Ministeri Anne Bernerin firmassa ei ay-liike juhli: Ei edes luottamusmiestä

Ministeri Anne Bernerin (kesk) yrityksessä edes työsuojeluvaltuutettu ei kuulu mihinkään ay-järjestöön.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Poliitikkona Anne Berner joutunee pehmentämään ay-puheitaan.

Ministeri Anne Bernerin (kesk) yrityksessä edes työsuojeluvaltuutettu ei kuulu mihinkään ay-järjestöön.
Teksti:
Ari Korvola

Yritysjohtaja Anne Berner on poliitikoksi muututtuaan lähtenyt kiivaasti puoltamaan ns. yhteiskuntasopimuksen tekemistä. ”Politiikan ja yrittäjien” lisäksi sen tekoon tarvitaan tuoreen liikenne- ja viestintäministerin mukaan myös ay-liike.

Jos malli haettaisiin hänen omasta yrityksestään, ay-liikkeen voisi pudottaa luettelosta pois.

Ei luottamusmiestä

Berner on hallituksen puheenjohtaja 120 työntekijän Vallila Interior -yrityksessä. Firmassa ei ole lainkaan työntekijöiden valitsemaa luottamusmiestä.

”Työntekijät eivät ole nähneet siihen tarvetta, koska vaalia ei ole järjestetty”, Vallila Interiorin talous- ja hallintojohtaja Hanna Siegfried perustelee.

Lain määräämä työsuojeluvaltuutettu yrityksessä toki on, mutta hänkään ei kuulu mihinkään ay-järjestöön. Moniko kuuluu? Ulkopuolisille vastausta ei kerrota, koska tieto siitä on ensinnäkin epätäydellinen ja toisekseen luottamuksellinen.

Palvelualojen ammattiliitto PAMiin kuuluu kuitenkin moni. Työsuojeluvaltuutettu tietää, että pamilaisia olisi kuusi henkilöä. Yritys itse kuuluu toki työnantajaliittoon.

Anne Berner toimi pitkään Perheyritysten liiton toimitusjohtajana. Liitto on puoltanut periaatetta, että työehdoista ja palkoista sovittaisiin paikallisesti. Vallila Interiorissa selkeä paikallinen neuvotteluosapuoli puuttuu.

”Tähän asti meillä on toiminut asioista sopiminen perustuen molemminpuoliseen luottamukseen”, hallintojohtaja Siegfried kertoo.

 Ay-liikkeen vastainen pamfletti

Selitystä Vallila Interiorin kituvaan ay-toimintaan voi hakea ideologian puolelta. Berner johti puhetta ministeriksi tuloonsa saakka oikeistolaista talous- ja yhteiskuntapolitiikkaa ajavassa Libera-yhdistyksessä.

Pari vuotta sitten Bernerin johtama Libera julkaisi pamfletin Umpikujassa? Aika on ajamassa ay-liikkeen ohi. Sen mukaan ay-liike muun muassa huonontaa ilmapiiriä yrityksissä, heikentää työmotivaatiota ja tuo rehellisyyden ja avoimuuden tilalle työehtobyrokratian. Raportin mukaan ay-liike on rasite kansantaloudelle.

Miten siis tehdä yhteiskuntasopimus tällaisen porukan kanssa?

X