Ministerikalenteri avaa lobbauskuviota: yksityiset terveysfirmat pääsivät helposti ministeri Laura Rädyn puheille

Eduskunnassa silputaan vieraslistoja, mutta Seura sai haltuunsa ex-ministerien kalentereita. Laura Rädyn allakka osoittaa, että yksityisen terveysbisneksen lobbareilla oli ovi auki sote-uudistuksen ytimeen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Laura Räty (kok) toimi sosiaali- ja terveysministerinä 24.6.2014–29.5.2015. Alexander Stubb nosti hänet hallitukseensa eduskunnan ulkopuolelta, Helsingin sote-asioista vastaavan apulaiskaupunginjohtajan paikalta.

Eduskunnassa silputaan vieraslistoja, mutta Seura sai haltuunsa ex-ministerien kalentereita. Laura Rädyn allakka osoittaa, että yksityisen terveysbisneksen lobbareilla oli ovi auki sote-uudistuksen ytimeen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Matti Rämö

Moni poliitikko puhuu mielellään päätöksenteon avoimuudesta. Käytännössä harva haluaa sitä edistää. Kuvaava esimerkki tästä on parhaillaan käynnissä oleva kiista eduskunnan vierailijalistoista. Vaikka korkein hallinto-oikeus vajaa vuosi sitten päätti vierailulistojen julkisuudesta, eduskunnassa ollaan sitä mieltä, etteivät kansanedustajien säätämät koskisi heitä itseään.

Koska todellinen valta on joka tapauksessa hallituksessa, vielä oleellisempaa on tietää, kuka pääsee lobbaamaan ministereitä. Se selviäisi ministereiden virallisista kalentereista, joita on yritetty saada julkisuuteen. KHO:n maaliskuussa 2015 tekemä päätös salasi ministerien kalenteritiedot turvallisuusperustein.

Salauspäätös koskee kuitenkin vain istuvien ministerien kalentereita. Tehtävänsä jätettyään ministereillä on suoranainen velvollisuus jättää kalenterinsa valtioneuvoston kansliaan.

Tätä ei media ole aiemmin huomannut. Nyt Seura hankki ensimmäistä kertaa nähtäväkseen entisten ministereiden kalenteritiedot tarkastellakseen, miten vallan ytimeen yritetään vaikuttaa.

Ensimmäiset kalenteritiedot kuuluvat sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädylle (kok).

Laura Räty

Rädyllä on lääkärin koulutus. Hän on työskennellyt Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvassa Hyvinkään sairaalassa sekä Mehiläisen ja Attendon yksityisillä lääkäriasemilla. ©TOMMI TUOMI/OM-ARKISTO

 

Terveysfirmat aktiivisina

Räty istui sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johdossa kesäkuusta 2014 toukokuuhun 2015. Sinä aikana kokoomuksen ajama soten valinnanvapauspykälä eteni sosiaali- ja terveysuudistukseen.

Lobbarin ensimmäinen tavoite on päästä vaikutettavan puheille. Rädyn tapauksessa tämä vaikuttaa olleen helppoa varsinkin, kun kyse on yksityisestä terveysbisneksestä. Kalenteriin kirjattujen viestien sanamuodoista voi päätellä ministerin olleen välillä itsekin aktiivinen järjestämään tapaamisia terveysfirmojen puolestapuhujien kanssa.

Sihteerin ylläpitämä Rädyn virkakalenteri kertoo seuraavaa:

24.9.2014: Tapaaminen [nykyisin Takedana tunnettu lääkeyhtiö] Leiras/ [yksikönjohtaja] Pauliina Posti.

11.10.2014: Tapaaminen, Mikko Viren, [terveysyhtiö] Pihlajalinna, Hullun Poron Kabinetti, Koskikeskus.

16.10.2014: Tapaaminen [terveysyhtiö] Attendo [toimitusjohtaja Antti] Ylikorkiala.

24.4.2015: Hei, kiitos, tämä aika sopii meille oikein hyvin. Meiltä [lääkealan konserni] Novartikselta tulee toimitusjohtaja Antti Viitanen ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tatu Laurila. T. Antti

7.5.2015: Tapaaminen [terveyskonserni Med Groupin varatoimitusjohtaja] Ali Omar ja [ruotsalainen terveysalan yrittäjä, Global Health Partnersin toimitusjohtaja] Per Båtelsson – – Hotelli Kämpin ravintola.

