Minne hävisi sähkökaapeli seinästä? Remontti kummastuttaa - Marjan olohuoneen betoniseinää on piikattu auki jo kolmena päivänä

Epäonnisen remontin outo tapahtumaketju sai alkunsa, kun rakennusmies kiinnitti rakennustelinettä seinään ja osui vahingossa keskelle sähkökaapelia. Sähköliiton asiantuntijakin ihmettelee remontin käänteitä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vuosaaressa asuvan Marja Nymanin olohuoneen betoniseinää on piikattu auki kolmena päivänä vähän kerrallaan, eikä johto ole vieläkään löytynyt.

Epäonnisen remontin outo tapahtumaketju sai alkunsa, kun rakennusmies kiinnitti rakennustelinettä seinään ja osui vahingossa keskelle sähkökaapelia. Sähköliiton asiantuntijakin ihmettelee remontin käänteitä.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Ennen lokakuun puoltaväliä Helsingin Vuosaaressa asuvan Marja Nymanin olohuoneen pistorasia mykistyi, eikä televisio toiminut. Samalla sulakkeet paloivat puolesta kerrostalosta.

”Menin katsomaan pistorasiaa. Hyvä, ettei pistorasian kansi jäänyt käteen. Koin sen vaarallisena”, Marja Nyman sanoo.

Sähkövian syyksi paljastui puhdas vahinko: rakennustyömies oli osunut betoniseinän sisällä kulkevaan sähkökaapeliin kiinnittäessään rakennustelinettä.

Parveke- ja kattoremontti on tuonut ongelmia

Kerrostalossa on ollut keväästä asti menossa iso parveke- ja kattoremontti, jonka myötä on ilmennyt kasapäin muitakin ongelmia, kuten vesivuotoa katosta ja halkeamia seinissä.

Sähköonnettomuudesta asti Nymanin olohuoneen lattialla on risteillyt kolmisen viikkoa jatkojohdot, sillä vahinkoa ei ole saatu korjattua vieläkään.

Se johtuu ällistyttävästä hankaluudesta: Seinän sisäistä kaapelia ei ole löytynyt vieläkään, joten sitä ei ole päästy myöskään korjaamaan.

”Rikki menneen sähkökaapelin paikantaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että olohuoneen seinää puretaan niin kauan, että kaapeli löytyy”, Nyman kertoo.

© Marja Nyman

Piikattu reikä olohuoneen seinässä

Nyt olohuoneen betoniseinää on piikattu auki kolmena päivänä vähän kerrallaan, eikä johto ole vieläkään löytynyt. Seinässä näkyy 50 x 20 -senttinen aukko suoraan pistorasian yläpuolella keskellä seinää noin metrin ja kolmenkymmenen sentin korkeudessa.

Seinän avaamiseen on varattu seuraavaksi kokonainen työpäivä, jotta kaapeli viimein löytyisi olohuoneen seinän sisältä.

Miten yhden sähköjohdon löytäminen voi olla näin vaikeaa, kun tiedetään täsmälleen, mihin kohtaan poralla on osuttu ulkoseinän puolelta seinän läpi?

”Sitä mekin on ihmetelty, miten nyt yhtä sähköjohtoa ei löydy seinästä. Puhuin heille, että täytyyhän talossa olla sähköpiirustukset, mutta ei niitä ole käytetty. Meille ei ole edes kerrottu, milloin seinän reiät korjataan”, Marja Nyman sanoo.

Parveke- ja kattoremmonttia tekevän urakoitsijan työturvallisuuskin on puhuttanut.

Parveke- ja kattoremmonttia tekevän urakoitsijan työturvallisuuskin on puhuttanut. © Marja Nyman

Johto pitäisi löytyä

Sähköliiton asiantuntija Jari Ollilla ei ole koskaan kuullut vastaavasta tilanteesta, että sähköjohdon etsiminen osoittautuu näin vaikeaksi.

Sähköliitto epäilee heti, että asialla on ollut pieni remonttifirma.

”Kuulostaa erikoiselta. Kyllä piirustukset kertovat, mihin putki menee. Piirustukset näyttävät, mistä reitti menee jakorasiasta pistorasiaan. Reitti ei näy sentin tai edes kymmenen sentin tarkkuudella, mutta harvoin putket sikin sokin poikittain vedetään”, Jari Ollila kertoo.

Sähköjohdot kulkevat pistorasioista tavallisesti ylöspäin katonrajaan ja katonrajassa vaakasuoraan katon korkeudessa oleviin jakorasioihin. Johdot voidaan putkittaa.

”Kyllä johdot pitäisi pystyä paikantamaan. Koska pistorasiasta lähtevä putki lähtee yleensä suoraan ylöspäin, niin se on aika helppo paikallistaa. Äkkiä ajattelisin, että mitä itse tekisin: piikkaisin betoniseinän auki siitä, mihin reikä on porattu. Yleensä rakennusmies osaa myös katsoa, että ei poraa reikää pistorasian yläpuolelle, koska siinä voi osua sähköjohtoon”, Ollila kertoo.

Marja Nyman kertoo olleensa yhteydessä kaupungin rakennusvalvontaan parveke- ja kattoremontin isojen turvallisuusongelmien takia.

Kaasupullojen säilytys työmaalla ei ole asianmukaista.

© Marja Nyman

X