Ministeri Jari Leppä aikoo metsästää valkoposkihanhea heti kun laki sen sallii: ”Niitä syödään jo monissa maissa – toivottavasti pian meilläkin”

Ministeri Jari Lepän mukaan valkoposkihanhien metsästys ja lajin hyödyntäminen elintarvikekäyttöön olisivat tehokkaimpia keinoja satovahinkojen estämiseksi ja vähentämiseksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ministeri Jari Leppä aikoo itse metsästää ja valmistaa valkoposkihanhea omaan ruokapöytäänsä heti, kun se on lain puitteissa mahdollista.

Ministeri Jari Lepän mukaan valkoposkihanhien metsästys ja lajin hyödyntäminen elintarvikekäyttöön olisivat tehokkaimpia keinoja satovahinkojen estämiseksi ja vähentämiseksi.
Teksti:
Terhi Harper

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä on ottanut tunnetusti kantaa valkoposkihanhen metsästyksen puolesta muun muassa omassa blogissaan.

”Olen käynyt parinakin vuonna katsomassa peltoja, joista monet ovat mustilla mullilla valkoposkihanhien jäljiltä – useilla tiloilla tuho on ollut totaalinen. Viljelijöiden elinkeinonharjoittamista on pyritty tukemaan nykyisen korvausjärjestelmän turvin, mutta hanhikannan kasvaessa alati tilanteeseen kaivataan muutosta”, ministeri Jari Leppä sanoo Seuralle.

Kirje ympäristöministeriössä – avain komissiolla

Ministeri Leppä sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen asettivat yhdessä vuonna 2020 hanhinyrkiksi kutsutun työryhmän pohtimaan keinoja valkoposkihanhista koituvien ongelmien ratkaisemiseksi.

Maa- ja metsätalousministeriössä on laadittu Euroopan Unionin komissiolle lähetettävästä kirjeestä luonnos, jossa on selkeä viesti valkoposkihanhen siirtämisestä liitteestä toiseen eli metsästettäväksi lajiksi. Kirje on tarkoitus lähettää yhdessä ympäristöministeriön kanssa, mutta neuvottelut kirjeen sisällöstä ovat yhä kesken.

Avaimet hanhikysymykseen ovat ministeri Lepän mukaan juuri komissiolla, jonka tämä soisi toimivan omalta osaltaan asiassa huomattavasti nykyistä ripeämmin.

”Direktiivien liitteiden pitää voida muuttua ja elää todellisen tilanteen mukaan. Valkoposkihanhien kanta ei ole ollut uhanalainen vuosiin”, Leppä korostaa.

Valkoposkihanhet

Valkoposkihanhi on EU:n erityisesti suojelema laji. Valkoposkihanhet ovat kasvinsyöjiä, minkä takia ne ruokailevat yleisesti nurmikoilla ja pelloilla. © Antti Hentinen / Otavamedia

Riistalajiksi hyväksyminen

Valkoposkihanhien säätäminen riistalajiksi edellyttää metsästyslain muuttamista ja tällaista muutosta ei olla tekemässä ennen kuin direktiivin liite muuttuu.

Ongelman ratkaiseminen kansallisella tasolla olisi ministerin mukaan liian riskialtista.

”Jos prosessi käynnistettäisiin meillä Suomessa, tämä hyvin todennäköisesti vaarantaisi tai jopa keskeyttäisi viljelijöiden tällä hetkellä saamat EU-korvaukset jopa useiksi vuosiksi. Tämä merkitsisi kuoliniskua monelle tilalle, mitä emme missään tapauksessa halua”, Leppä totetaa.

Ministeri kertoo saavansa hanhikysymykseen liittyen runsaasti yhteydenottoja sekä viljelijöiltä, kansalaisilta että hallinnon edustajilta. Viesti on ministerin mukaan yksi ja sama: valkoposkihanhet ovat rasite paitsi viljelijöille, myös kuluerä kunnille ja ELY-keskuksille, joiden tehtävänä on muun muassa valvoa hanhien tappamiseen myönnettyjen poikkeuslupien noudattamista tiloilla.

Monen maalaisjärkeen ei käy se, että syötäväksi kelpaavaa riistaa ei saa hyödyntää elintarvikekäyttöön.

Lue myös: Valkoposkihanhen lihan haaskaaminen ja tuhoaminen saa täystyrmäyksen metsästäjiltä – ”Tärkeintä olisi, että saalis tulisi jollakin tavalla hyödynnettyä”

Valkoposkihanhi vielä metsästettäväksi lajiksi

Ministeri kertoo olevansa kuitenkin toiveikas sen suhteen, että valkoposkihanhi tullaan lopulta saamaan metsästettävien lajien piiriin.

”Tämä liittyy myös isompaan kysymykseen EU:n imagosta. Komissiolla on nyt mahdollisuus näyttää kyntensä – että se pystyy tekemään järkeviä päätöksiä nopeallakin aikataululla”, Leppä summaa.

Hän aikoo itse metsästää ja valmistaa valkoposkihanhea omaan ruokapöytäänsä heti, kun se on lain puitteissa mahdollista.

”Isäni opetti minut metsästämään ja kunnioittamaan luontoa sekä sen antamaa saalista pikkupojasta lähtien. Valkoposkihanhea syödään jo monissa maissa, toivottavasti pian meillä Suomessakin.”

Lue myös: Kuollut kettu karkotti valkoposkihanhet maanviljelijän pellolta Myrskylässä – ”Yksikään hanhi ei ole laskeutunut ruokailemaan”

Valkoposkihanhi on maanviljeljän riesa, kapinen kettu kivellä

Kun valkoposkihanhien kevätmuutto alkoi, maanviljelijä Markku Fabritius teki huomion: kettu toimikin hyvänä pelotteena linnuille. © Markku Fabritius

X