Mistä koulutus irtisanotulle?

Mitä opiskelisin irtisanomisen jälkeen?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Mitä opiskelisin irtisanomisen jälkeen?
(Päivitetty: )
Teksti: Vellamo Vehkakoski

opiskelija_web

  • Olen kaikin puolin hyväkuntoinen 55-vuotias toimistotyöntekijä. Minut irtisanottiin vastikään, ja nyt mietin, mille alalle kouluttautuisin. Toimistotyöt tuntuvat olevan auringonlaskun ala, ja lähihoitajiakin on jo liikaa. Työvuosia on vielä kymmenkunta vuotta.

Työelämä muuttuu niin nopeasti, ettei kukaan tiedä, mitä osaamista tarvitaan vaikka viiden vuoden kuluttua. Suhteellisen turvallisia aloja näyttävät tosin olevan ne, joita ei voida viedä Suomesta pois: yleensä palveluala, hotelli- ja ravintola-ala ja catering, henkilö- ja tavarankuljetus, sosiaali- ja terveysala sekä muun muassa puhtaanapito- ja kiinteistöpalvelut.

Hallitusohjelman mukaan Suomen vahvuuksia ovat tulevaisuudessa bio- ja kiertotalous, puhtaat teknologiat ja digitalisaatio.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla taas julkaisi toissa vuonna raportin, jossa tarkasteltiin teknologisen kehityksen vaikutusta Suomen työelämään. Sen mukaan varmimmin säilyviä ammatteja ovat muun muassa opettaja, opinto-ohjaaja, psykologi, puheterapeutti ja ravitsemusasiantuntija.

Jotain vinkkiä saa myös työ- ja elinkeinoministeriön ammattibarometreistä ja työllisyystilastoista. Ne osoittavat ammatit, joissa on pulaa tai ylitarjontaa työvoimasta.

Mieti kuitenkin koulutusvalinnassa sitä, mitä jo osaat ja mikä sinua kiinnostaa. Verkkopalveluwww.foreammatti.fi:stä löydät tietoa vaikka siitä, missä ammateissa on avoimia työpaikkoja ja mitä osaamista edellytetään.

Koulutusvinkkejä saat TE-toimistosta ja työ- ja elinkeinopalvelujen verkkosivulta www.te-palvelut.fi. TE-toimiston valikoimassa on kahdenlaisia koulutusväyliä: ensiksi työvoimakoulutus, johon lasketaan myös yrittäjäkoulutus sekä työnantajien kanssa yhteistyönä toteutettava Rekry-koulutus. Toinen vaihtoehto on omaehtoinen opiskelu työttömyysturvalla esimerkiksi ammattiopistossa, ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Lisäksi voit soittaa TE-palvelujen valtakunnalliseen Työlinja-puhelinpalveluun. Se neuvoo koulutusta ja uraohjausta koskevissa asioissa.

Työlinjan koulutusneuvonta palvelee arkisin numerossa 0295 020 702 tai sähköpostiosoitteessa koulutusneuvonta@te-toimisto.fi.

Työlinjan uraohjaus palvelee numerossa 0295 020 720 (ma ja to 12–16).

Voit myös varata ajan puhelin- tai video-ohjaukseen sähköpostitse tyolinja.uraohjaus@te-toimisto.fi tai soittamalla koulutusneuvonnan numeroon.

Hakeudu koulutukseen mahdollisimman nopeasti. On aina parempi hakea työstä työhön kuin pitkittyneestä työttömyydestä. Toivottavasti löydät koulutuksen, josta innostut!

Asiantuntijoina neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala työ- ja elinkeinoministeriöstä ja palveluesimies Hannu Hyytinen Uudenmaan TE-toimistosta.

 

Viva 4/2016

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X