Pörssisähkö yhdistää nyt suomalaisten arkea ja päivän puheenaiheita – Mistä tunnet sä pörsseilijän?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Päätoimittaja Erkki Meriluoto
Päätoimittaja Erkki Meriluoto © Tommi Tuomi / Otavamedia
"Ainakin keskustelunaiheista tiedät jo varmuudella, että tuolla tyypillä on pörssisähkö", päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Mistä tunnet sä pörsseilijän? Ainakin silmistä. Ne saattavat hieman punertaa, koska hän on herännyt yön pikkutunneilla pesemään kolme koneellista pyykkiä. Samalla hän on voinut nauttia sähkösaunan lämmöstä – ei suinkaan entiseen hitaan nautiskelun tapaan, vaan kiukaan sammuttaen heti ensimmäisten löylyjen jälkeen. Hikihän tässä jo virtasikin pelkän sähkölaskun ajattelusta.

Kenties myös hajusta. Suihkua ennen hän kuivaharjoittelee peseytymistä. Tuolta shampoo, nopea levitys, onko aikaa hoitoaineelle, ehkä ensi viikolla… sitten hana auki ja kiinni – päästiinkö alle kahden minuutin?

Keskustelunaiheet paljastavat, kenellä on pörssisähkö

Varmasti ainakin savupiipusta. Se tupruttaa aina kalliimman pörssisähkön aikaan. Niinä tunteina sähköpatterit pidetään visusti kiinni. Kotona oleskelu painottuu tulisijan lähelle – ehkäpä nukkumispaikkakin on hilattu sen lämpöön. Mutta sehän on vain perinteiden kunnioitusta, sillä uuninpankolla sitä lepäiltiin ennenkin.

Hieman ennen kello kahta iltapäivällä tiedät hänen ilmeestään, onko seuraavana päivänä luvassa halpaa vai kallista pörssisähköä. Keskustellessa tiedät aiheista jo varmuudella, että tuolla tyypillä on pörssisähkö. Hän käyttää heimoon kuuluvaa sanastoa: hintapiikki, optimointi, ajastus, releet, automaattinen seuranta ja futuurit. Oikeastaan muita puheenaiheita hänellä ei olekaan. Se on kenties kirous, mutta myös siunaus – kerrankin stressin aihetta voi purkaa todella monen muun kohtalotoverin kanssa.

Säästä jutellessa asia saa sinetin. Entinen pakkastalvien ystävä on iloinen, jos helmikuussa ollaankin plussan puolella. Mitä tuulisempaa, sen parempaa. Mitä kovempaa propellit pyörivät, sitä pienemmäksi hintakäyrä asettuu. Hän kaivaa puhelimestaan nettisivun, josta näkee tuulivoimaennusteen.

Yli 4 000 megawatin lukemat saavat hänet suorastaan hihkumaan ilosta. Suhtautuminen ilmastonmuutokseen voikin kulkea oman sähkölaskun kokoisen suodattimen läpi. Vinksahtaneelta voi tuntua, jos hän keväällä nauraakin kalliiden tuntien aikaan. Siitä tietää, että häiskällä onkin aurinkopaneelit.

Olen kuulunut kerhoon vuodenvaihteesta lähtien. Pörssisähköstä on muodostunut koko perheen yhteinen harrastus, joka joskus vaatii ripauksen huumoriakin.

Helmikuun Viva on ilmestynyt!

Helmikuun Viva on ilmestynyt!

Lue myös: Pientaloasujat jakoivat vinkkejään, joilla säästävät sähköä – Paksut verhot, pariskunnille tuplapeitto, ruoanlaitto takassa, lue lisää jutusta!

Kun koti lämpiää sähköllä, on fiksua keksiä keinoja säästää sähköä.

Kun koti lämpiää sähköllä, on järkevää keksiä keinoja säästää sähköä. © iStock

X