Ahneus lukee lakia hyvinkin tarkkaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Ari Korvola

Viime viikon kiusallinen ministeripaljastus liittyi taas veroihin. Ministeri Lenita Toivakka (kok), siviilissä CM-kauppias Mikkelistä, myönsi firmansa harrastaneen ”verosuunnittelua, joka on laillista” ketjuttamalla kauppakeskusomistustaan monimutkaisin järjestelyin Belgiaan.

Syyskuun puolivälissä selvisi, että liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) on mukana luxemburgilaisen verokeidasyhtiön hallinnossa. Ministerin meriselitys riitti pääministeri Juha Sipilälle (kesk), jonka omasta verosuunnittelusta, miljoonaomaisuuden parkkeeraamisesta sijoitusvakuutuksiin ja piiloon verottajalta, Seura kertoi elokuun lopulla.

Esimerkit osoittavat, kuinka veropohja mätänee julkisen talouden alta. Samaan aikaan maan hallitus korjaa hupenevaa verokertymää leikkaamalla vähävaraisen kansanosan saamia tulonsiirtoja.

Pysytään ministereissä. Elokuussa 2014 paljastui, kuinka silloinen sosiaali- ja terveysministeri, lääkäri Laura Räty (kok) oli muuntanut monimutkaisin järjestelyin sivutulojaan verottomiksi osingoiksi. Nolostunut selitys oli, että kaikki tapahtui laillisesti.

Voisi kuvitella, että tapauksesta virinnyt julkinen paheksunta olisi hillinnyt omaa eettisyyttään korostavaa lääkärikuntaa. Mitä vielä.

Tämän viikon Seura tekee selkoa yhden ison, satojen yksityislääkäreiden PlusTerveyden erikoisesta verosuunnittelusta. Yrityshän sai vastikään positiivista julkisuutta, kun se tuuletti syntynyttä sote-ratkaisua. Juttua tehdessämme yrityksestä korostettiin, että sen veromenettely on – voitte arvata – täysin laillista. Painotettiin juristien luoman systeemin olevan niin monimutkainen, että sen tajuamiseen kuluu keskivertolääkäriltä kaksi vuotta.

Ahneus lukee lakia hyvinkin tarkkaan. Vauhtisokeuskin iskee. Nyt paljastuu sekin, miten yksityisten terveysfirmojen potilastiedoilla voi tehdä bisnestä. Kuvitelma siitä, että lääkärille uskotut vaivat ja saadut hoidot ovat luottamuksellisia, on vanhentunut. Veromoraalin lisäksi kaupan on myös yksityisyys.

X