Esimerkiksi tuon viimeksi mainitun Med Groupin liikevaihdosta suurin osa tulee julkiselta sektorilta. Vuonna 2014 yritys teki 17,2 miljoonan euron liikevaihdolla 2,6 miljoonan voiton.

Vuonna 2014 Med Group pyysi satoja vammaisten avustajina työskenteleviä työntekijöitään alentamaan tuntipalkkaansa 13,02 eurosta 10,8 euroon.

Asian noustua julkisuuteen, myöhemmin Rädyn kanssa Hotelli Kämpissä illastanut varatoimitusjohtaja Ali Omar kertoi Ilta-Sanomille olevansa palkanalennuspyynnöistä ”häpeissään ja pahoillaan”.

Mustatut, poistetut tiedot

Valtioneuvoston kanslian toimittamista kalenteritiedoista on tietoturvaan vedoten siistitty puoluetoimintaan liittyviä tapaamisia ja poistettu autonkuljettajien ja turvamiesten kaltaisten virkailijoiden nimiä. Tapaamisten aiheita kirjataan vaihtelevasti. Siksi esimerkiksi Rädyn ja terveysbisneshenkilöiden palaverien aiheet jäävät usein arvailujen varaan.

Myös poistamista koskevat tulkinnat tuntuvat vaihtelevan. Välillä kalenterissa on kokonaan peitettyjä sivuja. Esimerkiksi helmikuu 2015 on lähes kauttaaltaan mustattu.

Mitähän ministeri on silloin tehnyt?

Vaikka tapaamisten aiheita on häivytetty, kalenterista käy kattavasti ilmi ministerin tapaamia yritysten ja järjestöjen edustajia sekä tilaisuuksia, johon hän on osallistunut.

Rutiinia ja vaalityötä

Rädyn ministeriarkea hallitsevat odotetusti hallitustyö, poliitikkojen ja virkamiehien kanssa pidetyt – usein sote-uudistusta käsittelevät – kokoukset sekä avustajien kanssa pidetyt palaverit.

Ministeri on kysytty puhuja omaa sektoriaan sivuavissa tilaisuuksissa.

Seminaareja riittää.

Räty nostaa puheellaan muun muassa Vanhusneuvostojen ja eläkeläisjärjestöjen seminaarin, Merimieseläkekassan seminaarin, Kuntaliiton Hyvä Suomi 2020 -verkostoseminaarin ja ikäihmisen asumisasioita käsittelevän Eloisa-seminaarin arvovaltaa.

Paljon aikaa vievät myös vierailut erilaisiin sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoaviin laitoksiin: kuntoutuskeskuksiin, yksityisiin ja julkisiin palvelutaloihin, eri terveyskeskuksiin ja esimerkiksi Orionin lääketehtaalle.

Eduskuntavaalien lähestyessä Rädyllä on vientiä vaalikentillä, jossa ministerin huomioarvoa toivotaan satavan tuntemattomampien ehdokkaiden päälle.

Vaalitiimi tapaa välillä yllättävissäkin paikoissa. 19.1.2015 illalla järjestetyn tapaamisen paikaksi on merkitty Helsingissä Saukonpaadenrannassa sijaitseva syöpäsairaala Docrates. Yksityissairaalan omistaa Aava Terveyspalvelut Oy.

7.4.2015 (vaali-) tiimitapaaminen järjestetään Microsoftin pääkonttorissa Espoon Keilaniemessä.

Työn puolesta ministeri ottaa vastaan Suomessa vierailevia ulkomaisia kollegoja, suurlähetystöjen edustajia ja Kansainvälisen työjärjestön ILO:n kaltaisten kansainvälisten organisaatioiden silmäätekeviä.

Vaikka työmarkkinapolitiikka liippaa enemmän muiden ministerien tonttia, Rätykin palaveeraa ay-päättäjien kanssa.

Myös järjestövierailla on agenda ministerin tapaamiselle. Potilasjärjestöjen ja asiantuntijainstituutioiden edustajille ei kuitenkaan ole terveysalaan liittyvää bisnesintressiä.

Yksityisillä terveysfirmoilla on.

