa 36 prosenttia ei ollut koskaan kokenut vauvakuumetta. Koko Suomen mittakaavassa luku on pienempi.

Silti vauvakuumeella ei kuitenkaan ole välttämättä mitään tekemistä lasten hankkimisen kanssa. Jotkut hankkivat lapsen, vaikka eivät tuntisi erityistä kaipuuta, toiset taas vastustavat vauvakuumetta eivätkä hanki lasta.

”Vauvakuume on kyllä mielenkiintoinen tunne, mutta sitä ei tarvitse totella. Sen varaan ei myöskään kannata laskea”, Anna Rotkirch sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ajattelevat olevansa sopimattomia vanhemmiksi niin kauan, kunnes heille on tullut vauvakuume.

”Tämä on harhaluulo, sillä kiintymys lapseen syntyy vasta raskauden aikana tai sen jälkeen. Lasten hankkimista ei tarvitse odottaa niin kauaa, että vauvakuume tulee. Minusta on vähän pelottavaa, että jotkut odottavat vauvakuumetta kymmenenkin vuotta, sillä se ei iske kaikille.”

Mitä tapahtuu tulevaisuudessa?

Syntyvyyden lasku saa Anna Rotkirchin myös pohtimaan, mitä vauvakuume-ilmiölle tapahtuu tulevina vuosina.

”Olisi mielenkiintoista tietää, väheneekö vai lisääntyykö vauvakuume tulevaisuudessa. Jos ihmiset eivät halua lapsia, kokevatko he myös vähemmän vauvakuumetta? Vai käykö päinvastoin niin, että vauvakuume vahvistuu?”

X