Mistä deltavariantti on saanut nimensä ja 8 muuta kysymystä helposti tarttuvasta muunnoksesta

Miksi koronaviruksen deltavarianttia kutsutaan myös Intian virusmuunnokseksi? Asiantuntijat vastaavat tähän ja muihin kysymyksiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Deltavariantti leviää aiempia muunnoksia tehokkaammin. © iStock

Miksi koronaviruksen deltavarianttia kutsutaan myös Intian virusmuunnokseksi? Asiantuntijat vastaavat tähän ja muihin kysymyksiin.
Teksti: Katriina Lundelin

Kaliforniassa on havaittu uusi koronaviruksen muunnos ypsilonvariantti, joka pystyy kiertämään rokotesuojaa. Huolestuttavin geneettinen linja on kuitenkin yhä koronaviruksen deltavariantti, jota kutsutaan myös Intian virusmuunnokseksi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi arvioi Helsingin Sanomissa, että deltavarianttia olisi Pietarin EM-kisaturnauksesta tulleista tartunnoista suurin osa.

Sama herkästi tarttuva geneettinen linja levisi aiemmin keväällä myös Kanta-Hämeen sairaalaepidemiassa. Mutta kuinka helposti se tarttuu ja mitä muuta virusmuunnoksesta tiedetään?

Kysymyksiin vastaavat THL:n asiantuntijat, johtava asiantuntija ja virologi Carita Savolainen-Kopra sekä ylilääkäri ja rokoteasiantuntija Hanna Nohynek.

Miksi deltavarianttia kutsutaan Intian virusmuunnokseksi?

”Emme tiedä, missä koronaviruksen eri variantit ovat syntyneet. Ne saivat aiemmin nimensä sen mukaan, missä maassa virusmuunnoksen geneettinen linja on havaittu ensimmäisen kerran. Usein virusmuunnos tunnistetaan maassa, jossa tehdään paljon  viruksen perimäjärjestyksen määrittämistä eli sekvensointia. Nykyisin variantit nimetään WHO:n ohjeen mukaisesti kreikkalaisin aakkosin.”

Onko rokote tehokas deltavarianttia vastaan?

”Britanniasta tiedetään, että rokote on erittäin tehokas taudin vakavia muotoja vastaan, mutta deltavariantti pystyy murtamaan vasta-ainesuojan infektioiden osalta. Oireettomat ja lievät taudit eivät välttämättä esty rokotuksilla.

Rokote madaltaa riskiä saada tartunta. Jos katsotaan mitä tahansa koronainfektiota, niin ensimmäisen annoksen jälkeen 33 prosenttia tartunnoista oli ehkäistävissä ja toisen annoksen jälkeen 70–90 prosenttia rokotteesta riippuen.

Vakavaa tautimuotoa vastaan rokotesuoja nousi jo yhden annoksen jälkeen 90 prosenttiin ja kahden annoksen jälkeen yli 90 prosenttiin.”

Kuinka tartuttava virusmuunnos on kyseessä?

”Kun Deltavarianttia verrataan alfavarianttiin eli niin sanottuun britti- tai UK-virusmuunnokseen, arvio on, että se on noin 55 prosenttia tarttuvampi kuin alfavariantti.

Alfavariantti oli ensimmäinen, jolla ajateltiin olevan lisääntynyt tartuttavuuskyky. Se oli jopa puolet tarttuvampi kuin alkuperäinen Wuhan-kanta.

Deltavariantin r-luku on arviolta 5–6. Se kuvaa, kuinka monta jatkotartuntaa yksi primääritartunta aiheuttaa.”

Voiko deltavariantin saada pinnoilta, jos pyyhkäisee nenää kosketuksen jälkeen?

”Yhtään sellaista tapausta ei ole raportoitu, jossa vain pinnoilta olisi saatu tartunta. Vaikka muunnos on tartuttavampi kuin aiemmat koronavariantit, ensisijainen tarttumistapa on yhä lähikontakti ilmateitse.”

Voiko deltamuunnoksen saada nopeammin samassa tilassa?

”Ajatus deltavariantin kohdalla on, että se toimii samalla tavalla kuin muidenkin koronavirusmuunnosten kohdalla. Puhutaan siis 15 minuutista.

On tilanteita, joissa epäillään, että on lyhyempikin aika riittänyt tartunnan saamiseen. On vaikeaa määritellä, mikä aika vaaditaan. Joskus lyhyt lähikontakti vahvasti erittävään henkilöön voi riittää.

15 minuuttia pidetään nyt sellaisena, että se ei ole yhtäjaksoinen aika. Useammasta lyhyestä kontaktista koronapositiiviseen henkilöön kertyy kumulatiivinen 15 minuuttia, jonka jälkeen katsotaan altistuneeksi.”

Pidetäänkö deltavarianttia muita geneettisiä linjoja vaarallisempana?

”Emme tiedä vielä. Britanniassa on tehty tutkimuksia, joissa on osoitettu, että deltavariantti voi aiheuttaa kohonnutta riskiä joutua sairaalahoitoon verrattuna alfavarianttiin. On myös paljon sekoittavia tekijöitä, jotka liittyvät siihen, kun tapauksia on yhtäkkiä paljon, kertyy myös enemmän vakavampia tapauksia.

Näyttöä on myös toiseen suuntaan, että oireisto on kesäflunssan tapainen ja vertautuu allergiaoireisiin, jolloin ei välttämättä tunnista sitä koronaksi. Varma näyttö kumpaankin suuntaan puuttuu.”

Noudattaako deltavariantti kausivaihtelua?

”Deltavariantti havaittiin vasta viime keväänä, joten ympärivuotista kokemusta ei vielä ole. Oletus on, että  Suomen ilmastovyöhykkeessä sekä koronavirukset että muutkin hengitystieinfektiot noudattavat vuodenaikojen vaihtelua. Keväällä tapaukset vähenevät ja syksyllä taas kääntyvät nousuun. Varsin oletettavasti deltavariantti noudattaa myös kausivaihtelua, mutta varmaa tietoa ei ole.”

Millaiset suojatoimet ovat tehokkaita deltavarianttia vastaan?

”Suojatoimet ja suositukset ovat samat kuin muidenkin geneettisten linjojenkohdalla. Kahden metrin turvaväli, maskin käyttö paikoissa, joissa ollaan lähikontaktissa ja hyvä käsihygienia suojaavat myös deltavarianttia vastaan.

Suomessakin on ollut tapauksia, joissa epäillään, että deltavariantti olisi tarttunut kirurgisen maskin läpi, mutta muita tartuntareittejä on vaikea sulkea täysin pois, joten varmaa tietoa ei ole. Aiemmat suositukset ovat yhä voimassa.

Tarpeetonta matkustamista tulisi myös välttää. Kaikki ulkomaanmatkat ovat nyt riski Suomen tilanteelle, jos ne suuntautuvat maihin, joissa ilmaantuvuus on Suomea korkeampi.”

Lue myös: Tangonuori Henri Jokinen kulkee kohti unelmaa – Korona muutti kevään suunnitelmat

X