Meidän Laura

Yle uutisoi 25.8.2014 Rädyn käyttäneen 2006–2009 yhtiöjärjestelyä, jonka avulla hän muunsi lääkärin tulojaan verottomiksi osingoiksi. ”Silloin pohdinnan tuloksena päädyin siihen, että mitään sidonnaisuuksia hoiva- tai lääkärialan yrityksiin ei voi olla”, Räty sanoi Ylelle. ©TOMMI TUOMI/OM-ARKISTO

Rädyn ministeriajan tiivis yhteydenpito yksityisen terveysbisneksen vaikuttajiin ei ole yllätys. Ehkä siksi Rädyn yritysmyönteisyydelle näytetään myös peukkua.

Lopuksi haluan kiittää teitä rohkeista, järkevistä ja yrityssektoria puolustavista lausunnoista koskien sote-lakiesitystä, Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritysten FYSI ry:n Leila Salonen tsemppaa ministeriä kalenterista löytyvässä merkinnässä.

Erilaisten toimijoiden ajatusten tunteminen on myös perusteltua. Hallituksen päätöksethän koskevat myös yksityistä sektoria. Veroilla kerätyn budjetin vartijoina hallitusvastuussa olevat poliitikot ovat kuitenkin – ideologioistaan huolimatta – lopulta koko yhteiskunnan edunvalvojia.

Rädyn kalenterista tätä ei aina arvaisi.

17.10.2014 ministeri vieraili Espoon Tuohilammella Attendon Terveydenhuollon nykytilanne ja tulevaisuus -seminaarissa. Ministerin esitelmän otsikko kuuluu: Sote-uudistus yksityisen palveluntuottajan näkökulmasta.

2.9.2014 Rädyn ohjelmassa on Finanssialan keskusliiton (FK) tilaisuus, jossa on määrä keskustella sote-palveluiden monikanavarahoituksesta kokoomuslaisesta näkökulmasta.

Ministerin juttuseurana ovat FK:n toimitusjohtajan, ex-kokoomusmeppi Pia-Nora Kaupin lisäksi muun muassa Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen, Kelan johtaja Helena Pesola, tuolloisen Raha-automaattiyhdistyksen (Ray) toimitusjohtaja ja pääministeri Jyrki Kataisen (kok) ex-avustaja Velipekka Nummikoski sekä kansanedustaja Lasse Männistö (kok).

Räty ja Männistö tunnetaan ystävinä. Yhteys nousi otsikkoihin kun Männistön Jukka-isä nimitettiin vuonna 2012 Kuntien eläkevakuutuksen toimitusjohtajaksi. Nimityksen tehnyttä Kevan hallitusta johti puheenjohtaja Räty.

Rädyn lähtiessä sosiaali- ja terveysministeriksi Helsingin sote-sektorista vastaavan apulaiskaupunginjohtajan paikalta, hänen seuraajakseen valittiin Lasse Männistö.

Aiemmin Mediverkko oy:n markkinointipäällikkönä toiminut Lasse Männistö ohitti valinnassa muun muassa STM:n osastopäällikön, mutta luopui kaupunginjohtajan tehtävästä valinnasta syntyneen kohun takia.

Sotejuhlan siirto

Konsulttitoimisto Blicin nimi toistuu Rädyn ministerikalenterissa. Maaliskuussa 2014 perustettu yritys tarjoaa asiakkailleen muun muassa muodikasta vaikuttajaviestintää.

”Laaja verkostomme päättäjiin varmistaa, että tunnemme vallitsevan poliittisen tilanteen ja kehityssuunnat pintaa syvemmältä. (- – -) Vaikuttamiseen fokusoitunut palvelutarjoomamme lähtee siitä, että asiakkaalle syntyy mitattavissa olevaa hyötyä”, Blic mainostaa verkkosivuillaan.

Yrityksen perustaja Niilo Mustonen vastasi aiemmin viestintätoimisto Pohjoisrannan vaikuttajaviestinnästä. Vuosina 2004–2010 hän työskenteli kokoomuksessa, lopuksi viestintäsihteerinä.

Vanhat suhteet ovat antaneet uudelle bisnekselle lentävän lähdön. Jo uuden toimiston tupaantuliaisiin on tarjolla vaikuttajaviestijän voitonmerkki: ministerivieras.

Täällä voisin käydä jossain vaiheessa, jos se on mahdollista, Rädyn kalenterissa lukee Blicin tupaantuliaisten kohdalla 4.9.2014.

Aikaa lienee löytynyt, koska toinen samalle päivälle osunut juhlameno menee mönkään.

4. Syyskuuta 2014: Sote Karonkka – PERUUTETTU, kalenterimerkintä kertoo.

Konsultin valttikortti

14.11.2014 ministeri Räty vierailee Mikonkadulla Blicin aamukahvitilaisuudessa.

Tilaisuudessa on tarkoitus keskustella mm. SOTE-uudistuksen etenemisestä, sekä ajankohtaisista sosiaali- ja terveyspolitiikan kysymyksistä. Ajatuksena on, että Niilo Mustonen kertoo muutaman sanan yrityksestämme. Sen jälkeen olisi hienoa, jos ministeri Räty voisi pitää lyhyen katsauksen politiikkaan, kalenterimerkinnässä kuvaillaan.

Ministeritason poliittista katsausta kuuntelee joukko terveysfirmojen johtoa:

Carlo Meloni, Mediverkko vtj, Janne Järvenpää, Mediverkko tj [ja Mehiläisen tuleva toimitusjohtaja], Pertti Karjalainen, Attendo tj, Olli Holmström, Helsingin Diakonissalaitos, säätiön johtaja.

Blicille aamukahvittelijoiden yritykset ovat todennäköisesti olemassa olevia tai potentiaalisia asiakkaita, ministeri Räty joko osa firman tuotetta tai markkinointikampanjaa.

EK-yhteyksiä

12.2.2015 Rädyn kalenteri kertoo ministerin lounastavan Fagernäsin ja Männistön kanssa.

Blicissä on kaksikin Fagernäsiä: hallituksen puheenjohtaja Peter, pankki- ja rahoitusalalla kannuksensa hankkinut yritysjohtaja ja hallitusammattilainen sekä Tiina, yrityksen poliittinen konsultti.

Lasse Männistö on istunut Blicin hallituksessa helmikuusta 2016. Kansanedustajan työt hän jätti huhtikuussa 2015 siirtyessään Mehiläisen terveydenhuollon ulkoistuspalveluista vastaavaksi johtajaksi. Nykyään hän toimii terveysjätin yhteiskuntasuhdejohtajana.

Kansanedustajan loikka yksityiselle sekotorille ei katkaissut hänen ja Rädyn sote-yhteistyötä. Kun ministeri 25.3.2015 järjesti sote-rahoitukseen liittyvää palaveria Elinkeinoelämän keskusliiton Ilkka Oksalan, Vesa Rantahalvarin ja Jan Schugkin kanssa, viestiin on kirjattu: Toivomuksena on että myös Sanna Lauslahti ja Lasse Männistö pääsevät paikalle.

Männistö, Oksala ja Räty ovat ministerin kalenterin mukaan istuneet samoissa sote-palavereissa jo Männistön kansanedustaja-aikana.

Myös Oksala ehtii asioida Rädyn kanssa kahdessa roolissa. Ennen siirtymistään EK:n johtajaksi loppuvuodesta 2014 hän on työskennellyt Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtajana.

Perustuslakivaliokunnan kumottua viime kesällä sote-uudistuksen muun muassa valinnanvapauteen ja kunnallisten terveyspalvelujen pakkoyhtiöittämiseen liittyvien ongelmien takia, Oksala protestoi päätöstä voimakkaasti.

EK:n blogissaan hän kiisti perustuslakieksperttien asiantuntemuksen ja vertasi näitä entisen Itä-Saksan ideologeihin.

Apteekkien apuna

Kalenterin perusteella Räty paneutui huolella apteekkien asioihin.

22.9.2014 ministeri vierailee Apteekkariliiton illallistilaisuudessa. Nautitaan rapuja ja keskustellaan ajankohtaisista asioista, Ilkka Oksalan isännöimän tilaisuuden kutsussa kerrotaan.

Yhteys säilyy, vaikka johto vaihtuu.

19.12.2014 ministerillä on puhelinaika Apteekkariliiton toimitusjohtajan Merja Hirvosen kanssa. Kirjauksen mukaan apteekkarien edunvalvoja haluaa keskustella ministerin kanssa apteekkiasioiden norminpurkutyöstä.

Yliopiston Apteekin toimitusjohtajalle Jukka Niemelle ja hallituksen puheenjohtajalle, professori Olli Mäenpäälle liikenee ministeriltä vuoden sisällä kaksi kasvokkaista audienssia (24.11.2014 ja 3. tai 4.3.2015). Tapaamisten aiheet on yliviivattu kalenterista.

20.1.2015 ministerin ja apteekkiväen kohtaamisen syy on selvä. Niemi ja Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Sirpa Peura luovuttavat Rädylle apteekkitoiminnan ja muun lääkehuollon kehittämistä pohtineen työryhmän raportin.

Sote-uudistus on mahdollisuus myös apteekeille. Pienillä paikkakunnilla ne saattavat olla viimeinen terveyspalvelujen tarjoaja. Sote-uudistuksen yhteydessä monopoliasemassa olevat lääkemyyjät laajentaisivat mielellään tuotevalikoimaansa.

”Apteekeille (sote)uudistus voi tuoda uudenlaisen yhteistyön mahdollisuuden julkisen sektorin kanssa. Kunnat ostavat järjestämisvastuunsa perusteella monenlaisia palveluja monelta eri taholta, ja myös apteekit voivat olla niiden tuottajia”, Sirpa Peura visioi Apteekkari-lehden blogissa jo 25.4.2013.

Apteekkimonopolin on syytetty nostavan lääkkeiden hintoja. Päivittäistavarakauppa ry:n vuonna 2014 teettämän tutkimuksen mukaan 72 prosenttia kokoomuksen aktiivijäsenistä kannattaa reseptivapaiden lääkkeiden tuomista ruokakauppoihin.

Räty on eri linjoilla. 9.10.2014 Turun Sanomat uutisoi ministerin puolustavan apteekkimonopolia.

”Myös käsikauppalääkkeet tulee pitää farmasiakoulutetun henkilökunnan käsissä.”

Rokotevalintaa

Lääkealan kehittämisraportin johtopäätökset saavat Rädyltä lämpimän tuen. 20.1.2015 ministeri julkaisee tiedotteen, jossa hän kiittelee esimerkiksi Joensuussa, Raahessa ja Raumalla kokeiltua mallia, jossa apteekit tarjoavat ”matalan kynnyksen sairaanhoitajatasoisia palveluja ja vähentävät terveyskeskusten kuormitusta”.

”Näen tällaisen palvelun hyvänä yhteistyömuotona apteekkien sekä julkisen ja yksityisen terveydenhuollon välillä”, Räty kirjoittaa.

Raportissa esitetään myös kausi-influenssarokotusten siirtämistä apteekkeihin. Rädystä se on hyvä idea.

Rokotteiden valinta kansalliseen rokoteohjelmaan tehdään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja ministeriön yhteistyönä.

”Se on virkavastuulla tehtävä päätös, jota säätelee tartuntatautilaki. Ministerillä ei henkilökohtaisesti ole mitään roolia asiassa”, STM:n lääkintäneuvos Anni Virolainen-Julkunen kertoo.

Silti rokoteohjelma vaikuttaa kiinnostaneen Rätyä.

Pohjoisranta on suuri viestintätoimisto, joka myy muun muassa vaikuttajaviestintää.

”Yhä useammin kaupalliset intressit ovat tiukasti sidottuja ja riippuvaisia poliittisesta päätöksenteosta ja julkisesta hallinnosta. Suhteiden ja ymmärryksen rakentaminen virkakoneistoon, puolueisiin ja muihin mielipidevaikuttajiin on nykyaikaista yhteiskuntasuhteiden hoitoa”, Pohjoisrannan verkkosivuilla kerrotaan

17.4.2015 ministerin kalenteriin on merkitty tapaaminen Pohjoisranta Burson-Marsteller Oy:n Riku Canvasin ja AstraZenecan yhteiskuntasuhdejohtaja Mika Pukarin kanssa Cafe Engel -kahvilassa Helsingissä.

Tapaamisen saatteena oleva teksti vaikuttaa Canvasin kirjoittamalta.

Keskustelin äsken ministeri Rädyn kanssa ja hän ehdotti tapaamista pe klo 09.30 kansalliseen rokoteohjelmaan liittyen. Tapaamiseen osallistuu puoleltamme AstraZenecan Mika Pukari ja allekirjoittanut.

Riku Canvas on käynyt Rädyn pakeilla Pohjoisrannan asialla jo 3.2.2015 – tällä kertaa toisen asiakkaan eli lääkeyritys Pfizer Oy:n yhteiskuntasuhdejohtaja Teija Kotamäen ja lääkeyhtiö Briston-Meyers Squibbin lääketieteellisen johtajan Pia Annusen kanssa.

Puolentoista kuukauden kuluttua tuosta tapaamisesta päämies oli siis vaihtunut AstraZenecaksi ja puhuttiin rokotteesta.

”AstraZeneca on suuri lääkevalmistaja, mutta rokotteissa se on lilliputti”, THL:n rokotusohjelman ylilääkäri Hanna Nohynek arvioi Seuralle.

16.2.2015 ”rokotelilliputtiyhtiön” asema Suomen lääkemarkkinoilla kuitenkin koheni komeasti. Silloin STM:ssä tehtiin päätös ottaa juuri sen valmistama Fluenz Tetra -kausi-influenssarokotteeksi, siis osaksi kansallista rokoteohjelmaa.

Fluenz Tetra annetaan suihkeena, mikä tekee siitä piikitettävää rokotetta selvästi kalliimman. Entisestään hintaa nostaa pakkauskoko: Fluenz Tetraa myydään vain kymmenen kappaleen erissä. Vuonna 2015 yksi paketti maksoi hulppeat 309 euroa.

RAY:n piikkiin

Ministerin arki ei ole pelkkää kokousta ja esitelmää. Rädyn kalenterin perusteella hän on elävän musiikin ystävä. Konserttikutsuja riittää.

10.8.2014 ministeri rentoutuu maakuntamatkan päätteeksi Mikkelissä järjestettävän Jurassic Rockin VIP-tilaisuudessa.

22.8.2014 Räty kuuntelee Olympiastadionilla hip hop -tähti Cheekin konserttia. Iltaa isännöivät kustannukset yli 50 miljoonalla eurolla ylittäneestä stadion remontista vastaavan Stadionsäätiön puheenjohtaja Otto Lehtipuu ja toimitusjohtaja Maija Innanen.

10.11.2014 ministeri on taas Olympiastadionilla tällä kertaa brittipopin ikonin Elton Johnin konsertissa ja Raha-automaattiyhdistyksen vieraana. Tässä tapauksessa illanvietto ei ole täysin ongelmaton. Sosiaali- ja terveysministerinä on Ray:n vastuuministeri, joka viime kädessä hyväksyy yhdistyksen jakamat avustukset. Vuonna 2014 niitä jaettiin 308 miljoonan euron edestä.

Valtiovarainministeriössä on virkamiehille ohjeet vieraanvaraisuuden, etujen ja lahjojen vastaanottamisesta. Ohjeen mukaan rajanveto sallitun ja kielletyn välillä en ole yksiselitteinen. Viranhaltijoita kehotetaan ensisijaisesti soveltamaan pidättyväisyyttä.

Käytännön esimerkkejä arvioitaessa on sovellettava olosuhdeharkintaa.

Ohjeen mukaan tällöin on huomioitava:

Edun välttämättömyys ja tarpeellisuus virkatehtävien suorittamisen kannalta.

Edun antajaa koskevat asiat viranomaisessa.

Edun saajan vaikutusmahdollisuudet.

Edun tarjoajan tavoitteet.

Edun tavanomaisuus.

Virkatoimen merkitys.

Virkamiehen asema.

Sote-uudistus on yhä kesken. Laura Räty siirtyi Terveystalon julkisista palveluista vastaavaksi liiketoimintajohtajaksi toukokuussa 2016. Seura lähetti Rädylle listan artikkelissa mainituista tapaamisista. ”Tapasin laajasti toimialaani kuuluvien yritysten ja julkisten toimijoiden edustajia aina kun se aikataulullisesti oli mahdollista. — Listatut tapaamiset vaikuttavat liittyvän joko sosiaali- ja terveyspalveluihin, lääketeollisuuteen, apteekkitoimintaan tai julkisen sektorin yhteistyöhön. Laura Räty”

Lue myös:

Sote-valmistelussa hääräävät konsultit, joiden yrityskytkökset ovat hämmentäviä

X